29.07.2015 07:43

Komentārs: Pastāv tāda nevainības prezumpcija

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Komentārs: Pastāv tāda nevainības prezumpcija Einārs Binders

Lai nu būtu, kā būtu ar vasaru, kura drīz būs pagājusi, tā īsti nemaz neiesākdamās, jo pie durvīm jau gaida augusts. Taču savā ziņā vasara pietiekami interesantas šovasar ir bijusi pašvaldību politikā. Ne jau katru gadu uzreiz divas Pierīgas pašvaldības dažu mēnešu laikā tiek pie jauniem priekšsēdētājiem.

Ap Jāņiem klusu un nemanāmi beidzās Guntara Grīnvalda projekts Krimuldas novada domes priekšsēdētāja amatā. Viņa vietā atgriezās pārbaudīta vērtība – Grīnvalda partijas biedrs Juris Salmiņš. Pagājušajā nedēļā kopā sanāca Ķekavas novada dome un uzteica darbu priekšsēdētāja amatā Valtam Varikam. Tagad viņa vietā būs cits "Reģionu alianses" cilvēks – Andis Damlics, pēc izglītības inženieris ar pieredzi darbā Rīgas lidostas valdē.

No vienas puses, pašsaprotama ir mēru mainīšana pašvaldībās, kurās tā saukto pozīciju no pozīcijas šķir tikai viena balss, kā tuvu tam ir Ādažos. Un kur nu vēl tādas lietas uztvert kā pērkonu no skaidrām debesīm Ķekavas novada domē, kur ievēlētie 17 deputāti pārstāv astoņas partijas.

Novēlot Damlica kungam veiksmi deputātu saliedēšanā, tomēr jāpalūkojas arī, ko par viņu runā ne tikai Ķekavā vien. Tieši dienu iepriekš pirms Ķekavas novada domē bija priekšsēdētāju maiņas diena Drošības policija Rīgas rajona prokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret 11 pašreizējām un bijušajām starptautiskās lidostas "Rīga" amatpersonām un darbiniekiem saistībā ar nesankcionētu telefonsarunu noklausīšanos lidostā. Dažādi avoti liecina, ka starp šiem 11 ir arī A. Damlica vārds, jo viņš no 2010. līdz 2014. gadam bija viens no Rīgas lidostas valdes locekļiem.

"Gribētu atgādināt, ka pastāv tāda nevainības prezumpcija, kamēr cilvēkam nav notiesājoša sprieduma. Man šobrīd nav vairāk komentāru, jo esmu arī aizņemts. Atmiņas var saglabāt vai izsviest mēslainē, un es domāju, ka šis ir tas jautājums, kas jāmet tajā otrajā vietā. Man ir pilnīga pārliecība, ka no tā nekas neiznāks. Lai kā necenstos Drošības policijas darbinieki, no tā nekas nesanāks," vēsta aģentūra LETA, atsaucoties uz A. Damlica sacīto, kad prese gribējusi uzzināt viņa domas par Drošības policijas lūgumu prokuratūrai.

Neapšaubāmi nevainīguma prezumpciju neviens nav atcēlis, un, pirms tiesnesis nav sacījis savu vārdu, jaunievēlētais Ķekavas novada domes priekšsēdētājs patiesi var justies nevainīgs. Turklāt ir taču pat Latvijas lielajā politikā pazīstami un ietekmīgi cilvēki, kuri laikā, kad tiesneši nav vasaras atvaļinājumā, regulāri pirmdienās advokātu svītas pavadībā dodas uz tiesu namu, skaidroties, kā tur īsti ir ar "nevainību".

Protams, tā ir ķekaviešu pašu darīšana, ko viņi ievēl par saviem deputātiem, un tad jau domnieku atbildība, ko iecelt par priekšsēdētāju, ja vien pašus novada iedzīvotājus tas vispār interesē. Un mazliet skumji būtu, ja atsevišķu saimniecisku darījumu dēļ, smalkāk sakot, pragmatisku interešu dēļ var piemiegt acis un neredzēt tīri ētiskas lietas. Domē taču bez V. Varika un A. Damlica ir 15 citi deputāti, kuru uzvārdi ne tuvu nav nedz Drošības policijas, nedz prokuratūras interešu lokā.