29.11.2016 10:31

Ieva Struka. Rīts pēc uzvaras

Autors  Ieva Struka, teātra zinātniece, speciāli "Kodolam"
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ieva Struka. Rīts pēc uzvaras Kristaps Kalns, teatris.lv

Nedēļas centrālais notikums man kā cilvēkam, kurš nu jau 12 gadus strādā Nacionālajā teātrī, protams, bija Nacionālā teātra uzvaras brīdis ikgadējā teātru skatē "Spēlmaņu nakts". 11 balvas teju visās nozīmīgākajās kategorijās un tām piedevā vēl "Grand Prix", turklāt trešo gadu pēc kārtas – kā lai nepriecājas.

Jo, būsim godīgi, arī uzvarām mākslā, tāpat kā sportā un zinātnē, apakšā ir smags ikdienas darbs. Tāpēc lai trīs kultūras notikumu izlasē kā Nr. 1 ir "Asins kāzas".

1. Lorkas un Nastavševa balss. Katram no "Spēlmaņu nakts" žūrijas droši vien ir kāds cits arguments, kāpēc Raiņa jubilejas gadā, kad tapusi arī spoža "Uguns un nakts" interpretācija Viestura Kairiša režijā, uzvaras lauri tika "Asins kāzām".

Izcilā Andalūzijas dzejnieka, nežēlīgi nogalinātā Federiko Garsijas Lorkas balss pasaules literatūrā ir īpaša – viņa dzeja un lugas sakņojas spāņu tautas tradīcijās un vienlaikus melnajās asinīs. Tas ir viņa paša lietots jēdziens, kas saistās ar duendi – kliedzienu, kas piedzimst saules pinumā un līdzinās enerģijas sprādzienam. Bet enerģija, kura rodas radīšanas brīdī, trāpa tieši tai pašā apvidū mākslas darba uztvērējiem.

Ka "Asins kāzas" būs kas īpašs un ārpuskārtas, bija skaidrs jau tai brīdī, kad režisors ieradās teātrī ar pirmo no astoņām izrādes dziesmām. Aktieriem tikai atlika pēc labākās sirdsapziņas un ar maksimālo atdevi uz skatuves iet līdzi režisoram. Un to viņi dara joprojām.

2. Mūzika Adventā. 4. decembrī nedrīkst nokavēt Latvijas Radio kora koncertu "Dievmātei", kas notiks Sv. Pētera baznīcā. Sigvarda Kļavas vadībā koris un Rīgas zvanu ansamblis "Primus" izpildīs Arvo Pērta un Valentīna Silvestrova skaņdarbus. Radio koris decembrī Latvijā būs dzirdams vēl trīs reizes, un nekā citādi kora regulāro uzstāšanos dzimtenē nevaru nosaukt, kā vien par dāvanu mums – tik tīrs un dziļš ir viņu dziedājums.

7. decembrī tiešraidē no Milānas operteātra "La Scala" iespēja noskatīties Dž. Pučīni operas "Madama Butterfly" pirmizrādi Alvja Hermaņa režijā. Kaut arī A. Hermanis telefonsarunā paudis, ka teātris interpretāciju paturēs noslēpumā līdz pat pirmizrādes vakaram, lielākā intriga, iespējams, ir tā, kā 21. gadsimta režija (un Alvis Hermanis ir izteikts režijas līderis) sadzīvos ar "La Scala" tradīciju, īpaši publikas, pat ja ne teātra vadības līmenī, respektēt mūziku un demiurga lomu izrādē uzticēt tikai un vienīgi diriģentam. Pie diriģenta pults – Rikardo Šaiji (Riccardo Chailly). Kinoteātra "Splendid Palace" balkonā vēl ir pieejamas biļetes.

3. Grupas "Rythmmixx" pirmais solokoncerts Salaspils kultūras centrā "Rīgava". Tas gan ir nokavēts, jo koncerts notika 25. novembrī, bet pirmais nekad nav pēdējais, tāpēc tuvākās apkaimes kultūras centriem ir iespēja šos jauniešus pie sevis uzaicināt. Sava mūzikas skolas pedagoga Oļģerta Dreimaņa vadībā trīs puiši un trīs meitenes muzicē trīs gadus – re, trīs reiz trīs sanāca.

Bet, ja nopietni – pēdējos gados, apmeklējot kultūras norises, ko veidojuši jauni cilvēki, nereti nākas sastapties ar lieliskām, pat izcilām idejām un ne tik spožu izpildījumu viena iemesla dēļ – nav laika un ir gana liela pašpārliecinātība, ka ir jau labi, citi nevar ne tā.

Par grupas "Rythmixx" izvēlēto repertuāru – izpildīt pasaulē populāras melodijas jaunā aranžējumā – es nevaru teikt, ka tas būtu kas unikāls, bet kvalitāte, kādā jaunieši muzicē, ir reti sastopama, tā noslīpēta daudzos mēģinājumos bez atlaidēm pašu viedoklim par ideālo līmeni. Labi jūtams, ka apakšā bijis rūpīgs un smags darbs. Plus jaunības azarts.