20.09.2015 09:04

Rudens Stādu parāde Jūrmalā iekrāso dārzkopības sezonas noslēgumu

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Rudens Stādu parāde Jūrmalā iekrāso dārzkopības sezonas noslēgumu Einārs Binders

Jūrmalā, Bulduru Dārzkopības vidusskolas skaisti iekoptajā dārzā, šajās brīvdienās notika gadskārtējā Rudens Stādu parāde. To apmeklēja tūkstošiem dārza mīļu, lai iegādātos kādu ogulāju, košumkrūmu, sīpolpuķi vai gluži vienkārši lūgtu padomu profesionālim, kad ko labāk audzēt.

Rudens Stādu parāde šogad pulcēja vairāk nekā 100 stādu audzētājus no visas Latvijas, kas plašā klāstā piedāvāja augļu kokus un ogulājus, dekoratīvos kokus un krūmus, kā arī daudzgadīgās puķes un citus stādus. Tāpat pasākuma organizatori lēš, ka gadskārtējā Stādu parādie Jūrmalā šogad pulcēja rekordlielu apmeklētāju skaitu, proti, vairāk nekā 12 tūkstošus dārza mīļus.
Starp krāsainiem puķu podiem Vineta no Olaines kokaudzētavas apmeklētājiem piedāvā iegādāties šīs sezonas aktuālākos augus - skujeņus interesantās formās, bagātīgi ziedošās spirejas un daudzus citus augus. "Šogad pieprasītas ir heihēras – sārts augs, kas zied ar rozē un baltiem ziediņiem. Tāpat arī klinšrozītes labi pērk katru gadu, jo tās zied dažādās krāsās un ir piemērotas gan dzīvžogiem, gan dobēm. Katru gadu aktuāli ir arī vilkābeļu stādi, bet šogad Stādu parādes apmeklētājiem piedāvājam pavisam ko jaunu – kizelogas. Šos krūmus ar sarkanmelnām ogām izpirka visus," saka audzētāja.

Ligita no Saldus novada zemnieku saimniecības "Mucenieki" uz stādu parādi bija atvedusi kaut ko īpašu, proti, smiltsērkšķu stādus. Tos jau vairākus gadus pērkot ļoti labi, jo cilvēki esot novērtējuši smiltsērkšķu ogu labās īpašības. "Var teikt, ka smiltsērkšķis ir pēdējo gadu top kultūra. Visi ir sapratuši, cik tie vērtīgi imunitātes stiprināšanai un cīņai ar iesnām. Tos droši var stādīt arī rudenī, ja stādiņš iegādāts podiņā. Taču ar vaļējām saknēm gan rudenī smiltsērkšķi nebūtu pareizi stādīt, jo krūms nobriest ļoti lēni un var arī neieaugties," pieredzē dalās Ligita.

Arī vīnogulāju audzētāji no Siguldas novada saimniecības "Skāduļi" atbraukuši uz Stādu parādi Jūrmalā. Dārzkopji sev līdzi atveduši 40 vīnogulāju šķirnes, kuras visas labi augot vēsajās Latvijas vasarās. "Vīnogas izaudzēt savā mazdārziņā mēģinājuši daudzi, bet tie, kuriem ar pirmo reizi tās neizdodas ieaudzēt, parasti atmet ar roku. Taču ir tādi neatlaidīgi mazdārziņu īpašnieki, kuri mēģina tikmēr, kamēr izdodas. Un tad ir āķis lūpā, ja redz rezultātu gan krūmā, gan uz galda, gan pudelēs," klāsta "Skāduļu" saimniece Jana.

Kaimiņu novada stādaudzētājus Jūrmalā pārstāv arī Indra no SIA "Mārupes sēklām". Viņa stādu gadatirgū piedāvā iegādāties dažādas sīpolpuķes. "Pavasara ziedi – krokusiņi un tulpes - cilvēkiem vienmēr sagādā prieku. It sevišķi pēc garās, tumšās ziemas, kad tie dārzā uzplaukt pirmie," saka Indra. Viņa norāda, ka košo ziedu sīpoliņus iegādājas gan lielie audzētāji, gan vienkārši mazdārziņu īpašnieki: "Tie cilvēki, kas ziedina tulpes, lai pārdotu uz 8.marta svētkiem vai Valentīndienu, izvēlas vienkāršākus ziedus. Bet tie, kas pērk stādīšanai dārzā, grib kaut ko jaunu un modernu, piemēram, pildītas peonijas tipa tulpes.


Jūrmalniece Silvija, lai papildinātu savu krāšņo piemājas rožu dobi, iegādājusies jaunu rožu stādu. Viņa teic, ka ka Stādu parādu Bulduru Dārzkopības vidusskolā apmeklē jau septīto gadu. Silvija zina stāstīt, ka katru gadu šis pasākums kļūst krāšņāks – apmeklētāju vairāk un līdz ar to arvien mazāk vietas, kur nolikt auto. "Stādu parāde ir foršs tusiņš. Te var sastapt tādus cilvēkus, ko tu neesi redzējis pat 20 gadus. Savukārt, runājot par ziediem, te var atrasts ārkārtīgi retus augus," klāsta Silvija.