21.01.2016 11:38

Vajātie Tuvo Austrumu kristieši paliek agresīvo Eiropas bēgļu ēnā

Autors  Imants Liepa
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Vajātie Tuvo Austrumu kristieši paliek agresīvo Eiropas bēgļu ēnā Mercy One

Runājot par bēgļu uzņemšanu Latvijā, pārsvarā tiek diskutēts par to, vai un cik bēgļus uzņemt. Taču nav īstas skaidrības, pēc kādiem kritērijiem bēgļi tiks atlasīti, un vai vispār būs kāda izvēles iespēja. Nereti izskanējis, ka būt labi uzņemt tieši kristiešu bēgļus.

Arī vairāku draudžu locekļi izteikuši vēlmi palīdzēt citiem kristiešiem. Kopējais noskaņojums pret bēgļu uzņemšanu sabiedrībā ir stipri negatīvs, un tas ir saprotami, jo visskaļāk ziņu virsrakstos sevi piesaka noziedznieki un izvarotāji. Taču šajā stāstā tiek aizmirsti vismazāk aizsargātie cilvēki – tie, kuri nav atbēguši uz Eiropu. Liela daļa no tiem ir Daesh vajātie kristieši.

Kristiešu garīdznieks Endrjū Vaits, ko mēdz dēvēt arī par "Bagdādes vikāru", kādā intervijā "The Christian Post" iztecies: "Kad es redzu dusmīgus vīriešus, kas konfliktē ar Ungārijas robežsardzi un prasa, lai viņi tiktu ielaisti citā ES valstī, saprotu, ka bēgļu pirmajās rindās ir nepareizie cilvēki. Eiropai jāatšķir labākas dzīves meklētāji no tiem, kam palīdzība vajadzīga visvairāk." Vaits nosoda ES koncentrēšanos tikai uz bēgļiem pie pašu robežām, kaut gan neaizsargātākie cilvēki ir palikuši turpat Tuvajos Austrumos. Tādēļ viņš aicina sniegt palīdzību arī Irākas un Sīrijas kristiešiem, kas bijuši spiesti pamest mājas un bēgt uz tuvējām drošajām teritorijām, piemēram, Libānu vai Jordānu.

Ir organizācijas un pat atsevišķi cilvēki, kam izdevies sniegt palīdzību vajātajiem kristiešiem. Piemēram, fonds Barnabas (Barnabas Fund) – starptautiska nevalstiska organizācija, kas īsteno dažādus projektus kristiešu atbalstam – paziņojusi, ka tai izdevies vienoties ar Čehijas valdību par 153 kristiešu bēgļu pārvietošanu uz Čehiju. Irākas bēgļu grupa sastāvēs no 37 ģimenēm, kas uz Čehiju dosies laikā no janvāra līdz aprīlim. Ceļa izdevumus un ēdināšanu gada garumā segs fonds Barnabas. No pieejamajiem materiāliem noprotams, ka Eiropas Savienības vadība nav vēlējusies, lai Čehija šādi rīkojas. Nav arī skaidrs, vai šie kristiešu bēgļi tiks ieskaitīti Čehijas bēgļu kvotās vai ne.

Fonds Barnabas sniedz palīdzību arī 157 kristiešu bēgļiem Polijā, 60 – Spānijā, 31 – Austrijā. Tāpat fonds atbalsta 8000 kristiešus, kas šobrīd atrodas Armēnijā.

Arī individuāli aktīvisti atraduši veidus, kā palīdzēt Tuvo Austrumu kristiešiem. Amerikāņu TV personība Glens Beks (Glenn Beck) un grāmatas "Nepadoties Islāma valstij: Kristietības saglabāšana tās izcelsmes vietā un pašu pagalmā" (Defying ISIS:Preserving Christianity in the Place of Its Birth and in Your Own Backyard) autors Džonijs Mūrs (Johnnie Moore) noorganizējuši 149 Irākas kristiešiem patvērumu Slovākijā. Un viņu plānos ietilpst palīdzēt vēl daudziem. Kad savā TV raidījumā Glens Beks aktualizēja jautājumu par to, ka Amerikas kristieši pārāk maz palīdz ticības brāļiem Tuvajos Austrumos, drīz vien tika saziedoti 12 miljoni dolāru bēgļu atbalsta projektiem.

Šie ir tikai daži piemēri, kā citās valstīs tiek palīdzēts Daesh vajātajiem kristiešiem. Radikālo islāmistu skatījumā kristieši ir ienaidnieki, kas jāiznīcina pilnībā. Džonijs Mūrs savā grāmatā apraksta konkrētus gadījumus, kā viņi tiek terorizēti, spīdzināti un nogalināti, un tas notiek atklāti un ar lepnumu. Tādējādi netieši šis reliģiskais karš skar ikvienu kristieti pasaulē. Rodas jautājums – ko šajā sakarā dara vai plāno darīt Latvijas kristiešu organizācijas?