14.02.2015 11:14

Visu mīlētāju dienā interneta lietotājiem uzglūn briesmas

Autors  Irīna Borovaja, "Kaspersky Lab" sabiedrisko attiecību konsultante Latvijā
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Visu mīlētāju dienā interneta lietotājiem uzglūn briesmas www.trendmicro.com

Svētā Valentīna dienā daudzi saņems tradicionālās anonīmās Valentīndienas apsveikuma kartītes, kas arvien biežāk tiek nosūtītas elektroniski. Dažkārt savā pastkastītē var ieraudzīt Valentīndienas apsveikuma kartītes no anonīmiem sūtītājiem.

Šāda pastkarte var ietvert datora inficēšanas vai ievērojamas naudas summas zaudējuma risku. IT drošības programmu izstrādes privātuzņēmuma "Kaspersky Lab" eksperti stāsta par vispopulārākajiem krāpnieciskajiem lētticīgu datorlietotāju ietekmēšanas paņēmieniem.

Noslēpumaina vēstule no svešinieka

Vieni no populārākajiem slazdiem ir intriģējoša vēstule no svešinieka ar atzīšanos simpātijās, kam pievienota saite uz fotoarhīvu vai pat pikantu videoklipu. Ja upuris noklikšķina uz norādītās saites, viņš tiek novirzīts uz kaitīgu vietni, kas izmanto sistēmas ievainojamības, vai arī viņam var piedāvāt atjaunināt kādu programmu.

Abos gadījumos dators tiek inficēts ar ļaunprogrammatūru. Šī paņēmiena variants ir pikšķerēšanas paziņojums no populāras iepazīšanās vietnes — izņemot pievilināšanas vēstules noformējumu, citu atšķirību noziedzīgajā shēmā nav.

Viltus apstiprinājums

Lai iztukšotu lētticīgu interneta lietotāju maciņus, krāpnieki veido pat veselus viltotus iepazīšanās portālus. Lai varētu apskatīt citu lietotāju anketas visos sīkumos, apmeklētājam ir jāreģistrējas un "jāapliecina pilngadība" — parasti par pierādījumu kalpo īsziņas nosūtīšana uz paaugstinātas maksas numuru. Par to no konta tiek noņemta noteikta summa, taču pēc tam piekļuve vietnei neatveras, jo nekādas papildu informācijas tur nekad nav bijis.

Vēstule no pseidolīgavas

Jau daudzus gadus aktualitāti nezaudē surogātpasts no Nigērijas, Krievijas un Āzijas valstu līgavām. Ja saņēmējs atbildēs uz pirmo surogātpasta izplatītāju vēstuli, dialogā drīz iesaistīsies reāla persona. Krāpnieks var sarakstīties ar upuri ilgu laiku, izveidojot tuvu virtuālo pazīšanos, kas nepiespiesti pāraug nepieciešamībā tikties personīgi.

Kad mīlētājs piekrīt, izrādās, ka vajag naudu — lai nokārtotu juridiskās formalitātes izbraukšanai no valsts vai nopirktu lidmašīnas biļeti. Pēc naudas saņemšanas krāpnieki sekmīgi pazūd no redzesloka.

"Lai izvairītos no vilšanās, ievērojiet drošības noteikumus: neapmeklējiet mazzināmus iepazīšanās portālus, jo sevišķi, ja tie reklamējas, izplatot surogātpastu, neatveriet nepazīstamu sūtītāju vēstules un neatbildiet uz aizdomīgiem paziņojumiem," iesaka "Kaspersky Lab" vadītājs Baltijas valstīs Andis Šteinmanis.

Lai izvairītos no nepatikšanām, ir ieteicams izmantot uzticamu drošības risinājumu, piemēram, "Kaspersky Internet Security — Multi-Device 2015", kas nepieļauj pāreju uz pikšķerēšanas vietnēm vai ļaunprogrammatūru instalēšanu.