02.05.2015 16:21

Neatkarības dienas svētku galdam – ātes steiks

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)

Jau 25. pavasari 4. maijā svinam valsts neatkarības atgūšanas dienu. Padomu, ko pagatavot šo svētku pusdienu galdam, pie kura pulcējamies ģimenes lokā vai radu un draugu pulkā, lūdzām viesnīcas "Port Hotel" restorāna šefpavāram Uldim Krebam.

Pateicoties Kristīnai Kiršai, kura atgriezās Latvijā no Amerikas, viens no toreiz tukšajiem Ādažu novada namiem Vidzemes šosejas malā nepārvērtās graustā, kā daudzas ievērības cienīgas celtnes Pierīgā, bet 2012. gadā atguva otru elpu, un šodien četrzvaigžņu viesnīca "Port Hotel" ir viena no prestižākajām vietām novadā.

"Neatkarības dienu mēs svinam pavasarī, tāpēc svētku pusdienām būtu piemēroti latviešu virtuves sezonas produkti mūsdienīgā versijā, jo brīvība mums ir pavērusi plašas iespējas attīstībai," atzīst viesnīcas šefpavārs Uldis Krebs un iesaka, kā tos pagatavot.

Ātes steiks ar meža ķiploku grūbām un spinātiem

Vajadzīgie produkti (1 porcijai): 150–200 g ātes steika (vai filejas), 4 ēdamkarotes izvārītu grūbu, saišķītis meža ķiploku, cietais siers "Monterigo", "Grana Padano" vai "Parmesan", 25 g saldā krējuma, liela sauja spinātu lapu, puse tomāta, puse ķiploka daiviņas, piciņa sviesta, sāls, malti melnie pipari.

Pagatavošana

Grūbas uz nakti iemērcam aukstā ūdenī, nākamā dienā izvārām mīkstas.

Gatavojot pusdienas, ņemam katliņu un liekam uz uguns. Ielejam saldo krējumu un uzvārām. Ieberam grūbas un maisot uzkarsējam. Pievienojam sīki sagrieztus meža ķiplokus, sāli un izmaisām. Pieberam sarīvētu cieto sieru. Jo vairāk būs siera, jo grūbas būs krēmīgākas un ar izteiktāku garšu. Maisot pakarsējam līdz vēlamajai konsistencei un noceļam no uguns.

Ātes steiku (vai fileju) pārkaisām ar sāli un maltiem melnajiem pipariem. Apcepam uz pannas no abām pusēm. Pēc tam liekam līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī nogatavināt. Tā kā steiks vai fileja ir 2-3 cm biezumā, pietiks ar 8 minūtēm, lai zivs būtu gatava.

Pa to laiku pagatavojam karstos spinātu salātus. Tomātu pārgriežam četrās daļās. Izņemam mīkstumu ar sēklām un noliekam malā, tas nebūs vajadzīgs. Tomātu filejas sagriežam salmiņos. Ķiploku daiviņas rupji sakapājam. Mazās spinātu lapiņas izmantojam veselas, bet lielās ar pirkstiem saplūcam sīkākos gabaliņos.

Liekam pannu uz uguns. Ieliekam piciņu sviesta un ieberam salmiņos sagrieztās tomātu filejas. Apmaisām. Pieberam sakapātos ķiplokus, sāli, piparus un apmaisām. Pievienojam spinātus. Tie strauji zaudē apjomu, tāpēc maisot visu karsējam pavisam nedaudz.

Pasniedzot, uz šķīvja pirmās kārtojam grūbas ar meža ķiplokiem. Virs tām liekam ātes steiku un papildinām ar karstajiem spinātu salātiem.

Labu apetīti un priecīgus svētkus!