02.03.2016 10:54

Mazās Brīnumzemes centrs – mazākā pasaule Baltijā

Autors  Imants Liepa
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Piedzīvojuma programma Mazā Brīnumzeme ar gida stāstījumu un darbošanos tehniskajā darbnīcā īsā laikā ir kļuvusi par iecienītu piedāvājumu skolēnu grupām mācību ekskursijām, karjeras un projektu nedēļām, intereses veicināšanai par tehnisko jaunradi un inženierzinātnēm, zināšanām par drošību uz ceļa, dzelzceļa un mājās, kā arī svešvalodu prasmju nostiprināšanai. Piedzīvojuma programma Mazā Brīnumzeme ar gida stāstījumu un darbošanos tehniskajā darbnīcā īsā laikā ir kļuvusi par iecienītu piedāvājumu skolēnu grupām mācību ekskursijām, karjeras un projektu nedēļām, intereses veicināšanai par tehnisko jaunradi un inženierzinātnēm, zināšanām par drošību uz ceļa, dzelzceļa un mājās, kā arī svešvalodu prasmju nostiprināšanai. publicitātes

Kopš 2015. gada maija Cēsīs darbojas Mazās Brīnumzemes centrs – pirmā vieta Baltijas valstīs, kur iespējams apskatīt mazu daļiņu pasaules mērogā 1:87. Tā ir neparasta, aizraujoša un izglītojoša mini pasaule, kur mašīnas ir bērna plaukstas lielumā, cilvēki ir nepilnus 2 cm gari, un visu darbina augstākā līmeņa tehnoloģijas.

Šeit viss ir kā dzīvē: pa ielām brauc automašīnas, vietām veidojas sastrēgumi, garām aizrībina vilcieni, cilvēki steidzas ikdienas gaitās, strādā veikali, fabrikas, skolas, stacijas. Mazajā pasaulītē ir pilsētas un lauki, pļavas un kalni, parki, mājdzīvnieki un pat alas. Brīnumzemes centra saimnieki Edmunds un Kristīna Sprūdži smejoties teic, ka reizēm šķiet – ekspozīcija dzīvo pati savu dzīvi neatkarīgi no idejas autoru vēlmēm un apmeklētāju plūsmas.


Darbdienās, kad ierodas skolēnu grupas, centrs dūc kā bišu spiets, nedēļas nogalēs tiek piedāvātas piedzīvojuma programmas ģimenēm, individuālajiem apmeklētājiem, kā arī svinētas dzimšanas dienas ballītes. Bet diennakts tumšajā laikā, ejot gar namu Raunas ielā 7, logos mirdz Mazās Brīnumzemes mājiņu un laternu gaismiņas. Vienaldzīgi paiet garām nav iespējams – garāmgājēji apstājas, priecājas, bērni māj ar roku mazās pasaules iedzīvotājiem.

Par Mazās Brīnumzemes izveidi un darbību stāsta Kristīna Sprūdža.

– Kas pamudināja veidot šādu neparastu izziņas, atpūtas, apmācību, radošuma un kopā būšanas vietu?

– Pie centra izveides idejas nenonācām vienā dienā. Doma un idejas par nepieciešamību Latvijā izveidot vietu, kurā būtu iespējams apskatīt dzelzceļa modelisma maketu, ik pa brīdim uzvirmoja. Veicām situācijas izpēti, apskatījām līdzīgus centrus Vācijā, kur aizraušanās ar šo hobiju ir ļoti populāra, un redzējām gan veiksmīgākus, gan mazāk veiksmīgus piemērus. Daudz savā starpā diskutējām par to, vai un kā varētu izveidot mini pasaules ekspozīciju Latvijā.

Pirms nedaudz vairāk kā trim gadiem ar nelielu testa maketu piedalījāmies arī Latvijas Dzelzceļa muzeja rīkotajā izstādē, kur cilvēku interese par Edmunda izveidoto tehnoloģiju mākslas darbu bija milzīga. Tā lēnām nostiprinājās pārliecība, ka jāatloka piedurknes un jāveido šāds izziņas, radošuma un atpūtas centrs, kurā katrs apmeklētājs var ne tikai apskatīt cilvēka prāta un roku sasniegumus, bet arī pats iemēģināt roku 3D modeļu izveidē.

Ar modeļu būvi, programmēšanu un mehatroniku saistītas nodarbes katru gadu kļūst aizvien populārākas visā pasaulē. Tās attīsta telpisko domāšanu, veicina radošu un izzinošu apmācību procesu, vienlaicīgi mudinot apgūt elektronikas un mehānikas prasmes. Šobrīd centra piedāvājums ir vērsts uz intereses radīšanu, ļaujot katram iemēģināt roku. Bet no nākamā mācību gada interesentiem piedāvāsim arī apmeklēt regulārus pulciņus, lai veidotu noturīgu interesi un dziļākas zināšanas par inženierzinātnēm un tehnisko jaunradi – elektroniku, mehatroniku, modeļu būvi, programmēšanu utt.

