22.05.2015 10:11

Komentārs: Prezidents vai projekts

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Komentārs: Prezidents vai projekts arhīvs

Nav šaubu, ka viens no ikdienā bieži lietotajiem vārdiem ir "projekts". Ir Eiropas, ir biznesa, sociālie un izglītības projekti. Tie visi, neatkarīgi no mērķa, paredz kaut kādu noteiktu darbību kopumu, parasti arī naudas iegūšanas un iztērēšanas iespējas.

Tad vēl katram projektam ir sākums un beigas. Pats svarīgākais ir projektu uzrakstīt saprotami, pēc iespējas precīzāk ikvienam tā lasītājam izskaidrojot savas intereses.

Taču ir arī vārdos tieši nenosaukti varas vai poliskās ietekmes iegūšanas projekti, kuru īstenošanā uzsvars tiek likts, piemēram, uz priekšvēlēšanu solījumiem, sāncenšu kritiku un tamlīdzīgi.

Pašlaik pats interesantākais politiskais projekts, kam seko līdzi ikviens, kuru kaut mazliet interesē Latvijas politiskā dzīve, bez šaubām ir gatavošanās Valsts prezidenta vēlēšanām. Prezidentu, kā zināms, ievēl Saeima, bet, kā liecina vēstures avoti, pie mums, Latvijā, ar šo izvēli allaž bijušas lielākas vai mazākas problēmas. Tādas ir arī pašlaik.

Pirmkārt, Valsts prezidents var būt tikai viens, tāpēc skaidrs, ka amatā vienlaikus nebūs nedz Nacionālās apvienības izvirzītais Egils Levits, nedz ZZS kandidāts Raimonds Vējonis, par kuru, politiķes Solvitas Āboltiņas vārdiem runājot, "varētu balsot pat liela daļa "Vienotības" deputātu", nedz "Saskaņas" piedāvātais Sergejs Dolgopolovs vai Latvijas Reģionu apvienības virzītais Mārtiņš Bondars.

Kaut ko tuvāk par Saeimas deputātu izvēli uzzināsim pēc mazliet vairāk nekā desmit dienām, kad nobeigumam tuvosies, citējot eksprezidenti Vairu Vīķi-Freibergu, "spēle ar nometamajām kārtīm". Turklāt, atkal atsaucoties uz vēstures avotiem, jāteic, ka pirms vēlēšanām kādam kandidātam izteiktais atbalsts pēkšņi ir pazudis.

Iepriekš par to, kādam jābūt nākamajam prezidentam, ir izteikušies gan tautas pārstāvji, gan labi cilvēki, kuru vārdi tika minēti kā iespējamie prezidenta kandidāti no ārpuspartiju loka. Atziņa bija pilnīgi nepārprotama – prezidents nebūs nekāds pārcilvēks, kurš atrisinās visas mūsu problēmas.

"Skaidrs, ka Valsts prezidentam ir jābūt ne tikai ar pieredzi politikā, bet arī ar pieredzi vēlētā amatā un valdības darbā, jāzina, kā darbojas parlaments un valdība, jo viņam ir tiesības sasaukt Saeimas un Ministru kabineta sēdes, nosakot to darba kārtību. Ja prezidents nepārzina šos procesus, viņš var kļūt par ieroci politikāņu vai Valsts prezidenta kancelejas darbinieku rokās," nesen medijos izteicies kāds politikai tuvu stāvošs kungs.

Te viņam jāpiekrīt, jo pretējā gadījumā amats būs tikai projekts "Valsts prezidents".