10.06.2015 07:40

Par aizsardzību, kas patiesībā ir iznīcināšana

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Par aizsardzību, kas patiesībā ir iznīcināšana Einārs Binders; Ilustratīvs materiāls tapis sadarbībā ar veikalu "Agrimatco"

Ikdienas steigā mēs uzticamies tam, ko mums stāsta, jo nav vaļas iedziļināties svešvārdu būtībā. Par to bija jādomā, gatavojot publikāciju par augu aizsardzības līdzekļiem. Piemēram, herbicīdus sauc par augu aizsardzības līdzekļiem, kaut patiesībā šis vārds tulkojumā no latīņu valodas (herba augs + cida nonāvēt) nozīmē citu augu iznīcinātājs.

"Piešķirt vārdiem citu nozīmi, lai panāktu, ka cilvēks rīkojas, kā kādam ir izdevīgi, ir tūkstošiem gadu sena metode, kas lieliski darbojas arī mūsdienās. Ja augu indes nosaucam par augu aizsardzības līdzekļiem, tad daudzi tos spēj lietot bez sirdsapziņas pārmetumiem," raksta Inta Grīnberga publikācijā "Ko un kāpēc noindē herbicīdi?" žurnālā "Vides Vēstis".

"Iedziļinoties augu valsts uzbūvē un savstarpējās attiecībās, jāsecina, ka karš pret tā sauktajām nezālēm ir absurds, jo ienaidnieks ir izdomāts. Patiesajai cīņai vajadzētu būt pret tiem, kuri izveidojuši un uztur šo ilūziju, aizvedot mūs projām no patiesās izpratnes par augu valstī pastāvošajām likumsakarībām. Pārņem šausmas, domājot par meliem, ko izmanto, lai mūs jau no mazotnes pieradinātu labprātīgi iznīcināt daļu no dabas. Un mēs to darām ar pārliecību, ka tas ir mūsu pašu labā.

Nepārzinot augu valstī noteikto kārtību, cilvēks tajā nedrīkstētu iejaukties, jo dabā katram augam ir noteikts uzdevums. Vieni ir mūsu uztura avots, otri izdala ēteriskās eļļas, kas piesaista bites un kukaiņus, veicinot apputeksnēšanu, stimulē vienas augu sugas augšanu blakus citai, bet citi – irdina augsni, stiprina kaimiņaugu sakņu sistēmu, uzsūc dažādas kaitīgas vielas.

Herbicīdi, kas nonāvē atsevišķus augus, saindē dzīves vidi arī kukaiņiem, kas dzīvo gan uz auga, gan augsnē. Bez kukaiņiem augsne ir mājvieta arī tūkstošiem dažādu citu dzīvo organismu. Ar ūdeni nonākot ūdenskrātuvēs, tie saindē dzīves vidi arī visdažādākajiem ūdens iemītniekiem."

Līdzīgi notiek ar insekticīdiem, kas domāti kukaiņu iznīcināšanai, piemēram, pulveriem, ko pakaisot, var iznīdēt skudras, gliemežus. Pirmajā mirklī biju pārsteigta, dzirdot epizodi, ko pastāstīja jauna sieviete, kura apprecējās ar turku puisi. Glābdama dārzu no gliemežiem, viņa tos bija salasījusi traukā un iemetusi ugunskurā. To redzot, vīrs sašutumā iesaucies: "Ko tu dari? Arī viņiem te ir mājas!"

Taču, mazliet padomājot, jāatzīst, ka vīram ir taisnība. Ne jau tikai mums – cilvēkiem – uz zemeslodes ir mājas. Un paldies Dievam, ka lietošanai piemājas dārziņos mums ir bioloģiskie augu aizsardzības līdzekļi, kas palīdz apsaimniekot zemi ar videi, augiem, kukaiņiem un dzīvniekiem draudzīgiem līdzekļiem.