15.02.2016 10:51

Muceniekos – papildu drošības pasākumi, iespēja veidot multifunkcionālo centru un vairāk satiksmes autobusa reisu

Autors  Signe Grūbe, Ropažu novada pašvaldības Administrācijas vadītāja, “Ropažu Vēstis”
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Muceniekos – papildu drošības pasākumi, iespēja veidot multifunkcionālo centru un vairāk satiksmes autobusa reisu arhīvs

5. februārī ES pārvietošanas programmas ietvaros Latvijā no Grieķijas ieradās pirmās divas ģimenes, kurām nepieciešama starptautiskā aizsardzība. No Rīgas lidostas ģimenes tika atvestas uz patvēruma meklētāju centru Muceniekos.

Jānorāda, ka tie nav pirmie patvēruma meklētāji Latvijā. Patvēruma meklētāju centrs Muceniekos atrodas jau kopš 1999. gada, un tajā vienlaikus līdz šim varēja atrasties līdz 150 iemītniekiem. Patvēruma meklētāji Ropažu novada Muceniekos ir nemainīga ciema ikdienas sastāvdaļa. Tas, kas šī pusgada laikā ir mainījies, ir apstāklis, ka Latvijas valsts 2015. gadā ir uzņēmusies starptautiskas saistības brīvprātīgi uzņemt kopā 531 personu no kopumā 120 000 bēgļu, kuri šobrīd atrodas Grieķijā un Itālijā.


Ir vērts atcerēties, kas ir bēglis. Tā ir persona, par kuru atbildīgās iestādes ir atzinušas, ka viņš savā izcelsmes valstī pakļauts vajāšanas briesmām rases, reliģijas, tautības vai sociālās grupas dēļ. Tā nav persona, kura vienkārši vienu rītu ir pamodusies un sapratusi, ka vēlas aizceļot uz citu valsti.

Latvijai iesaistoties ES brīvprātīgās pārvietošanas programmā, Ropažu novada pašvaldība ir vērsusi valdības uzmanību uz to, ka patvēruma meklētāji nav cilvēki, kas īslaicīgi uzturas tikai kādas iestādes telpās, viņi brīvi pārvietojas pa Mucenieku ciemata teritoriju un regulāri izmanto tur esošos pakalpojumus un arī ciema infrastruktūru – bērnu rotaļu laukumus, stadionu. Viņiem ir nepieciešams saņemt izglītības un sociālos pakalpojumus, konsultācijas dažādos jautājumos uz vietas Muceniekos, ka arī viņi var piedalīties vietējo iedzīvotāju un pašvaldības rīkotajos kultūras un sporta pasākumos.

Ropažu novada pašvaldība ir arī vairākkārt uzsvērusi, ka integrācija nevar notikt, domājot tikai par patvēruma meklētājiem un bēgļiem. Nedrīkst aizmirst arī vietējos iedzīvotājus. Veiksmīgas sadarbības rezultātā Mucenieku ciemā tiks uzlabota arī ikdiena vietējiem iedzīvotājiem – tiks nodrošināti papildus drošības pasākumi ciemā, no 2016. gada 1. marta "Rīgas satiksmes" 16. autobuss daudz biežāk iegriezīsies Muceniekos un no 2017. gada Mucenieku iedzīvotājiem būs pieejami multifunkcionālā centra pakalpojumi, t.sk. telpas radošām un sabiedriskām aktivitātēm. Aktīvi tiek meklētas iespējas piesaistīt finansējumu sporta stadiona sakārtošanai.

Drošība Muceniekos

Pēc Iekšlietu ministrijas iniciatīvas Muceniekos šobrīd dežurē Valsts policijas patruļa. Šogad Ropažu novada pašvaldība plāno palielināt novērošanas kameru skaitu ciematā. Tas nepieciešams, lai veiktu gan preventīvos sabiedriskās kārtības pasākumus, gan iespējami ātri reaģētu uz iespējamajiem konfliktiem vai negadījumiem.

Ir panākta vienošanās ar Iekšlietu ministriju par iespēju izvietot pašvaldības kameru serverus Patvēruma meklētāju centra dežūrtelpās.

Muceniekos 2017. gadā būs multifunkcionālais centrs

Iekšlietu ministrijas pārstāvji kopā ar Ropažu novada pašvaldības pārstāvjiem vienojās, ka Iekšlietu ministrijas īpašumā "Bundulīši" 2017. gadā varētu tikt atvērts arī Ropažu novada pašvaldības multifunkcionālais centrs. Tas varētu strādāt pēc līdzīgiem principiem kā centri Silakrogā, Kākciemā un Tumšupē, bet vienlaikus tajā tiktu pievērsta īpaša uzmanība tieši integrācijas pasākumiem.

Multifunkcionālajā centrā būtu telpas radošām nodarbībām, bibliotēkai, datortelpa, ka arī virtuve. Tika pārrunātas arī iespējas izveidot apspriežu telpu un īpašu telpu, kurā Mucenieku iedzīvotāji varētu tikties ar bāriņtiesas pārstāvjiem, juristiem un citiem speciālistiem.

Par "Rīgas satiksmes" 16. autobusa iebraukšanu Muceniekos

Plānots, ka "Rīgas satiksmes" maršruta 16. autobuss no 1. marta biežāk iegriezīsies Muceniekos. Autotransporta direkcija ir vērsusies Rīgas domes Satiksmes departamentā un "Rīgas satiksmē" ar lūgumu informēt par iespējām veikt norādītās izmaiņas minētajā maršrutā, kā arī izstrādāt attiecīgus kustības sarakstus.

Rīgas pilsētas pašvaldība izmaiņas ir atbalstījusi, vistuvākajā laikā tiks noslēgta vienošanās un daļa reisu – pagarināti, autobusam iebraucot Mucenieku ciemā. Sabiedriskā transporta padome apstiprinājusi papildu finansējuma piešķiršanu, lai daļa maršruta Nr.16 Abrenes iela–Garkalnes Mucenieki autobusu varētu iebraukt Mucenieku ciemā. Paredzēts, ka sabiedriskais transports iebrauks ciemā no rītiem, vakaros un atsevišķu reisu autobusi – arī dienas vidū.

Ropažu novada pašvaldība primāri pārstāv savu iedzīvotāju intereses, tādēļ pašvaldības darbinieki ir ieņēmuši aktīvu pozīciju, risinot jautājumus, kas saistīti ar patvēruma meklētāju uzņemšanu, ka arī ir gatava turpināt sadarboties ar valsts institūcijām un risināt problēmas.

Patvēruma meklētāju uzņemšanas gadījumā mūsu visu kopīgais un galvenais mērķis ir palīdzēt cilvēkiem, kas vēlas šeit palikt, un nodrošināt jēgpilnas aktivitātes un iespējas integrācijai un tās veicināšanai, lai viņi spētu iemācīties valodu, atrastu darbu un sāktu jaunu dzīvi.