16.04.2016 08:48

FOTO: Ceļi, motori un auto spožums Ķīpsalā

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
FOTO: Ceļi, motori un auto spožums Ķīpsalā Einārs Binders

Piektdien Ķīpsalas izstāžu kompleksā tika atklāta ikgadējā starptautiskā autoindustrijas izstāde "Auto 2016". Tajā līdz svētdienai apskatāmi auto jaunumi, kas ienāk arī Latvijas tirgū, notiek profesionālās izglītības iestāžu audzēkņu profesionālās meistarības konkurss un autopārvadātāju asociācijas "Latvijas auto" biedru kopsapulce.

Tāpat arī Latvijas Autoinženieru asociācijas 20. konference, semināri par inovācijām degvielas tirgū, mūsdienīgām pretaizdzīšanas ierīcēm, kā arī "ShowCar" apmācības.

Ceļi tiks laboti arī turpmāk

Viens no izstādes "Auto 2016" pasākumiem, kurā piedalījās arī satiksmes ministrs Uldis Augulis un VAS "Latvijas Valsts ceļi" valdes priekšsēdētājs Jānis Lange, bija VAS "Latvijas Valsts ceļi" ekspozīcijas atklāšana.

Valstij pieder vairāk nekā 20 tūkstoši kilometru ceļu, no kuriem 8530 kilometru ir ar asfalta segumu un 11 619 kilometru – ar grants segumu, un apmēram puse no tiem prasa remontu. Tāpēc uzmanību stendā piesaistīja vairākas lietas. Pirmā no tām – iespēja nobalsot par kādu no desmit "Autoceļu Avīzes Gada balvai" izvirzītajiem 2015. gadā izbūvētajiem valsts ceļu posmiem. (Tiem, kas nepameklēs izstādi, šāda iespēja tiek dota internetā līdz 4. maijam.) Autoceļu posmu grupā ar atjaunotu un pastiprinātu ceļa segumu izvirzīts arī autoceļa A2 Rīga – Sigulda – Igaunijas robeža posms no pagrieziena uz Langstiņiem līdz Garkalnes pārvadam pār dzelzceļu abas brauktuves.

Par VAS "Latvijas Valsts ceļi" labajiem nodomiem uzlabot ceļu kvalitāti stendā varēja pārliecināties par jaunajām iekārtām, kādas Autoceļu kompetences centrs ir izmanto. Viena no tām – grunts penetrācijas radars jeb "Road Doctor", kas ar īpašu signālu palīdzību ļauj izpētīt ceļa seguma kvalitāti un pat grunti vairāku metru dziļumā. Šādi dati ir svarīgi gan ceļu remontētājiem, gan inženieriem, kas projektē jaunus ceļus.

Kā varēja pārliecināties izstādē, efektīvākas ir kļuvušas arī iekārtas, ar kuru palīdzību var paņemt paraugus ceļa cietā seguma kvalitātes noteikšanai.

Aplūkojot paveikto un, iepazīstoties ar tehniskajām iekārtām ceļu kvalitātes uzturēšanai, ceļu un tiltu būves inženieris Juris Anitens, sagaidot VAS "Latvijas Valsts ceļi" stenda apmeklētājus gan atzina, ka ilgu laiku Lietuvā ceļi ilgu laiku ir bijuši labāki par Latvijas ceļiem, taču pēdējos gados uzbūvētie un atjaunotie, pat pēc lietuviešu atzinumiem, jau atbilst augstiem standartiem.

Zirgspēki, ātrums un elegance

Tā kā politiķi un amatpersonas izstādes "Auto 2016"atklāšanā solīja, ka ar laiku ceļi Latvijā kļūs labāki, neapšaubāmi, interesi raisīja arī uz izstādi atvestie automobiļi, ar kuriem varēs traukties pa modernizētajiem lielceļiem. Piemēram, viens no tiem kura klātbūtni izstādē nevarēja nepamanīt, bija ekstravagantais "Alfa Romeo 4C Spider". Šis automobilis sver tikai tonnu, bet tā dzinējs attīsta 240 zirgspēku jaudu. Tas nozīmē, ka līdz ātrumam 100 kilometri stundā paiet tikai 4,5 sekundes, bet maksimālais ātrums ir 257 kilometri stundā.

Pirmo reizi savā 50 gadu modeļa pastāvēšanas vēsturē līdz Eiropas tirgum nonācis "Ford Mustang". Tam ir gan tradicionālais V8 dzinējs, taču ir padomāts arī par eiropiešu gaumei un nodokļu politikai pieņemamāku četrcilindru motoru. Taču arī šāds dzinējs 2,3 litru dzinējs attīsta 314 zirgspēku jaudu.

Te gan jāpiebilst, ka izstādē apskatāms arī 1973. gada "Dodge Charger" pārbūves projektam paredzēts V8 motors ar turbokompresoru, kas attīsta 900 zirgspēku jaudu. Protams, tāds motors maksā pārdesmit tūkstošus eiro.

Par cenu ziņā vienu no ekspozīcijas līderiem var uzskatīt ASV radīto hibrīdauto "Fisker Karma". Tas tika radīts kā pirmais no elektroligzdas uzlādējamais sērijveida luksusa automobilis ar 408 zirgspēku jaudu. Konstruktori pat tā jumta konstrukcijā bija integrējuši saules baterijas. Diemžēl modeli vajāja visādas ķibeles un uzņēmums, saražojis 2450 šā modeļa auto, bankrotēja. Tagad uzņēmumu nopirkusi kāda Austrumāzijas valsts.

Auto, kas nonācis līdz Latvijai, maksājot apmēram 110 tūkstošus eiro. Tiesa, dažas "Bentley" mašīnas, kas redzams arī uz ielas galvaspilsētā, mēdz maksāt krietni vairāk.

Bet ja par jaudīgākajiem elektroautomobiļiem, tad to vidū izstādē uzmanību saista amerikāņu "Tesla Model S".

"Ja līdz tam industrijā elektromobiļi bija vai nu konceptuālā vai pagalam nesimpātiskā sērijveida veidolā, tad "Tesla" ar savu elektromobili pierādīja, ka ne vienmēr alternatīvās enerģijas spēkrati ir kompromiss salīdzinājumā ar tradicionālajiem automobiļiem," saka šīs mašīnas piedāvātāji, piebilstot, ka auto ir 362 zirgspēku jauda un tāpat kā pieklājīgs sporta auto tas ātrumu līdz 100 kilometriem stundā attīsta piecās sekundēs.

Izstādes rīkotāji gan iesaka uzmest skatu arī ģimenes auto "Renault Megane" ar piestūrējamiem aizmugures riteņiem, pasaulē populārāko rodsteru "Mazda MX-5BMW" kabrioletu "Ledus sirds", kā arī taisnības cīnītāja Robokopa patruļmašīnu, kura izveidošanā ieguldītas 570 stundas darba.