03.03.2015 09:56

Komentārs: Cik lielu algu tu saņem?

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Komentārs: Cik lielu algu tu saņem? Einārs Binders

Sabiedrībā nerimst diskusijas par valsts un pašvaldību darbinieku algām, kas tiek maksātas no valsts vai pašvaldību budžeta. Turklāt, kā noskaidrots kādā nesen veiktā aptaujā, 73% Latvijas iedzīvotāju atbalstītu priekšlikumu, ka tās ir jāpublisko.

Te gan jāteic, ka atalgojumu no publiskajiem līdzekļiem saņem arī valsts un pašvaldību iestāžu, aģentūru un kapitālsabiedrību darbinieki. Arī viņu algas lielums nevar būt noslēpums gluži vienkārši tāpēc, ka iedzīvotājiem ir tiesības zināt, kā tiek izlietota nodokļos samaksātā nauda.

Protams, valsts un pašvaldību amatpersonu atalgojums tīmeklī tiek publiskots jau teju piecus gadus, un to lielā mērā veicināja tā dēvētais Neo skandāls, kas atklāja, ka daža laba valsts un pašvaldības institūcija dižķibeles laikā padzīvojusi zaļi.

Tomēr atklāti jautāt, cik lielu algu tu saņem, pie mums nav pieklājīgi, un kas gan mainītos, ja mēs zinātu, cik lielu algu saņem kaimiņš, pašvaldības grāmatvede vai pārdevēja? Arī personāla atlases uzņēmumu pārstāvji min, ka pie mums alga ir konfidenciāla informācija. Tikmēr attīstītākajās Eiropas valstīs un Amerikas Savienotajās Valstīs amatpersonu atalgojums jau sen nav nekas slēpjams.

Manuprāt, ja jau diskutējam par to, vai būtu jāpublisko visu valsts un pašvaldību darbinieku atalgojums, slēpt nevajadzētu arī to, cik saņem privātajā sektorā nodarbinātie. Bez kādiem izņēmumiem.

Cik gan nav nācies dzirdēt un lasīt sūkstīšanos par to, ka darba sludinājumos netiek norādīts tas, cik saņemsi. Arī pārlūkojot interneta portālos un avīzēs publicētos darba sludinājumus, darba meklētājiem ciparu vietā visbiežāk nākas lasīt neko neizsakošu vārdu salikumu"konkurētspējīgs atalgojums", tāpēc nākas vien aut kājas un doties uz darba interviju, izturēt vairākas atlases kārtas un pēc tam atklāt, ka laiks ir velti izšķērdēts, jo piedāvātais atalgojums nav attaisnojis cerības.

Darba devēji aizbildinās, ka atalgojums sludinājumos parasti netiek publicēts tās pašas konfidencialitātes dēļ – lai konkrētās vakances atalgojuma apmēru neuzzinātu konkurenti un uzņēmumā jau strādājošie. Vēl viens iemesls, kādēļ Latvijā nav izplatīta algas publiskošana, ir tas, ka tiek maksātas tā sauktās aplokšņu algas, tādēļ sludinājumos nevar norādīt visu algas apmēru.

Tomēr pārspīlēti slēpt atalgojumu reizēm nav jēgas, jo tie paši personāla atlases darbinieki labi zina, kāda ir konkrētu speciālistu un amatu cena dažādās nozarēs. Arī profesionāļi paši ļoti labi zina, kāds ir vidējais atalgojums nozarē un to, cik darba tirgū maksā labs finanšu direktors, laba grāmatvede un labs pārdevējs. Savukārt darba devēji, neslēpjot atalgojuma lielumu, tikai iegūtu, jo palielinātos iespējas piesaistīt kādu labāku darbinieku, kas citādi uz šo vakanci pat nepieteiktos.