08.09.2015 13:42

Komentārs: Ne auto cenā vaina

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Komentārs: Ne auto cenā vaina gtspirit.com

Pagājušajā nedēļā man acīs iekrita kādā no sociālajiem tīkliem – šajā gadījumā tviterī – neviena cita kā latviešu politiķu aprindām tuvu stāvošā Ata Kampara ievietotais prātojums: "Ļaudis, kuri kaut kā tikuši pie "Audi A8" vai "Bentley" tipa limuzīna un nopietnu sejas izteiksmi paši sēž pie tā stūres, izskatās nedaudz komiski."

Te gan citi tvīterotāji viņam ir aizrādījuši, ka pat 45 procenti "Rolls Royce" īpašnieku tās vada paši. Tālāk saruna pagriezusies kompetenču līmenī, turklāt, zināšanas par ļaužu tikumiem saistot ar rocības līmeni, bet par to citreiz.

Taču tajā pašā laikā jācer, daudziem vēl nebija aizmirsušies pavisam citi ar autobraukšanu saistīti notikumi, kur varbūt ar auto cenu nav tieša sakara. Kā zināms, augusta beigās dažu dienu laikā uz ceļiem gāja bojā vairāki cilvēki, to skaitā bērni, bet kopumā šogad līdz septembrim jau bojā gājuši 28 cilvēki. Valstij ar tik salīdzinoši nelielu iedzīvotāju skaitu tas ir ļoti daudz.

"Rīgas Apriņķa Avīze" ne reizi vien ir centusies noskaidrot autobraucēju viedokli, kāpēc pie mums tā notiek. Neko oriģinālu uzzinājuši neesam. Vieni teic, ka pie vainas ir pārgalvība, citi, ka slikti ceļi un mūžīgā steiga, trešie – ka maz pieredzējuši autovadītāji izvēlas nepiemērotu ātrumu, zems savas dzīvības novērtējums un tādā garā.

Zīmīgi, ka aptaujātie, raksturojot paši savu auto vadīšanas stilu un paradumus, uzsver, ka brauc prātīgi un ceļu satiksmes noteikumus nekad nepārkāpj.

To, ka steidzamies arī pa sliktiem ceļiem, apliecina Ceļu satiksmes drošības dienesta informācija, kas ik dienu bezkaislīgi pavēsta, ka par ātruma pārkāpšanu sodīti 200–300 auto vadītāju, bet tā ir ikdiena.

Sliktākas parasti ir ziņas par negadījumiem uz ceļa, kas beidzas ar piebildi – satiksme tādā vai tādā ceļu posmā atjaunota. Šādi vēstījumi bieži attiecas arī uz Pierīgas reģionu. Protams, ir arī pats skumjākais variants ar cietušo un bojāgājušo uzskaitījumu.

Braukt ar parastu auto vai ar ekstraklases limuzīnu, kuru vada pats īpašnieks vai šim nolūkam algots šoferis, lai braukšana "neizskatītos komiski", mūsu sabiedrībā ir katra paša ziņā, un par to nav nedz jāsmaida, nedz jāraud.

Cita lieta – demokrātiskā sabiedrībā galvenā vērtība ir cieņa pret cilvēku, piemēram, visiem vienlīdzīgi ievērojot likumus un noteikumus, pieņemot, ka tie ir radīti, lai atvieglotu dzīvi. Neapšaubāmi tas attiecas arī uz braukšanu ar lētāku vai dārgāku auto.

Taču tā vai citādi – ir atnācis rudens ar miglu, lietu un īsāku diennakts gaišo daļu. Iepriekšējo gadu pieredze liecina, ka jau krēslā gājēji un velosipēdisti bez atstarotājiem kļūst neredzami tiem, kas sēž automašīnās. Arī par to vēsta skumja statistika.