16.08.2015 11:59

Interneta lietotājiem iestājusies "digitālā amnēzija"

Autors  Irīna Borovaja, "Kaspersky Lab" sabiedrisko attiecību konsultante Latvijā
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Interneta lietotājiem iestājusies "digitālā amnēzija" arhīvs

Mūsdienu lietotāji nevēlas iemācīties vai mēģināt atcerēties informāciju, ko var viegli atrast internetā vai digitālajā ierīcē saglabātajos datos. Viņi drīzāk patērēs savus atmiņas resursus, lai iegaumētu, kur tieši tīmeklī atrodas atbilde uz viņus interesējošo jautājumu.

Šādus secinājumus ir izdarījuši pasaulē lielākā informācijas drošības jomā strādājošā privātuzņēmuma " Kaspersky

Lab" eksperti pēc aptaujas, kuras mērķis bija saprast, kā internets un stilierīces ietekmē informācijas iegaumēšanu un atsaukšanu atmiņā.

Lietotāju atkarības no globālā tīmekļa efekts, kas ir ieguvis nosaukumu "digitālā amnēzija", atspoguļo pieaugošo dzīves tempu: 61 % aptaujāto eiropiešu norādīja, ka atbilde viņiem ir vajadzīga "šeit un tagad". Tieši tāpēc 36 % lietotāju vispirms meklē vajadzīgo informāciju internetā un tikai seši no 10 respondentiem mēģina vispirms patstāvīgi atcerēties atbildi uz neatliekamu jautājumu. Turklāt, tiklīdz dati tiks atrasti, tikai neliela daļa (39 %) pacentīsies tos iegaumēt, bet katrs ceturtais lietotājs izmantos iegūto informāciju un laimīgi aizmirsīs to.

Tādējādi nepārsteidz, ka 80 % lietotāju Eiropā uzskata internetu par papildinājumu savai atmiņai un smadzenēm. Piemēram, lielākā daļa respondentu uzskata, ka ir jāiegaumē nevis pati informācija, bet gan tās avots. Pieaugot vecumam, šī tendence pastiprinās.

Nedaudz labāk eiropieši atceras savu tuvinieku kontaktinformāciju. Piemēram, partnera vai laulātā tālruņa numuru no galvas zina 67 % aptaujāto eiropiešu, vecāku tālruņa numuru — 74 %, bērna — 43 %. Savukārt brāļu, māsu un draugu tālruņa numurus atceras mazāk kā puse aptaujāto.

Vairums pētījuma dalībnieku Eiropā (86 %) piekrīt, ka tagad lielākajai daļai ir pārāk daudz tālruņa numuru, e-pasta adrešu un citas kontaktinformācijas, lai to visu varētu paturēt prātā. Iespējams, tieši tāpēc lietotāji šajā jautājumā izvēlas paļauties uz saviem viedtālruņiem — 34 % aptaujāto lietotāju norādīja, ka viņu mobilajās ierīcēs glabājas visa informācija, kas viņiem ir jāatceras. Tādējādi datu vai pašas ierīces zudums vairākumam radīs neizbēgamu stresu, bet katrs piektais šādā situācijā pat kristu panikā.

"Internets un digitālo ierīču pieejamība pārveido mūsu domāšanu: ļaudis ātri aizmirst informāciju, kas viņiem šķiet vienmēr pie rokas — tīmeklī vai tālrunī. Protams, tas ir ērti un pilnīgi noteikti atbilst laika garam, tomēr augstās tehnoloģijas ne tikai bagātina un atvieglo mūsu dzīvi; ja nav pienācīgas aizsardzības, lietotājs vērtīgos datus un atmiņas var zaudēt uz visiem laikiem daudzo pašlaik pastāvošo kiberdraudu dēļ. Tieši tāpēc mēs uzņēmumā " Kaspersky
Lab
" nemitīgi strādājam, lai saprastu, kas ir dārgs lietotājiem, un dotu viņiem iespēju droši aizsargāt savu digitālo pasauli, " sacīja " Kaspersky
Lab
" vadošais antivīrusu eksperts Deivids Emms.