15.03.2015 13:36

Laiks pārstādīt istabas puķes

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)

"Lielākā daļa telpaugu martā ir pamodušies no ziemas miega. Šis ir īstais brīdis pārstādīt tās istabas puķes, kurām puķupods kļuvis par šauru," saka salaspiliete, Latvijas Universitātes Botāniskā dārza Augu māju vadītāja Dace Grīviņa un dalās pieredzē, kā to pareizi darīt.

Kā zināt, ka jāpārstāda

"To, ka istabas augam pods kļuvis par mazu, var redzēt pēc vairākām pazīmēm," sarunu sākot, teic Dace Grīviņa. "Pirmkārt, par to liecina auga saknes, kas nāk ārā no substrāta un kāpj pāri poda augšējai malai vai spraucas ārā pa noteces caurumu poda apakšā. Mēdz gadīties, ka pods ir piesakņojies tik pilns, ka auga saknes to ir pat saplēsušas.

Otrkārt, augs izskatās novājināts, jo tā saknes ir atmirušas. Treškārt, auga lapas ir sīkas un dzinumi vārgi.

Pārstādīt nereti vajag arī tās istabas puķes, ko esam pārnesuši no veikala vai saņēmuši kā dāvanu. Pat ja tās izskatās labi, jāpārbauda, vai augu nevajadzētu pārlikt nedaudz lielākā podā ar tam piemērotāku substrātu.

Kādā substrātā

Ja ir vēlme, zināšanas un iespējas, substrātu var pagatavot pats, sajaucot pareizās proporcijās dārza zemi ar lapu trūdzemi, kompostu, mēslotu kūdru, mālu, smiltīm vai granti.

Otra iespēja ir iegādāties jau gatavu substrātu, ko var nopirkt dārzkopības preču veikalos. Ir nopērkami universālie un speciālie substrāti telpaugiem. Tie ir ļoti dažādi, bieži izgatavoti pārsvarā uz kūdras bāzes. Nav vienkārši pateikt, kurš būtu labākais. Augiem ir dažādas prasības pēc pH, tas būtu jāņem vērā, izvēloties substrātu. Vairumam augu derētu universālais substrāts ar neitrālu pH 6,5–7.

Palmām domātais ir sārmaināks – pH 7,5–8,5. Papardēm vajadzīgs skābāks substrāts – pH 5,5–6,5. Acālijām nepieciešams substrāts ar vēl zemāku pH 4–4,5.

Telpaugiem ir dažādas prasības arī pret substrāta irdenumu un barības vielu daudzumu tajā. Kaktusu substrāts ir irdens un ar ievērojamu grants un smilšu piedevu. Tas ir liess, jo satur pavisam nedaudz barības vielu. Ir pieredze, ka veikalos nopērkamajam kaktusiem paredzētajam substrātam derētu pievienot smilti.

Orhidejām vajadzīgs ļoti irdens un gaisu caurlaidošs substrāts, kam pievieno koka mizu, lapu trūdzemi un augsnes aizstājējus – perlītu vai vermikulītu. Dažādām orhideju sugām vajadzīgi dažādi substrāti.

Pārstādot telpaugus, var nedaudz pievienot biohumusu, kas ir barības vielām ļoti bagāts bioloģiskas izcelsmes produkts, vai "Bioefekta" ražotos bioloģiskos mēslojumus ziedošiem vai zaļajiem augiem vai attiecīgām augu sugām, piemēram, orhidejām, palmām un citiem.
Palmām patīk smagāks substrāts ar lielāko daļu velēnu zemes un māla piejaukumu.

Poda izvēle

Telpaugu audzēšanai veikalos piedāvā gan māla, gan plastmasas puķu podus. Daudzus augus var stādīt kā vienos, tā otros, bet ir augi, kas jāstāda tikai māla podā. Ja ir šaubas par poda izvēli, ieteicams pirkt māla podu, jo tie ir elpojoši jeb gaisu caurlaidīgi un tajos labi jūtas visas istabas puķes.

Telpaugus drīkst stādīt tikai tādos podos, kuru pamatnē ir viens vai vairāki caurumi ūdens notecei. Tas ir ļoti svarīgi, jo nevienam augam nepatīk, ka tā saknes ilgstoši atrodas mitrumā.

Pēc lieluma jaunajam puķu podam ir jābūt tādam, kurā viegli var ielikt veco podu un starp abiem ir sprauga pirksta platumā. Jaunā poda diametram ir jābūt 2–3 cm lielākam par vecā poda diametru.

Reizēm cilvēki domā, ka, jo lielāks pods, jo labāk. Taču tā nav, jo puķu pods, atšķirībā no augsnes brīvā dabā, ir norobežota vide. Ja podā ir pārāk daudz substrāta, ko augs nespēj izmantot, tas var sākt bojāties un nodarīti augam ļaunu. Ziedošie telpaugi, ko iestāda pārāk lielā podā, vispirms piesakņo podu un tikai tad domā par ziedpumpuru ieriešanu.

Reizē ar puķupodu jāiegādājas arī paliktnis, ko zem tā palikt, lai pasargātu no mitruma palodzi vai mēbeles. Šim nolūkam lieto arī kašpo – krāsainus un rakstainus puķupodus bez cauruma pamatnē. Tie radīti kā dekoratīvs ietvars parastajiem puķu podiem, lai augi glītāk izskatītos telpas interjerā.

Kopšana pēc pārstādīšanas

Pārstādītos augus nākamo reizi laista tikai tad, kad augsne, pataustot ar pirkstu, ir sausa.

Pārstādītos telpaugus vismaz mēnesi nemēslo, jo jaunais substrāts jau satur augam nepieciešamās barības vielas."

Kā pareizi pārstādīt

• Jauns māla pods pirms lietošanas ir jāizmērcē.
• Pirmās puķupoda dibenā liek māla lauskas vai akmentiņus, ar ko piesedz caurumu poda apakšā, lai poda saturs nebirst ārā.
• Pa virsu uzber 1,5–2 cm biezu drenāžas slāni – smilti, granti, sīkus akmentiņus vai keramzīta oļus, ko var nopirkt veikalā. Caur šo slāni liekais ūdens pēc laistīšanas nokļūs uz paliktņa zem puķu poda.
• Istabas puķi, ko vēlas pārstādīt, kārtīgi salaista ar ūdeni, lai, izceļot no poda, zeme, kas ir ap sakņu kamolu, nenobirst no tā.
• Puķi pieturot, podu apgāž otrādi, uzsit tam ar plaukstu un augu izņem no poda. No augsnes virskārtas un apakšas ar pirkstiem atdala to daļu, kas viegli nāk nost, bet augsni ap sakņu kamolu īpaši neaiztiek.
• Telpaugu liek jaunā puķu poda centrā. Spraugu, kas veidojas starp sakņu kamolu un jaunā poda sānu malu aizber ar augam piemērotu substrātu. Ar pirkstiem substrātu piespiež, lai tas aizpildītu visas spraugas.
• Uzber substrātu arī virs sakņu kamola tik daudz, lai līdz poda malai paliek brīvi aptuveni 1–1,5 cm, kas nepieciešami, lai augu var normāli aplaistīti.
• Pārstādīto telpaugu kārtīgi salaista. Lieko ūdeni, kas sakrājas uz paliktņa, pēc kāda laiciņa nolej.
• Istabas puķi novieto gaišā vietā, bet ne tiešos saules staros.