12.03.2015 07:43

Dārza darbu sezona ir atklāta

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pavasarī zemes pabarošanai kā dabīgu mēslojumu var iegādāties humusu jeb slieku kompostu. Pavasarī zemes pabarošanai kā dabīgu mēslojumu var iegādāties humusu jeb slieku kompostu. Einārs Binders

Siltuma rekords, vietām pat plus 14 grādi, ko šogad piedzīvojām pirmajos pavasara svētkos, izvilka no mājas ne tikai pastaigāties gribētājus. Pie daudzām privātmājām dārzos un puķu dobēs varēja redzēt rosāmies saimniekus un saimnieces ar grābekļiem rokās.

Bija acīm redzams, ka dārza darbu sezona ir sākusies.

Saimnieces, kurām nav privātas piemājas zemes, šiverēja pa balkonu, jo pirmo reizi bija iznesušas ārā telpaugus, lai tie pēc garās ziemas ieelpotu svaigo pavasara gaisu brīvā dabā.

Daudz cilvēku varēja satikt arī dārza preču nodaļā lielveikalos. Pārskatot sortimentu, ir prieks, ka pie mums pieejams viss nepieciešamais, lai nodarbotos ar dārzkopību gan puķu un sakņu dobēs, gan audzētu puķes un zaļumus uz daudzstāvu namu lodžijām un palodzēm.

Tie saimnieki, kuriem rudenī nebija pieejami kūtsmēsli, ko iestrādāt augsnē, pavasarī zemes pabarošanai kā dabīgu mēslojumu var iegādāties humusu jeb slieku kompostu. Pateicoties daudzajiem šī produkta ražotājiem, tas nopērkams gan sausā, gan šķidrā, gan pastas veidā. Sauso var iestrādāt augsnē, ierokot zemē vai iekaisot stādu dobēs. Šķidrais noderēs vēlāk, izdīgušas sēklas un iestādītos augus laistot.

Izvēloties preces dārza darbiem, jāatceras pieredzes bagātu dārzkopju un puķkopju padoms, ka augi ir ļoti dažādi – kas labs vienam, otram var nederēt. Piemēram, pārstādot istabas puķes, universālās puķu zemes vietā izvēlēties substrātu, kas izveidots katrai konkrētai puķu šķirnei – orhidejām, palmām, kaktusiem utt.

Izvēloties šķīdumu telpaugu pabarošanai, jāzina, ka visas istabas puķes var iedalīt divās daļās – zaļojošajās un ziedošajās. Zaļojošajiem augiem domātie mēslošanas līdzekļi stimulē to lapu augšanu, bet ziedošajiem domātie veicina ziedpumpuru ieriešanos un uzplaukšanu visā krāšņumā.

Vēl kāda būtiska lieta, ko vajadzētu zināt visām saimniecēm, kuras uz virtuves palodzes audzē garšaugus – dilles, pētersīļus, timiānu, rozmarīnu, lociņus utt. Tā kā šos augus lieto uzturā, tie jāstāda vai nu dārza augsnē, vai humusā, kur nav kaitīgu ķīmisku vielu. Arī šo augu pabarošanai vislabāk izmantot šķidro humusu, ko uz etiķetes norādītajā koncentrācijā atšķaida ar ūdeni.