16.03.2015 17:34

Pierīgā netrūkst iespēju saistoši pavadīt skolēnu brīvlaiku

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Ir sācies ilgi gaidītais skolēnu brīvlaiks. Tas gan ilgst tikai nedēļu, tomēr daudziem vecākiem jādomā, kā šajā laikā nodarbināt bērnus. Viena no iespējām, kā pavadīt brīvlaiku, nesēžot mājās pie datora vai televizora, ir brīvā laika centru apmeklējums Pierīgas pašvaldībās.

Ieva Grasa no Salaspils daudzbērnu ģimeņu biedrības "Mārtiņsala" teic, ka, domājot par to, kā bērnus nodarbināt skolēnu brīvlaikā, biedrība ik gadu pati organizē nometnes pusaudžiem. Taču tās parasti norisinās tikai vasarās. Tagad, pavasarī, diemžēl vecākiem pašiem ir jādomā par to, kur un kā bērns pavadīs brīvo laiku, kas viņu pieskatīs.

"Vecākiem pašiem ir jādomā, kurš bērnus skolēnu brīvlaikā pieskatīs. Katrs šo jautājumu risina citādi, citi vecāki kopā ar bērniem dodas ceļojumā, citi mazos skolnieciņus uztic vecmāmiņām. Diemžēl grūtāk ir tad, ja abiem vecākiem skolas brīvlaikā ir jāstrādā un nav, kas bērnus pieskata," saka I. Grasa.

Viņa gan norāda, ka risinājumu var atrast arī šajā situācijā, jo, piemēram, Salaspilī esot daudz iespēju, kā bērns brīvlaikā var radoši pavadīt laiku.

"Teikt, ka pašvaldība nenodrošina bērniem dažādas aktivitātes skolēnu brīvlaikā, nevar. Mazie salaspilieši var apmeklēt gan dažādus pulciņus Sociālajā centrā, gan doties uz bibliotēku lasīt grāmatas un spēlēt datoru. Tāpat arī sporta centrā notiek virkne dažādu aktivitāšu," klāstīja daudzbērnu ģimeņu pārstāve.

Ķekavas Izglītības daļas speciāliste Aija Āre portālam "Apriņķis.lv" norādīja, ka līdz šim pašvaldībā nav vērsušies satraukti bērnu vecāki, kas interesējušies par to, vai pavasara un rudens brīvlaikos Ķekavā tiks organizētas kādas nometnes vai aktivitātes. Tamdēļ pašvaldībā nekādas īpašas skolēnu brīvā laika pavadīšanas aktivitātes rudenī un pavasarī nerīko. Citādi esot vasaras brīvlaikā, tad gan pašvaldība līdzfinansē nometnes skolēniem.

"Vasarās rīkojam projektu konkursu par bērnu un jauniešu nometņu organizēšanu. Tagad, pavasara brīvlaikā, skolēni var doties uz Ķekavas dienas centru, kas tagad ir plašās, jaunās telpās bijušajā sākumskolas ēkā. Tur skolēnus gan pieskatīs, gan viņus nodarbinās dažādās aktivitātēs," sacīja A. Āre.

Tāpat kā Ķekavā, arī Siguldā nekādas īpašas nometnes bērniem brīvlaikā netiek organizētās, tomēr pašvaldība ir parūpējusies, lai jaunāko un vecāko klašu skolēni varētu brīvo laiku pavadīt radoši.

"Skolēni, kas mācās no pirmās līdz piektajai, sestajai klasei, katru dienu var nākt uz bērnu centru "Ideju namiņš". Tur kopā ar skolotājām un vienaudžiem no agra rīta līdz pat pieciem pēcpusdienā var darboties dažādās darbnīcās un doties ekspedīcijās svaigā gaisā," pastāstīja Siguldas novada Jaunrades centra pārstāve Ilze Vilciņa.

Viņa arī norādīja, ka vecāki ļoti novērtē to, ka brīvlaikā jaunāko klašu skolēniem pašvaldība piedāvā iespēju visas dienas garumā saistoši pavadīt brīvo laiku. Turklāt, pēc Siguldas novada Jaunrades centra pārstāves teiktā, katru gadu skolēnu brīvlaikā pasākumus "Ideju namiņā" apmeklē vidēji 30 bērnu ik dienas.

Savukārt vecāko klašu skolēni šajā brīvlaikā var iesaistīties jauniešu iniciatīvu centrs "Mērķis" organizē orientēšanās spēli "Iečekojies Siguldā".

"Siguldā saturīgi pavadīt brīvlaiku var arī jaunieši. Visas nedēļas garumā jaunieši var piedalīties orientēšanās spēlē, kurā pēc kartes jāatrod interesanti objekti, pie tiem jānofotografējas vai jāatrisina kāds atjautības uzdevums," klāstīja Jauniešu iniciatīvu centra "Mērķis" vadītāja Ilze Vilciņa.

Viņa gan piebilda, ka šis ir vienīgais pasākums, kas vecāko klašu skolēniem tiek organizēts speciāli skolēnu brīvlaikam. Taču tas neizslēdz iespēju, ka jaunieši brīvlaikā var pulcēties centra telpās, lai piedalītos dažādās aktivitātēs, kas notiek visa gada garumā.

"Jauniešu iniciatīvu centrā aktivitātes un pasākumi norisinās visu laiku – neatkarīgi no tā, ir vai nav brīvlaiks. Nevaram jau teikt, ka brīvlaika dēļ centra telpās pulcētos vairāk jauniešu, tomēr parasti uz centru šajā laikā atnāk tādi, kas ikdienā to neapmeklē," teic I. Vilciņa.