29.08.2015 12:00

Garšīgas receptes tomātu laikā, kad salāti ar krējumu jau apnikuši

Autors  Ieva Karlsberga; Arita Rudzīte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
 Garšīgas receptes tomātu laikā, kad salāti ar krējumu jau apnikuši Einārs Binders; Ieva Karlsberga; canned-fresh.com

Kamēr dārzi, veikali un tirgi pilni svaigu tomātu, jāsteidz tos apēst pēc iespējas vairāk. Bet, ja apnikušas jau ierastās tomātu maizītes un tomāti ar krējumu, mēs, "Rīgas Apriņķa Avīzes" žurnālisti, piedāvājam izmēģināt pagatavot interesantus tomātu ēdienus, kurus bieži gatavojam paši savās mājās.

Gardā tomātu kūka jeb smalkā "tarte"

Viens no veidiem, kā pagatavot gardu tomātu ēdienu, ir šī tarte, ko droši var dēvēt arī par tomātu kūku. Šo tarti cepu bieži gan trakajā tomātu laikā, gan ziemā, jo kūkas pagatavošana ir gaužām vienkārša un neaizņem daudz laika. Manās mājās tomātu kūka tiek celta galdā gan vakariņās, gan svētku reizēs tortes vietā, jo tā garšo vienkārši lieliski.

Krietnam pulkam ēdāju vajadzēs: piecus vidēja izmēra tomātus, 250 g gatavas kārtainās mīklas (der arī saldētā mīkla no lielveikala plaukta), trīs olas, 60 ml saldā krējuma, 300 g krēmsiera, taču iesaku izvēlēties svaigo sieru "Ricotta", jo tad kūka sanāk visgaršīgākā. Tāpat nepieciešamas garšvielas - šķipsniņa sāls un melno piparu, timiāna zariņš, kā arī divas daiviņas ķiploka.

Pagatavošana. Mīklu izrullē kvadrāta formā, kas ir mazliet lielāka par veidni, kurā cepsiet tarti. Cepamo veidni ietauko un izkaisa ar miltiem. Ieklāj izrullēto mīklu, maliņas visapkārt apgriež, lai tās nekarātos pāri veidnes malām. Krēmsieru liek bļodā, pievieno olas, garšvielas un sasmalcinātus ķiplokus. Visu kārtīgi sakuļ. Iegūto mīklu lej uz kārtainās mīklas un cep 180 grādu temperatūrā, līdz kūka kļuvusi stingra un mazliet, mazliet sākusi brūnēt. Tad to izņem no krāsns un izkārto pa virsu tomātus, bet, ja vēlas pikantāku garšu, tad droši var nedaudz uzkaisīt mazos gabaliņos sagrieztu zilo sieru. Kūku liek atpakaļ krāsnī un cep, līdz tā kļuvusi pavisam brūna.

Pasniegšana: Gatavo tarti dekorē ar bazilika lapiņām. To var pasniegt gan karstu ar lapu salātiem, gan aukstu kā uzkodu vai kūku.

Ievas ātrā tomātu zupa

Darbadienu vakaros, kad nav laika un vēlmes ilgi gatavot, tikai pēc desmit minūšu darba virtuvē galdā būs ceļama pavisam vienkārši pagatavojama tomātu biezzupa. Tā garšos gan bērniem, gan ģimenes vīriešiem, kuri ne vienmēr biezzupas atzīst par ēdamām lietām.

Lai gan šobrīd siltumnīcās tomātu ir gana, lai tos izmantotu zupas pagatavošanai, būtu nepieciešams ilgāks laiks, tāpēc piedāvāju vieglāku un īsāku ceļu. Zupa ir ļoti sātīga, tāpēc vakariņās pietiks ar vienu porciju.

Divu porciju pagatavošanai vajadzēs: 400 g bundžiņa ar tomātiem gabaliņos vai picu pagatavošanai domātie sasmalcinātie tomāti, ķiploka daiviņas (apm. 4 gab., var arī vairāk, ja vēlas izteiktāku garšu); saldais krējums 250 ml paciņa, siers "Sniega bumbas" ar ķiplokiem, sāls, melnie pipari.

Pagatavošana: Sasmalcinātos tomātus ieber katlā, sablenderē. Liek vārīties. Kad tie sākuši vārīties, pievieno saspiestus ķiplokus, svaigi samaltus melnos piparus un šķipsniņu sāls. Pielej klāt saldo krējumu, to viegli ieblenderē tomātu masā. Kad zupa uzmet burbuli, ļauj tai minūti pavārīties.

Pasniegšana: Katrā porcijā ieliek divas līdz trīs "sniega bumbas". Rotā ar baziliku. Ekskluzīvākai garšai var pievienot atsaldētas garneles. Pasniedz ar siltu, tostētu graudu maizi.

Pasta ar tomātiem un baziliku

Pirms pāris gadiem, kad biju Itālijā, pamanīju, ka šajā Dienvidu valstī vietējo vidū vispopulārākais ēdiens ir nevis pica vai lazanja, bet gan pasta ar tomātiem un baziliku. To itāļi ēd tikpat bieži kā mēs, latvieši, kartupeļus ar karbonādi vai kotletēm. Šis ēdiens ir pārsteidzoši vienkāršs un nekad neapnīk, tamdēļ tagad jau vairākus gadus to darbadienu vakaros gatavoju tikpat bieži kā itāļu mājsaimnieces.

Četru porciju pagatavošanai vajadzēs: puspaciņu pastas jeb, kā latvieši saka, "makaronu". Iesaku izvēlēties "Panne" tipa makaronus, taču der arī "Fusili" jeb spirālītes. Tāpat vajadzēs trīs lielus tomātus, četras ķiploku daiviņas, puspaciņu saldā krējuma, kā arī sāli, citronpiparus un dažas bazilika lapiņas.

Pagatavošana: Pastu liek sālsūdenī un vāra septiņas minūtes, kamēr pasta ir "al dente" (kad, pārgriežot ar nazīti, redzams, ka makarona viducītis nav vēl pilnībā izvārījies) jeb ideāli, jo pārvārīti makaroni šai receptei nederēs. Sagrieztus tomātus kopā ar smalki sakapātiem ķiplokiem cep olīveļļā, līdz veidojas tomātu mērce. Tad pievieno saldo krējumu, sāli un piparus un vāra, kamēr mērce uzmet pirmo burbuli. Pannā liek klāt pastu, visu labi samaisa un pārkaisa ar smalki sagrieztām bazilika lapiņām.

Pasniegšana: Pastu liek šķīvī un bagātīgi pārkaisa ar cieto sieru. Pie šī ēdiena labi garšos arī ņuka mīkstas vai grauzdētas franču baltmaizes.