05.11.2015 13:30

Viedoklis: Ātri vien var pārliecināties, ka enerģijas dzēriens nav nekāda limonāde

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Viedoklis: Ātri vien var pārliecināties, ka enerģijas dzēriens nav nekāda limonāde canoe.com

Enerģijas dzērieni krāsainās bundžiņās un pudelītēs ir tikpat garšīgi kā limonāde un sola tūlītēju darba sparu. Tos iecienījuši daudzi, nenojaušot cik tie patiesībā ir bīstami. Šobrīd tos brīvi var iegādāties ikvienā kafejnīcā, stūra bodītē un pat avīžu kioskā. Šobrīd tas nav nekāds aizliegtais auglis pat bērniem, taču cerams, ka visai drīz vismaz jaunā paaudze tos tik brīvi vairs nevarēs iegādāties.

Arī es savulaik šīs šķietami nekaitīgās "krāsainās limonādītes" biju savā ēdienkartē iekļāvusi gana bieži. Kad studēju augstskolā, paralēli mācībām strādāju bārā. Slodze bija ļoti liela – pa dienu lekcijas augstskolā, bet vakaros referātu un konspektu rakstīšana, savukārt naktīs spraigs darbs aiz bāra letes līdz pat pirmajiem gaiļiem. Miegam laika atlika maz, vien pāris stundas nedēļā, tāpēc, lai spētu tikt galā ar visiem pienākumiem, katru dienu izdzēru pāris bundžiņas enerģijas dzēriena.

Protams, tas viss labi nebeidzās, un jau pēc pāris mēnešiem nonācu slimnīcā. Atceros, kad ārste izmērīja manu asins spiedienu, viņai acis bija burtiski "uz kātiņiem". Un pirmais, ko viņa toreiz man teica: "Meitiņ mīļo, vai tev nav atkarība no enerģijas dzērieniem?".

Diemžēl vairs neatminos, kā tieši viņa noteica, ka manu veselību sagandēja tieši enerģijas dzērieni, bet atceros, ka tieši tanī brīdī atskārtu – mana aizraušanās ar šiem brīnumlīdzekļiem bundžiņās pilnīgi noteikti ir atkarība. Jo kā gan citādi izskaidrosi to, ka savā aizrautībā ar enerģijas dzērieniem biju aizgājusi tik tālu, ka man tie burtiski kārojās? Toreiz bija grūti paiet garām veikalam, nenopērkot tos.

Uz savas ādas izbaudot, ka ar enerģijas dzērieniem joki mazi, uzskatu, ka to tirdzniecība Latvijā ir jāierobežo. Ne mazums ārstu un pētījumu ir apliecinājuši, ka pārmērīgi lietojot šos dzērienus, rodas nopietnas veselības problēmas, un ne mazums valstu, piemēram, Dānija un Francija šos dzērienus atļauj tirgot tikai aptiekās. Tamdēļ ceru, ka pavisam drīz arī Latvijā šo "nekaitīgo limonādīšu" pārdošana tiks ierobežota, kā to paredz vairāk nekā trīs gadus Saeimā tapinātais likumprojekts, kas neļaus tos pārdot bērniem un jauniešiem vecumā līdz 18 gadiem.

Ja par spīti enerģijas dzērienu lobijam deputātiem izdosies šo likumu pieņemt, esmu pārliecināta, ka man vairs nenāksies pie veikala redzēt bariņu septītās klases skolnieku, kas aizvadīto skolēnu brīvlaiku atzīmēja, malkojot enerģijas dzērienus. Manis sastaptie puišeļi nez vai nojauš, kādas sekas tie atstāj uz augoša bērna organismu un cik ātri no tiem vari kļūt atkarīgs.

Domāju, ka šo dzērienu lielo popularitāti skolēnu vidū, kas, rūpīgi pavērojot bērnu pirkumus lielveikalā, ir acīmredzama, var izskaust vienīgi aizliegums tos iegādāties. Bērnu un jauniešu veselība tomēr ir svarīgāka, par ražotāju un tirgotāju šķietami pamatotajiem iebildumiem.

Nu un, ka šī likuma dēļ palielināsies nevienlīdzība starp tirgotājiem, samazināsies patērētāju plūsma mazajās tirgotavās un mākslīgi tiks radīti šķēršļi veselīgai konkurencei, kā to apgalvo Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henrihs Danusēvičs? Nu un, ka Latvijai nāksies šī aizlieguma dēļ tiesāties Eiropas Savienības Tiesā, kā brīdina enerģijas dzērienu ražotāji?

Galu galā tas, ka tik daudz bērnu un jauniešu Latvijā tos šobrīd iegādājas un izdzer litriem, nav nekāds "nu un"!