28.03.2016 11:49

Koncerta, teātra, operas un baleta apmeklējuma etiķete. Konsultē Kristīna Sprūdža

Autors  Kristīna Sprūdža*
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Koncerta, teātra, operas un baleta apmeklējuma etiķete. Konsultē Kristīna Sprūdža arhīvs

Mākslas pasākumu apmeklējuma etiķete, tāpat kā mūzika un teātra māksla, gadsimtu laikā ir būtiski mainījusies. Šīs pārmaiņas patiešām liek aizdomāties.

18. gadsimtā klausītāji pat pirmatskaņojumu laikā sarunājās un baudīja vakariņas. Mocarta un viņa laikabiedru lielākā atzinība bija spontāni publikas aplausi muzicēšanas laikā. Savukārt 19. gadsimtā mākslas baudīšana vairs nebija tikai aristokrātu izklaide, koncerti kļuva pieejami plašākai publikai, un Vāgners pauda viedokli, ka publikai ar aplausiem nav jāiejaucas skaņdarba atskaņošanā un klausītājiem būtu jāatturas no mūziķus traucējošu skaņu radīšanas.


Tas gan izskaidrojams arī ar to, ka dažkārt publika savās nepatikas izpausmēs kļuva gandrīz nekontrolējama un ar svilpieniem, kāju dauzīšanu un kliegšanu tik ļoti traucēja izrādes vai koncerta norisi, ka bija jāiejaucas policijai.

Gadsimtu vēlāk, kad koncertos sāka izmantot skaņas un videoierakstu tehnoloģijas, uzvedības etiķete koncertos pieprasīja gandrīz absolūtu klusumu un aplausi starp skaņdarba daļām tika uzskatīti par neaudzinātības pazīmi un labu manieru trūkumu.

Bet pietiks par vēsturi. Kā tad īsti ir jāuzvedas kultūras pasākumos mūsdienās, kas jāievēro, kam nav jāpievērš uzmanība?

Ierašanās

Uz pasākumu ierodieties laikus – vismaz 15 minūtes iepriekš. Tas jums ļaus mierīgi atdot mēteļus garderobē un ieņemt savas sēdvietas, pirms sākas izrāde vai koncerts. Ja esat nokavējušies, ar pateicību pieņemiet tās vietas, kuras jums ierāda, jo prestižos koncertnamos, teātros vai operās pēc pasākuma sākuma bieži vien vairs neielaiž.

Atrodam savu vietu

Ejot uz savu vietu, jāatceras, ka jāpagriežas ar seju pret tiem, kuri jau apsēdušies savās vietās. Jūsu sēžamvietai jābūt pagrieztai pret skatuvi, nevis citiem koncerta apmeklētājiem. Ja viņi pieceļas, lai jūs vieglāk tiktu garām, pasakiet paldies, bet teikt "Atvainojiet!" nav nepieciešams.

Netraucējam citiem

Mākslas un mūzikas pasākumu apmeklētāju galvenais labas uzvedības pamatprincips ir baudīt priekšnesumu pašiem un ar savu uzvedību netraucēt to baudīt citiem. Šis princips vienlīdz attiecināms kā uz rokkoncerta, tā operas mīļotājiem.

Klasiskās mūzikas koncertos instrumentu spēles un vokālā izpildījuma variācijas ir tik niansētas, ka pilnvērtīgam priekšnesuma baudījumam ir nepieciešams absolūts klusums. Tas nozīmē, ka jebkāda veida trokšņi – klepus, šķavas un deguna šņaukšana – ir jāatliek līdz skaļākām skaņdarba vietām vai, vēl labāk, līdz starpbrīdim. Ja nu tas nekādi nav iespējams, vismaz jācenšas tos slāpēt kabatlakatiņā.

Arī tad, ja atskaņo jūsu mīļāko operas āriju un mājās esat pieradis svilpot tai līdzi, atrodoties publiskā pasākumā, neviens nevēlēsies dzirdēt jūsu mākslinieciskās izpausmes. Ja jūs neesat mākslinieks un neatrodaties uz skatuves, lūdzu, atturieties no iesaistīšanās priekšnesumā.

Binoklis

Ja jūsu sēdvietas ir operas pēdējā balkonā, labākai uzveduma baudīšanai palīdzēs iespēja īrēt binokli. Tomēr atcerieties, ka tas domāts mākslas baudīšanai, nevis citu apmeklētāju novērošanai, kā arī neaizmirstiet pēc izrādes to nodot atpakaļ garderobē.

Elektroniskās ierīces ir jāizslēdz

Klusuma režīmā un bez vibrācijas elementa. Priekšnesuma laikā nav pieklājīgi arī lasīt vai rakstīt īsziņas vai telefona ekrānā skatīties pulksteni. Ekrāna gaismiņa traucēs citiem baudīt noskaņu un priekšnesumu.

