20.12.2016 07:44

Viedoklis. Labdarība – reizi gadā vai katru dienu?

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Viedoklis. Labdarība – reizi gadā vai katru dienu? Latvijas Pensionāru federācija

Tuvojas Ziemassvētki, un, kā vienmēr šajā laikā, publiskajā telpā parādās krāšņi rotātas egles, cilvēki steidz gādāt dāvanas un sākas arī dažādi labdarības maratoni, kuros savāktā nauda tiek gan cilvēkiem, gan patversmēs mītošiem dzīvniekiem.

Pie Rīgas lielveikaliem nav viegli atrast vietu, kur atstāt auto, jo līdz svētkiem vairs tikai dažas dienas, un ļaudis jau iepriekš ir izplānojuši, cik naudas gatavi iztērēt. Daži "Apriņķis.lv" tepat tuvajā Pierīgā aptaujātie teica, ka bez 100 eiro iztērēšanas svētkos iztikt nevarot, citi teica, ka naudu nemaz īsti tādās reizēs neskaitot.


Taču prātā palicis kādas jaunas sievietes teiktais. Viņa sacīja, ka tuvinieki un bērni Ziemassvētkos bez dāvanām, protams, nepaliks, taču tieši laiks pirms gadu mijas allaž liek padomāt par cilvēkiem, kam dažādu iemeslu dēļ dzīvē tik labi neklājas.

"Nav taču nemaz tik grūti sarūpēt kādu nelielu dāvaniņu veciem, vientuļiem cilvēkiem, zinot, ka viņiem tādu būs daudz patīkamāk saņemt nekā bērniem, kuri dāvanas uztver kā gluži ikdienišķu lietu. Nav jau arī grūti ar savu mašīnu aizvest kādu kaimiņos mītošu invalīdu uz Ziemassvētku pasākumu. Un labi darbi taču atmaksājas jeb dots devējam atdodas," sprieda sieviete, kurai pašai ir vairāki bērni.

Jau vairākus gadus ar interesi var vērot, kā attīstās labdarības tirdziņu kustība. Piemēram, tirdzniecības centrā "Domina Shopping" pagājušajā nedēļā atvērās invalīdu darināto rokdarbu Ziemassvētku tirdziņš, kurš darbosies līdz pat 30. decembrim. Tā rīkotāji stāsta, ka šogad tirdziņā ir iespēja piedalīties jau 46 rokdarbniekiem gan no Pierīgas – Olaines, Ķekavas, Babītes, Ropažiem un Ādažiem –, gan citām Latvijas apdzīvotajām vietām.

Atšķirībā no profesionālo amatnieku un tirgotāju piedāvājuma šie cilvēki ir sarūpējuši ar rokām un mīlestību darinātas dāvanas, kas būs pa kabatai ikvienam un ļaus to darinātājiem saņemt tik nepieciešamo materiālo atbalstu. Patiesībā gan pats lielākais atbalsts viņiem esot nevis nauda, jo, pārdodot dažus rokdarbus, bagāts jau neviens nekļūs, bet iespēja parādīt, ka viņu darbs ir kādam vajadzīgs un nes prieku.

Tāpat tirdziņa rīkotāji norādījuši, ka labdarības kastītē turpat blakus var ziedot bērniem ar īpašām vajadzībām no specializētā sociālās aprūpes centra "Baldone".

Protams, kāds var jautāt, kāpēc mēs par labdarību atceramies tikai Ziemassvētkos. Te gan uzreiz jāsaka, ka tā nebūt nav. Labdarības pasākumi notiek visu gadu, tikai ikdienas kņadā tos tik daudz nepamana. Zemi taču arī laiku pa laikam apsedz sniegs un mediji vēsta par slideniem ceļiem, bet tik un tā gribas redzēt tieši baltus Ziemassvētkus.