Mēs nevaram un nemaz nevajag mēģināt piespiest bērnus un jauniešus ieinteresēties par konkrētām specialitātēm un nozarēm. Tas, ko varam, piedāvāt iespēju pamēģināt, iepazīt, izpētīt. Tēlaini izsakoties, mēs varam palīdzēt un "piešķilt" ikvienā mītošo zinātkāres dzirkstelīti.

Pasaules iepazīšana no putna lidojuma veicina visu vecumu apmeklētāju interesi par konkrētām nozarēm un profesijām. Pasaule ir tik daudzveidīga! Makets ļauj radoši atainot dažādas dzīves jomas un mudināt apmeklētājus izzināt tādas profesijas, kuru nozīme ir daudzšķautņaina un profesionālā darba vide ir salīdzinoši noslēgta. Izvēlēties var tikai tādu karjeras ceļu, par ko mēs uzzinām, ko iepazīstam. Ja varam kaut nedaudz palīdzēt jaunajai paaudzei šai grūtajā izvēles ceļā – lieliski!

– Mazās Brīnumzemes piedzīvojuma programmu iecienījuši pamatskolas skolēni mācību ekskursijām. Kā nonācāt pie idejas izveidot elementus, kas bērniem ļauj padziļināti izprast drošas uzvedības noteikumus uz ceļa, dzelzceļa un mājās?

– Ekspozīcijas izveidē īpaši ir piestrādāts pie dažādu drošības situāciju modeļiem, lai katrs apmeklētājs varētu pārbaudīt savas zināšanas un atkārtot nepieciešamās rīcības, atpazīstot riska situācijas uz ceļa, dzelzceļa un mājās.

Dzīves prasmju, pamatvērtību un zināšanu komplektam ir dažādas sastāvdaļas, kuras cilvēks dzīves gaitā apgūst. Kopš bērnības gan ģimenē, gan bērnudārzā un skolā bērniem māca drošības, cēloņu – seku un adekvātas izvēles iemaņas. Māca un vienlaikus satraucas, ka rezultāts nav apmierinošs. Par to liecina melnā statistika uz ceļiem un dzelzceļa, lielais nelaimes gadījumu un pārgalvīgu rīcību skaits, kā arī zināšanu trūkums par to, kā rīkoties dzīvību un veselību apdraudošās situācijās.

Jaunā paaudze bieži nesadzird labi domātos vecāku un skolotāju padomus un neieklausās stāstītajā. Daudz labprātāk viņi iesaistās vizuāli uzrunājošās aktivitātēs, kas piedāvā sasaisti ar jaunajām tehnoloģijām, dinamiskiem notikumiem. Tieši tādu – atraktīvu un izglītojošu – vidi piedāvā Mazās Brīnumzemes centrs, ļaujot piedzīvot interesantus notikumus, attīstīt un nostiprināt savas prasmes un zināšanas kopā ar ģimeni, draugiem, klasesbiedriem. Mazās Brīnumzemes centra būtība un formāts ļauj katram apmeklētājam atraktīvā veidā iepazīt sevi, pasauli sev apkārt un paplašināt savu spēju robežas, papildināt zināšanas, iegūt jaunas prasmes.

– Ko iespējams apskatīt, uzzināt, apgūt piedāvātās piedzīvojuma programmas laikā?

– Mazās Brīnumzemes piedzīvojumu piedāvājam kvalitatīvā un dzīvā latviešu, krievu un angļu valodā. Un priecājamies, ka pamatskolas vecāko klašu un vidusskolas skolēnu grupas aizvien biežāk pie mums brauc papildināt un trenēt svešvalodu. Divu stundu intensīva komunikācija angļu vai krievu valodā ir labs pārbaudījums skolēnu valodu prasmēm un dod iespēju skolotājam reāli novērtēt katra audzēkņa valodas prasmju robežas. Interesanti, ka krievvalodīgo skolu bērni brauc pie mums uzlabot latviešu valodas prasmes.

Divas stundas Mazajā Brīnumzemē paiet vienā elpas vilcienā. Pirmajā programmas daļā apmeklētāji atraktīvā un iesaistošā veidā iepazīst, kā tiek veidota un kādas tehnoloģijas darbina aizraujošo mini pasauli mērogā 1:87, kā arī apgūst modelisma pamatzināšanas. Izpēta, kādas tehnoloģijas darbina Mazās Brīnumzemes vilcienus, auto un fabrikas, kā tiek sēta zāle, veidoti ceļi un būvētas mājas. Mazajā pasaulē ir spēkā tādas pašas ceļa zīmes un drošības noteikumi kā īstajā dzīvē – jābūt gataviem sevi pārbaudīt!

Otrajā piedzīvojuma daļā katrs apmeklētājs modeļu būves darbnīcā no dabiskiem beramajiem jeb taktilajiem materiāliem izveido pats savu pasaules gabaliņu. Piedzīvojuma noslēgumā izveidotos maketa gabalus savienojam kopā vienā lielā pasaules maketā, pa kuru kopīgi palaižam īstu vilcienu. Dodoties mājup, paša izveidoto pasaules maketa 3D modeli iesaiņojam līdzi – zinātkāres un jaunu piedzīvojumu turpmākai iedvesmai. Katrs apmeklētājs prom dodas ar paša izsapņotu un izveidotu pasaules gabaliņu azotē.