31.05.2016 10:50

Viedoklis: Rīdzinieka karte kā brīdinājuma signāls novadiem

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Viedoklis: Rīdzinieka karte kā brīdinājuma signāls novadiem "Rīgas satiksme"

Kopš gada sākumā Rīgas pašvaldība pasludināja, ka tiem, kuriem Rīgā pieder nekustamais īpašums, bet viņi tur nav deklarējušies, būs jāmaksā paaugstināts nekustamā īpašuma nodoklis, vai, tieši pretēji, tie, kuri ir deklarējušies, baudīs zināmas atlaides, kļuva skaidrs, ka ir sācies karš starp pašvaldībām par iedzīvotāju nodokļu naudas piesaistīšanu.

Rīgas piemēram sekoja Carnikavas pašvaldība. Taču, kā nesen intervijā "Rīgas un Apriņķa Avīzei" un portālam "Apriņķis.lv" sacīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Eglīts, nekā nelikumīga šādos pašvaldību noteikumos nav.


Nesen galvaspilsēta spēlē par naudas piesaistīšanu lika galdā vēl vienu trumpi, paziņojot, ka, samaksājot 775 eiro, tā saukto rīdzinieka karti varēs iegūt arī nerīdzinieki jeb tie, kuriem Rīgā nepieder nekustamais īpašums un viņi deklarējušies citā pašvaldībā. Pretī tika solītas atlaides sabiedriskajā transportā, piemēram, pērkot stundu biļeti vai 20% atlaides pilsētas autostāvvietās.

Pēc tam gan Rīgas domes galva nāca klajā ar paziņojumu, ka ne jau vienkāršie iedzīvotāji, kas nedzīvo galvaspilsētā, saprotams, pirks šo karti par 775 eiro. To darīt piedāvāšot tām pašvaldībām, kuru iedzīvotāji strādā Rīgā. Turklāt Rīga, šādi rīkodamās, tikai un vienīgi rūpējoties par saviem iedzīvotājiem.

Skaidrs, ka pašvaldību vadītāji, daudz nedomādami, paziņoja, ka viņi to nedarīs. Un, patiesi, var tikai iedomāties, kā gadu pirms pašvaldību vēlēšanām cilvēki, kuri pretendēs uz deputātu vietām sava novada domē, savās priekšvēlēšanu runās klāstīs, ka turpmāk novada budžetā nāksies atlicināt naudu, ko šķiedīs rīdzinieka karšu dāļāšanai saviem atbalstītājiem.

Pašlaik daļa Pierīgas – Ādaži, Ķekava – ir visdinamiskāk augošais valsts reģions, jo nav jau noslēpums, ka Rīgas centrā deklarēto iedzīvotāju skaits sarūk. Taču konkurence pastāv ne tikai starp Rīgu un novadiem, bet arī starp novadiem pašiem, un patiesībā tā kļūst tikai asāka. Ja novados uz vietas netiks radītas darbavietas, Rīga tik un tā dominēs, tādējādi viena otra novada pastāvēšana var tikt nopietni apdraudēta. Un to neglābs nedz pašvaldības avīze, kurā dome saviem vēlētājiem atskaitīsies par labajiem darbiem, nedz prasība deklarēties novadā, bet gan tikai un vienīgi darbavietas, bērnudārzi, skolas, pieejami medicīnas pakalpojumi.

Protams, laiks visu saliek pa vietām, tāpēc atliek pagaidīt līdz 1. jūlijam, kad Rīgas sabiedriskajā transportā tiks ieviestas laika biļetes un rīdzinieka kartes turētājiem tās maksās 1,15 eiro. Pārējiem pasažieriem stundas biļete maksās saskaņā ar "Rīgas satiksmes" noteikto tarifu jeb 2,3 eiro. Vai visi nerīdzinieki to gribēs?