16.09.2016 10:41

Komentārs: Daži miljoni sasāpējušām lietām

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Komentārs: Daži miljoni sasāpējušām lietām Saeimas kanceleja

Saskaņā ar ilggadēju praksi, katru gadu, veidojot valsts un līdz ar to arī Saeimas budžetu, tajā tiek iezīmēta summa, kuru Saeimas deputāti var iztērēt, atbalstot dažādus projektus pašvaldībās. Tās mēdz dēvēt par deputātu kvotām, un šogad tām atvēlēti 2,8 miljoni eiro.

Jau izskanējuši viedokļi, ka šāda nodokļu naudas dalīšana nav nedz godīga, nedz caurskatāma, un tiek pieminētas vēl citas šā procesa ēnas puses. Opozīcijas politiķu ļaunās mēles to nosaukušas pat par "legālu korupciju", taču Saeimas Prezidija priekšsēdētāja, šādu kritiku noraidot, paziņojusi: ja deputātiem nav iespēju atbalstīt sabiedrībai svarīgas lietas vai procesus ierastajā kārtībā, viņi to var darīt ar šo deputāta kvotu palīdzību. Turklāt šīs lietas varot būt tautai ļoti svarīgas, sasāpējušas un tādas, kas ilgi gaidījušas atrisinājumu.


No malas raugoties, parasti gan tās nav nedz tik svarīgas, nedz pārāk sasāpējušas, jo īsti sasāpējušas lietas valstij izmaksā desmitiem miljonu eiro, bet deputātu kvotām atvēlēta visai pieticīga summa – tikai 2,8 miljoni –, tādējādi katrs koalīcijas deputāts varētu dabūt kādus 200 tūkstošus, un kaut kas paliktu pāri arī opozīcijai, lai arī viņi varētu iedot kādam naudu par ko salabot, piemēram, skolas vai baznīcas jumtu savā vēlēšanu apgabalā. Piemēram, kāds Pierīgas deputāts šogad vairākām skolām apmaksās ekskursiju uz Mores muzeju tieši Mores kauju piemiņas dienā.

Ja atbalstāmajā projektā tiek ieguldīti visi 200 vai vismaz 50 tūkstoši, kaut kādu tiešām paliekošu labumu nauda, iespējams, var dot, bet, ja var ticēt plašsaziņas līdzekļos pieejamajai informācijai, tik lielas summas tiek vien dažām pašvaldībām, bet pārējās nonāk labi ja pa kādam tūkstotim.

Patiesībā tās parasti ir salīdzinoši nelielas summas, par kādām novados aktīvi cilvēki cīnās, rakstot dažādus projektus. Taču – kāpēc rakstīt projektu un piedalīties konkursā, ja tev ir labvēlis Saeimā, kurš naudu iedos tāpat?

Delikātāka situācija varētu būt, piemēram, novadu domes priekšsēdētājiem. Skaidrs, ka viņiem, ja reiz nauda kādam projektam ir iedota, pieklājas pieminēt labvēli. Bet kā jutīsies domes priekšsēdētājs, kurš pārstāv vienu partiju, bet labvēlis citu? Uzmest jeb paņemt eiro un labu vārdu nesacīt tā kā neērti... Bet tas, protams, ir tikai ētiskas dabas jautājums.

Taču viens gan ir skaidrs: ja deputāti ar kvotu palīdzību tiešām gribētu atrisināt svarīgas un sasāpējušas lietas, nevis spodrināt savas spalvas, tad kopīgi arī nolemtu, vai nebūtu labāk ar balsojumu Saeimā nodokļu maksātāju līdzekļus novirzīt vienam diviem projektiem gadā, jo miljons eiro tomēr ir miljons eiro un ar tādu naudu tiešām var kaut ko nopietnu izdarīt. Bet laikam vēl ne šoreiz.