12.10.2016 16:28

Komentārs: Ko mācīties no "kaujas pie Sorbām"

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Komentārs: Ko mācīties no "kaujas pie Sorbām" no Igora Purmaļa personiskā arhīva

Ļoti iespējams, ka ir pašvaldības, kur deputātu vidū valda saskaņa vai vismaz viņi spēj lietišķi un bez skaļām vārdu kaujām vienoties par kopējiem darbiem vēlētāju labā, bet Inčukalna novada domē tā nav. To redzam gan domes sēžu tiešraidēs, kad, pēc pašu deputātu teiktā, tiek "spēlēts uz kameru", gan nu jau uz ielas.

Par to, ka deputāts Ivo Bernats no Vidzemes partijas saraksta nekādi nevar sadzīvot ar deputātu Igoru Purmali no "Saskaņas" un otrādi, bija zināms jau sen. Vēl šogad abi tikušies Siguldas tiesā, jo Bernata kunga vārdu plūdi domes sēdes laikā, kā to savulaik skaidroja Purmaļa kungs, nav bijuši pārāk rūpīgi izmeklēti. Tas – tā saudzīgi sakot...


Zinātāji stāsta, ka nekādas materiālo labumu vai ietekmes sfēras biznesā abiem kungiem dalāmas it kā neesot: viens darbojas ap moteli "Sorbas", otrs – turpat netālu Vangažu garāžu kooperatīvā. Abi regulāri tiekas domes sēdēs un strādā domes Attīstības komitejā, bet pa starpām ik pa laikam viens par otru sūdzas policijā.

Taču viendien septembra beigās abi atkal saķērušies ne pa jokam, un šoreiz sanākusi gluži vai "kauja pie Sorbām". Proti, Purmalis devies noskaidrot, vai Bernata biznesā netiek izmantota kravas mašīna, kas nav izgājusi tehnisko apskati, bet domes kolēģis nelūgto revidentu no savas teritorijas lūkojis padzīt ar metāla cauruli un trāpījis Purmalim pa seju.

Tas viss ir aprakstīts gan pagājušajā "Rīgas un Apriņķa Avīzē", gan portālā "Apriņķis.lv" un vēlāk arī citos medijos, kur komentētāji lielākoties secinājuši, ka abi tautas kalpi ir vienā maisā bāžami, un gluži loģiski vaicā, nez kas tādus ievēlējis...

Tagad jāgaida, ko par Purmaļa veselības stāvokli sacīs mediķi, un tad jau arī sekos sabiedriskās kārtības sargu secinājumi. Te gan jāpiebilst, ka 2013. gadā pret Bernatu tika ierosināta krimināllieta, jo viņš tiešā tekstā bija solījis fiziski pārmācīt toreizējo domes priekšsēdētāju, jau gados cienījamo Arvīdu Blauu, kurš gan nav pastāvējis uz to, lai lietas izskatīšana turpinātos. Varbūt iepriekšējais priekšsēdētājs domājis, kā turēt spodru domes mundieri, bet pašreizējam pašvaldības vadītājam, cik noprotams, šādas izdarības, skaidri sakot, ir apnikušas, jo sarunas domes Ētikas komisijā nekādu audzinošu efektu nav devušas.

Izrādās, līdz fiziskam kontaktam mēdz nonākt ne tikai vietējie deputāti vien. Nupat uzzinājām, ka Eiropas Parlamentā Strasbūrā sakāvušies Apvienotās Karalistes Neatkarības partijas – tās, kas iestājās par tā saukto Brexit, – biedri Stīvens Vulfs un Maiks Hūkens. Rezultātā Vulfs uz pāris dienām nokļuva slimnīcā.

Skaidrs, ka politika pat pašvaldību līmenī nekad nav bijusi tikai apmaiņa ar laipnībām vien, bet arī savu vēlētāju interešu pārstāvēšana. Arī Inčukalna gadījumā redzams, ka ar laipnību vien tālu netiksi. Protams, metāla caurule oponenta rokās nepavisam nav labs arguments nekur un nekad. Par to tad vajadzētu padomāt tiem, kuri jau nākamās vasaras sākumā ies uz pašvaldību vēlēšanām, lai izvēlētos savu interešu pārstāvjus.