07.08.2016 15:01

Tehnika no pagātnes – ogrēnieša Jāņa Bukas sirdslieta

Autors  Dzintra Dzene, "Ogres Vēstis Visiem"
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
“Šis seno auto muzejs, kā jau lielākā daļa muzeju, nav peļņu nesošs, bet gan sirdslieta un aizraušanās brīvajos brīžos,” stāsta J. Buka, kurš laiku pa laikam dodas izbraukumos ar vienu no kolekcijas auto – 1963. gadā ASV ražoto Buick LeSabre (attēlā pa labi). “Šis seno auto muzejs, kā jau lielākā daļa muzeju, nav peļņu nesošs, bet gan sirdslieta un aizraušanās brīvajos brīžos,” stāsta J. Buka, kurš laiku pa laikam dodas izbraukumos ar vienu no kolekcijas auto – 1963. gadā ASV ražoto Buick LeSabre (attēlā pa labi). Dzintra Dzene

Pirms diviem gadiem Ogrē, Druvas ielā 8, durvis vēra muzejs "Tehnika no pagātnes", kur var aplūkot Jāņa Bukas aptuveni desmit gadu laikā izveidoto kolekciju – 42 padomju laiku un arī senākus ārzemju auto, motociklus, velosipēdus – katru ar savu stāstu – kopumā aptuveni 100 tehnikas vienību.

Neatņemama ekspozīcijas sastāvdaļa ir arī dažādi padomju laiku sadzīves priekšmeti, bērnu rotaļlietas un periodiskie izdevumi.

"Šis muzejs, kā jau lielākā daļa muzeju, nav peļņu nesošs, bet gan sirdslieta, aizraušanās brīvajos brīžos. Arī ikdienā mans darbs saistīts ar auto tehniku – vadu SIA "Medeo". Man nav mērķa kaut kādā veidā popularizēt padomju laikus. Tā vienkārši ir mūsu vēsture, tāpēc arī kolekcijai dots nosaukums "Tehnika no pagātnes", turklāt tajā ir arī amerikāņu auto.

Vairāki spēkrati joprojām ir braucami, taču tehniskā apskate ir tikai dažiem. Laiku pa laikam ar šīm mašīnām piedalos dažādās retro auto parādēs. Ir arī eksponāti, ar kuriem nedrīkst braukt pa dubļiem un putekļiem. Zem šīm automašīnām novietoti spoguļi, lai interesenti varētu apskatīt tehniku arī no apakšas," stāsta J. Buka.

Mašīnas pašas atrod kolekcionāru

Kolekcijā, kas tapusi aptuveni desmit gadu laikā, lielākoties ir padomju laiku auto, un katram no tiem ir savs stāsts, ko J. Buka labprāt izstāsta ikvienam muzeja apmeklētājam.Kolekcijā, kas tapusi aptuveni desmit gadu laikā, lielākoties ir padomju laiku auto, un katram no tiem ir savs stāsts, ko J. Buka labprāt izstāsta ikvienam muzeja apmeklētājam.


Jautāts, kā auto nonāk kolekcijā un kāpēc sācis krāt arī citus senus priekšmetus, J. Buka stāsta, ka īpaši spēkratus nav meklējis, tie paši, ja tā var teikt, atrodot viņu.

"Aplūkoju kādu senu Kokneses pilsdrupu fotogrāfiju, kurā bija redzams tautā tā sauktais Kārlītis jeb Moskvič-400. Apmeklētāji jautāja, kāpēc šāda auto nav manā kolekcijā. Nepagāja ilgs laiks, un kāda īpašuma mantinieki šķūnītī atrada malkā iekrautu "Kārlīti", kas tad arī papildināja kolekciju.

Paralēli sāku krāt senas rotaļlietas un citas sadzīves lietas, kas muzejā palīdz radīt to laiku gaisotni, un arī cilvēkiem ir interesanti atcerēties ne tik senu pagātni, piemēram, eksponātu vidū ir kādreiz tik populārie gāzētā ūdens automāti," stāsta kolekcionārs.

Oficiāls vai īsts retro auto?

J. Buka teic, ka senās mašīnas pašas viņu atrod – gluži kā šis sapņu zilais moskvičs.J. Buka teic, ka senās mašīnas pašas viņu atrod – gluži kā šis sapņu zilais moskvičs.


Muzejā ir arī kāds īpašs eksponāts – 1989. gadā radītais RAF jeb Rīgas Autobusu fabrikas mikroautobusa modelis RAF-2000 mērogā 1:5, kas izgatavots studentu konstruktoru birojā Rīgas Civilās aviācijas inženieru institūtā. Šis modelis tiktu ieviests ražošanā, ja vien rūpnīca nebūtu beigusi savu darbību.

J. Bukas kolekcijā ir arī citi mikroautobusi RAF, un aizvadītās nedēļas nogalē uz īsu brīdi to skaits ievērojami pieauga, jo vispirms, apciemojot autosacīkšu mašīnu inženiera un konstruktora Andra Dambja vadīto Ogres servisa centru, rafiņi cits pēc cita ieripoja arī Druvas ielā 8.

"RAF ekipāžu salidojums – fotoorientēšanās sacensības "RAF REUNION RALLY 2016" šogad notika pirmo reizi, un tās organizēja Latvijas Antīko automobiļu kluba Padomju tehnikas sekcija. Ogrē paviesojās 18 ekipāžas no Baltijas, Krievijas, Ukrainas un citām valstīm. Pēc iepazīšanās ar plašo J. Bukas padomju tehnikas kolekciju viesi cienājās ar torti, kuru rotāja RAF logo. Jāpiebilst, ka RAF bija viena no lielākajām mikroautobusu rūpnīcām bijušajā PSRS. No 1954. līdz 1975. gadam ražotne atradās Rīgā, pēc tam to pārcēla uz Jelgavu un 1998. gadā slēdza.

Jautāts, kad auto var uzskatīt par antīku, kolekcionārs stāsta, ka oficiāli par retro sāk dēvēt 30 gadus vecus auto, bet tādi vēl joprojām braukā pa Latvijas ielām.

"Faktiski īsts retro auto ir tāds, kas ražots līdz 1942. gadam. Par seniem var uzskatīt arī pagājušā gadsimta 70. gados ražotos žiguļus, moskvičus un citus tā laika auto, kādi ir manā kolekcijā. Ir arī pa kādam 80. gadu modelim. Tik nosacīti jauni auto kolekcionāriem ir saistoši vien tad, ja tikuši ražoti dažos eksemplāros," stāsta J. Buka.

Kolekcionārs var lepoties ar daudz ko – gan ar gaumīgi iekārtotām telpām, gan ar 10 īpašām automašīnām, kurām piešķirts "Vēsturiskā spēkrata" sertifikāts (speciāla komisija tās novērtējusi kā autentiskas jeb tādas, kurās saglabātas visas oriģinālās detaļas).

Bagātīgo padomjlaiku auto klāstu muzejā papildina arī "amerikāņu auto" – 1963. gadā ASV ražotais Buick LeSabre. Šāds modelis ir vienīgais Baltijā, un ar to ik pa laiciņam patīk izbraukt pašam saimniekam.

Kolekciju "Tehnika no pagātnes" Ogrē, Druvas ielā 8, var apskatīt, iepriekš piesakoties pa tālruni 29238787. Ieeja – par ziedojumiem.