03.05.2015 14:55

Vēl var pagūt iestādīt vienas porcijas ķirbīšus, mangoldu un citus vērtīgus dārzeņus

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Vēl var pagūt iestādīt vienas porcijas ķirbīšus, mangoldu un citus vērtīgus dārzeņus Publicitātes

Populārākos dārzeņus piemājas dārziņos parasti atceramies iesēt, bet ir vērtīgi pārtikas augi, par kuriem nezinām vai vienkārši aizmirstam tos iestādīt. To var vēl pagūt izdarīt.

"Ļoti vērtīgs ir ķirbis, bet cilvēkus, kuriem nav lielas ģimenes, uztrauc, ko darīt ar iesāktu ķirbi. Visu apēst nevar, tāpēc jādomā, kam to izdalīt, lai neiet zudumā," novērojusi Babītes novada dārza un sezonas preču vairumtirdzniecības bāzes "Eva dārzam" valdes priekšsēdētāja Eva Dzērve.

"Risinājums ir audzēt mazo šķirņu ķirbīšus – 'Amazonka' un 'Small Sugar', kuru augļi ir vienas porcijās lielumā. Tos var pagatavot vienā ēdienreizē – sarīvēt salātiem, izvārīt ķirbju biezeņzupu, izcept ķirbju pankūkas."

Viņa arī pastāsta, ka vērtīgs augs, kam vajadzētu atrast vietiņu dārzā, ir lapu biete – mangolds.

"Šo biešu jaunās lapiņas vislabāk ēst svaigas, pievienojot salātiem. Mangolda lapas ir dabīgs magnija avots, un tās iesaka pret osteoporozes risku, jo magnijs palīdz organismam labāk asimilēt jeb uzsūkt kalciju, kas nepieciešams veseliem un stipriem kauliem," iesaka E. Dzērve.

Vērtīgi un vienkārši audzējami dārzeņi, par kuriem cilvēki pavasarī parasti aizmirst, ir vasaras rutki, piemēram, 'Agata', kāļi, kātu un sakņu selerijas. "Arī šos dārzeņus vislabāk izmantot svaigā veidā – sagriezt gabaliņos un nograuzt tāpat vai sarīvēt un pagatavot salātus pie gaļas vai zivju ēdieniem," pamāca E. Dzērve.