14.03.2017 07:44

Viedoklis. Vēlēšanas tuvojas – mēnesis līdz sarakstu iesniegšanai

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Viedoklis. Vēlēšanas tuvojas – mēnesis līdz sarakstu iesniegšanai arhīvs

Līdz pašvaldību vēlēšanu dienai 3. jūnijā atlicis mazāk nekā 100 dienu, bet līdz partiju un vēlēšanu apvienību sarakstu iesniegšanas sākumam – tieši viens mēnesis. Par vēlēšanu tuvumu liecina gan jaunu partiju dibināšana, piemēram, nesen sevi pieteikusī partija "Progresīvie", gan kāds jauns, ilgi gaidīts objekts, kas pašvaldībās ik palaikam tiek atklāts.

Vai no jauna pacelts kāds uz brīdi pieklusis konflikts, kā, piemēram, Inčukalna novadā, kur pagājušās nedēļas sākumā vietējie ļaudis pulcējās, lai aprunātos ar uzņēmuma "Vangažu nafta" pārstāvjiem. Toni sapulcē, kā stāsta novērotāji, uzdevuši tieši opozīcijas deputāti.


Un, jo tuvāk vēlēšanām, jo ar lielāku interesi tiek gaidīti jaunie pašvaldību kandidātu saraksti. Zināms, ka, piemēram, Ķekavā sarosījusies Latvijas Zemnieku savienības nodaļa ar novada domes deputātu, bijušo basketbolistu Aigaru Vītolu priekšgalā. Pagājušajās vēlēšanās viņš tika ievēlēts no Vidzemes partijas saraksta, pērn mainīja partijisko piederību, bet pildīja solījumu pēc partijas maiņas nešūpot Ķekavas novada domi. Vēl laicīgāk par savu esamību paziņoja Latvijas Zemnieku savienības biedri Stopiņos.

Pašlaik grūti spriest, vai tas vairos vēlēšanu spriedzi, bet Mārupes novadā, kur iedzīvotāju skaits starpvēlēšanu posmā ir krietni pieaudzis, turpmāk būs jāievēl par diviem deputātiem vairāk. Klāt varētu nākt arī kāds jauns kandidātu saraksts. Dzirdams, ka tā varētu būt partijas "Latvijas attīstībai" liste.

Intriga saglabājas, kas notiks ar tiem pašvaldību deputātiem, kuri līdz šim pārstāvējuši "Vienotību". Pašvaldībās gan svarīgāki esot deputātu padarītie darbi, nevis partijas piederība, un patiesībā jau to var pavisam viegli nomainīt.

Visvairāk uzmanības no jaunpienācējiem, protams, piesaista bijušā tieslietu ministra Jāņa Bordāna Jaunā konservatīvā partija, kas ar saviem sarakstiem sola startēt arī vairākos Pierīgas novados. Jau pieminētajā Ķekavā par partijas kodolu kļuvuši kustības pret Pļavniekkalna skolas nojaukšanu dalībnieki. Partijas priekšsēdētājam ceļā uz vēlētiem amatiem pievienojušies bijušie KNAB darbinieki Juta Strīķe un Juris Jurašs. Pēdējais solījis ar korupciju nodarboties jaunā līmenī.

Tāda apņemšanās ir laba, tikai šķiet, ir lietas, kas civilajā pasaulē notiek mazliet citādi. Piemēram, ASV bijušajiem karavīriem ir maz izredžu kļūt par policistiem, jo neviens īsti negrib civilajā vidē ienest armijas tikumus, kas, iespējams, nemaz tik slikti nav. Laiks rādīs, ko jaunu pašvaldību politikā ienesīs pieminētie KNAB darboņi, jo viņu neievēlēšana ir maz ticama.

Lai vai kā, bet 2013. gadā pašvaldību vēlēšanās valstī startēja 589 pašvaldību kandidātu saraksti ar 8725 kandidātiem, kas pārstāvēja 19 partijas un partiju apvienības. Drīz uzzināsim, kā būs šoreiz.