11.01.2016 17:31

Janvāris – no aukstuma rekorda līdz ziemas priekiem

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Janvāris – no aukstuma rekorda līdz ziemas priekiem Einārs Binders

Lai nu kā, bet pašlaik – vismaz janvāra pirmajā pusē – par globālo sasilšanu domāt negribas, jo gads Pierīgā ir atnācis gan ar salu, gan sniegu un viss it tieši tā, kā tam ziemā jābūt: cilvēki domā par siltiem mājokļiem un ir atdzīvojušies slēpošanas kalni Baldonē, Siguldā, Rāmkalnos un citur, tiek meklētas slidas.

Var sacīt – ziema kā ziema, bet gan ziņu avoti, gan personiskie novērojumi liecina, ka janvāris šoreiz sākās ar to, ka pagājušajā piektdienā Latvijā krita pirmais gaisa temperatūras rekords, proti, 8. janvārī gaisa temperatūra Vidzemes ziemeļos nokritās līdz mīnus 30,6 grādiem. Aukstāks šajā dienā ir bijis tikai 1968. gadā, kad gaiss atdzisa līdz mīnus 32,6 grādiem.

Pagājušā piektdiena bija auksta arī Pierīgā, piemēram, Stopiņos termometra stabiņš noslīdēja līdz 29 grādiem zem nulles, Ropažos, Garkalnē un Ādažos bija mīnus 27 grādi, Inčukalnā vēl ap pusdienlaiku turējās 25 grādi zem nulles, bet Lēdurgā – 22 grādi zem nulles.

Jau tūdaļ pēc gadu mijas – 3. janvārī – ziemeļaustrumu vēji mums atnesa arī sniegu. Visbiezākā sniega sega tika konstatēta Rīgā un Rīgas apkaimē. Juglā, Ulbrokā un Rīgas pierobežā izveidojās 25 cm bieza sniega sega. Taču, piemēram, Inčukalnā, Allažos, Vangažos un citviet Pierīgas austrumu pusē tā joprojām nepārsniedza pat desmit centimetrus.

Pirmais sniega vilnis vēl kādu laiku paliks prātā tiem 100 autovadītājiem, kuri snigšanas dēļ 3. janvārī iekūlās ceļu satiksmes negadījumos. Divas trešdaļas no tiem gadījās tieši Pierīgā. Un te vietā atcerēties, ka pērn ar vidējo gaisa temperatūru -0,7 grādi 2015. gada pirmais mēnesis bija 3,9 grādus siltāks par ilggadējo normu. Janvārī kopumā Latvijā bija 15 dienas ar vidējo gaisa temperatūru, kas ir augstāka par 0 C°, turklāt 2. un 14. janvārī vairākās novērojumu stacijās tika pārspēti maksimālās gaisa temperatūras rekordi.

Tuvojas 14. janvāris – Vecā Jaunā gada diena. Tātad, ja šo ceturtdien vakarā pūtīs dienvidvējš, būs silta vasara un dāsns gads, ja rietumvējš – būs labs piena un zivju gads, ja austrumvējš – būs laba augļu raža. Ja spīd jauns mēness, pavasarī būšot lieli pali. Tikmēr meteorologi tuvākajās dienās sola sniegu, iespējams arī putenis, bet vēl pēc nedēļas varētu atgriezties pat 20 grādu un lielāks sals.

Tomēr, lai vai kādas būtu laika prognozes, ziemas sporta veidu cienītājus bargais sals itin nemaz nebaida. Beidzot ir iestājusies ilgi gaidītā ziema, un vismaz aizvadītajā nedēļas nogalē slēpošanas trases par apmeklētāju trūkumu sūdzēties nevarēja. Proti, vismaz Baldones novadā "Riekstukalnā" cilvēku bija tik daudz, ka pirms nobrauciena teju vai vajadzēja izstāvēt rindu. Bet tie, kas ar slēpošanu ir uz "jūs" aizvadītajā nedēļas nogalē baudīja rimtas pastaigas mežā vai nervu kutinošu ātrumu, slidinoties pa nupat aizsalušajiem dīķiem.