Labierīcību apmeklējumam ir paredzēti starpbrīži

Ja neesat pārliecināti, ka varēsiet nosēdēt visu priekšnesuma laiku, vismaz nepērciet biļeti rindas pašā vidū. Ja jūtaties slikti un jums ir jāpamet zāle, dariet to pēc iespējas neuzkrītošāk un savā vietā atgriezieties tikai pasākuma starpbrīdī.

Jo lielāks mākslinieks, jo ilgāka pauze

Dažreiz diriģenti vai solisti ietur salīdzinoši ilgu pauzi pēc priekšnesuma beigām. Kamēr diriģenta rokas ir paceltas un solists stāv dziedāšanas pozā un pauzē, auditorijai tiek signalizēts uzreiz neaplaudēt. Aplausi un bravo saucieni sākas tad, kad diriģents nolaiž rokas un solists paklanās zālei.

Aplausi starp klasiskās mūzikas skaņdarbu daļām nav labais tonis

Ja neesat pārliecināti par to, vai šis ir īstais brīdis aplausiem, neuzņemieties iniciatīvu šajā jomā. Bieži vien arī skaņdarba ietekme uz publiku ir tik dziļa, ka paiet kāds brīdis, ļaujot publikai attapties, pirms tā pauž savu atzinību māksliniekiem. Turpretim operā aplausi nereti seko arī pēc iespaidīga ārijas dziedājuma, pat ja mūzika turpinās. Arī baleta uzvedumus ik pa brīdim pāršalc publikas atzinība – aplausi. Jāņem vērā, ka dažādās valstīs arī šīs tradīcijas atšķiras, tādēļ šaubu gadījumā vienmēr ieteicams ar savu rīcību iepauzēt un vērot pārējo publiku, no kuriem daļa ir regulāri konkrētā koncertnama apmeklētāji. Tad ir lielāka iespēja, ka neradīsies neērtas situācijas.

Ziedu pasniegšana

Ja vēlaties uzdāvināt ziedus kādam no māksliniekiem, vislabāk šo jautājumu iepriekš noskaidrojiet, piezvanot uz biļešu kasēm. Ja neesat to izdarījuši, varat apjautāties biļešu kontrolieriem par to, kādas ir konkrētās koncertzāles, operas nama vai teātra tradīcijas. Parasti ziedus pēc uzstāšanās uz skatuves uznes darbinieki.

Ja vēlaties māksliniekus sveikt personīgi, rēķinieties, ka tāda iespēja visos gadījumos nemaz netiek piedāvāta, kā arī ar to, ka 2–3 stundu ilgs pasākums ziediem ir nopietns pārbaudījums. Ja pēc pirmizrādes esat ielūgti uz glāzi šampanieša, privātos apsveikumus un atzinības vārdus varēsiet paust klātienē. Tikai atcerieties, ka jūs noteikti neesat vienīgie, kas vēlas izmantot iespēju kādu vārdu pārmīt ar māksliniekiem, tādēļ nekļūstiet pārāk pļāpīgi un neaizturiet viņus uz visu vakaru.

Priekškara aizvēršanās starpbrīdī...

... nav jāuztver kā starta šāviens skrējienam pēc kūciņām un kafijas vai uz labierīcībām. Tāpat arī koncerta vai uzveduma nobeigumā nevajag pa galvu, pa kaklu pamest zāli, lai pirmie tiktu pie mēteļiem vai izbrauktu no autostāvvietas. Brīdis, kad ar aplausiem var pateikties māksliniekiem par sniegto baudījumu, noklausīties vēl kādu skaņdarbu, kas reizēm tiek atskaņots "piedevās", vai vienkārši nesteidzoties pamest zāli, bieži vien izrādās īsts pārbaudījums tiem, kuri dzīvi uzskata par nebeidzamu skrējienu. Nekāda attaisnojuma šādai steigai un nepieklājībai pret mākslinieku un citiem skatītājiem nav. Un nav vērts nemaz sākt taisnoties!

Turpmāk par apģērba etiķeti, apmeklējot kultūras pasākumus.

* Kristīnas Sprūdžas starptautiskā karjera sabiedrisko pasākumu organizācijas, etiķetes, komunikācijas un protokola jautājumos mērāma intensīvā un daudzveidīgā profesionālajā pieredzē 20 gadu garumā Valsts prezidenta kancelejā, Saeimas kancelejā, Aizsardzības, Ārlietu, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā, NATO samita birojā, LR pārstāvniecībā Briselē, Eiropas Komisijas Sekretariātā Briselē un MBA studijās Moorehead University, ASV, kā arī vadot Latvijas Republikas proklamēšanas 90. gadadienas biroju.