25.01.2015 13:56

Košas, garšīgas un veselīgas gripas laika pusdienas

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Košas, garšīgas un veselīgas gripas laika pusdienas Einārs Binders

"Ir daudz produktu, ko ziemas sezonā vēlams lietot ikdienas uzturā, lai stiprinātu organisma imunitāti jeb aizsargspējas. Taču tie vērtīgākie ne vienmēr ir spilgti un ar izteiktu garšu.

Lai bērnos raisītu vēlmi apēst pusdienās veselīgus produktus, tās jāpagatavo košās krāsās un jāservē ar izdomu," pieredzē dalās Ādažu restorāna–picērijas "4 Krasti" vadītāja Marika Žuka un piedāvā divas receptes.

"Antigripīns" bizbizmārītes gaumē

Ēdienu šefpavāres Jeļenas Ceples vadībā gatavoja pavārs Kristers Pikša jeb Modris – galvenās lomas atveidotājs filmā ”Modris”.Ēdienu šefpavāres Jeļenas Ceples vadībā gatavoja pavārs Kristers Pikša jeb Modris – galvenās lomas atveidotājs filmā ”Modris”.

Nepieciešams:

• Filejai: vistas fileja, sāls, malti melnie pipari, apelsīnu sula.
• Biezputrai: vārīti kartupeļi, saldēti spināti, mazliet sviesta un saldā krējuma.
• Vitamīnu salātiem: burkāns, ābols, ķiploka daiviņa, citrona sula, medus, mazliet olīveļļas.

Pagatavošana

Vitamīnu salātiem sarīvē burkānu un ābolu, liek salātu traukā un pievieno saspiestu ķiploka daiviņu. Citrona sulu samaisa ar medu un mazliet olīveļļas. Pārlej salātiem un samaisa.

Fileju noskalo, nosusina, pārkaisa ar sāli, maltiem melnajiem pipariem. Pārlej ar apelsīnu sulu un ļauj, lai kādu brīdi ievelkas. Pēc tam liek uz grila vai pannas ar rievotu pamatni un no abām pusēm cep gatavu.

Biezputrai nomizo kartupeļus. Liek katlā un vāra mīkstus. Nokāš. Pievieno atlaidinātus sasaldētus spinātus, mazliet sviestiņa, mazliet saldā krējuma un šķipsniņu sāls. Ar stampiņu visu sastampā viendabīgā biezputrā.

Pasniedzot uz šķīvja liek kartupeļu–spinātu biezputru un izlīdzina, veidojot "zālāju". Uz tā liek grilēto vistas fileju un dekorē ar svaigām spinātu lapiņām. Blakus kārto vitamīnu salātus. Starp produktiem izvieto bizbizmārītes, ko pagatavo no ķirštomātiņu un olīvu pusītēm. Ēdienu dekorē ar apelsīna šķēlīti.

Karstais ingvera un piparmētru dzēriens

Bārmene Zane Kožuhovska.Bārmene Zane Kožuhovska.


Nepieciešams:

Laims, citrons, ingvera sakne, svaigas piparmētru lapiņas, "Mohito" piparmētru sīrups, tējkarote brūnā cukura, karsts ūdens.

Pagatavošana:

Laimu un citronu kārtīgi noskalo zem tekoša ūdens. Sagriež ripiņās, pēc tam vēl sīkāk. Liek lielā stikla glāzē. Ingvera saknei nogriež pāris centimetru lielu gabalu. Noskalo, nomizo un sagriež plānās šķēlītēs. Liek glāzē pie citrusaugiem.

Pieber tējkaroti brūnā cukura un pielej mazliet "Mohito" piparmētru sīrupa. Pieliek svaigas piparmētru lapiņas. Ar garo tējkaroti visus produktus saspaida, lai tiem sāk izdalīties sula. Pēc tam pārlej ar karstu ūdeni un samaisa. Pasniedzot rotā ar fizāli un citrona šķēlīti.