09.05.2016 13:44

Komentārs: Reformas – par katru cenu?

Autors  Jana Babre-Laime
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Komentārs: Reformas – par katru cenu? arhīvs

Pirms dažām dienām atklātībā nonāca informācija, ka Pierīgas skolu pedagogi jaunās reformas rezultātā ne tikai neiegūs algas pielikumu, bet zaudēs daļu jau esošās naudas. To apstiprināja vairāku skolu direktori.

Rodas jautājums – kurš šo pārmaiņu rezultātā būs ieguvējs? Turklāt reformas parasti paredz ne tikai būtiskas izmaiņas kādā jomā, bet arī kādu pozitīvu tendenci. Šajā situācijā pozitīvo ieraudzīt ir grūti. Lielam skaitam skolotāju tiks atņemta daļa algas, lai uz tā rēķina palielinātu atalgojumu citiem, radot spriedzi un netaisnības izjūtu arī pašu pedagogu vidū.


Neapšaubāmi, bērnu izglītošana ir svarīgs darbs, skolā tiek ielikts pamats cilvēka turpmākajai dzīvei. Kā justies pedagogam, kurš godīgi pilda savus pienākumus, bet saņem nevis algas palielinājumu kā laba darba novērtējumu, bet zaudē daļu naudas? Vai tā patiešām ir motivācija strādāt? Vai Izglītības un zinātnes ministrijas ierēdņiem esošā situācija nerada bažas par izglītības kvalitāti?

Protams, lielākajai daļai skolotāju bērnu izglītošana ir sirdsdarbs un aicinājums, bet ikviens no mums vēlas saņemt godīgi nopelnīto atalgojumu. Nav jābūt psihologam, lai saprastu – ilgstoši strādājot bez atbilstoša novērtējuma, cilvēks gluži vienkārši izdeg.

Kāda Pierīgas skolotāja, kura vēlējās palikt anonīma, norāda uz vēl kādu faktu – sabiedrība nav informēta par patieso reformas norisi un skatās uz pedagogiem kā uz cauru maisu, kuriem nekad nav gana. Vai tiešām būs reformas par katru cenu?

Iepriekš:

Jaunais algu modelis skolotājiem atņems vairāk nekā 100 eiro