08.01.2016 10:52

Pilsētas suņi un sāls uz ielām. Mazgājiet ķepas, valkājiet zābaciņus

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Pilsētas suņi un sāls uz ielām. Mazgājiet ķepas, valkājiet zābaciņus arhīvs

Vai sāls ziemā uz ielām ietekmē mūsu mīluļu, piemēram, suņu, kas visbiežāk tiek vesti pastaigās, veselību, vaicājām veterinārās klīnikas "Vetdoktorāts" īpašniekam, veterinārārstam Aivaram Brokam.

Dzīvnieku ārsts norāda, ka sāls, ko kaisa uz ceļiem, ir samērā nekaitīgs, jo sastāv no nātrija hlorīda, kālija hlorīda, kalcija hlorīda vai magnija hlorīda. Tomēr tas var izraisīt ādas kairinājumu, ja saķeras starp pēdu spilventiņiem. Tad vislabāk ir dzīvnieka ķepas nomazgāt ar siltu ūdeni un noslaucīt ar dvieli.

Visvairāk suņiem, it īpaši garspalvainajiem, traucē ledus, kas saķēries spalvās starp nagiem un spilventiņiem. Garākas pastaigas laikā var pat izveidoties lieli ledus kluči vai bumbas, kas rada sāpes un traumē ādu. Šādos gadījumos var izcirpt spalvas, lai tās ir īsākas, vai arī uzvilkt zābaciņus.

Ja dzīvnieks sāli ielaizīs nedaudz, problēmu nebūs, bet, ja par daudz, var rasties sāļu toksikācija, kas izraisa vemšanu, caureju, letarģiju. Tad jādodas pie veterinārārsta.

Ja ar suni daudz staigājat pa ielām, varat nopirkt viņam zābaciņus. Suņi ātri pierod tos valkāt, jo viņiem patīk iet pastaigāties. Ja zābaciņus uzvilksiet tad, kad suns sajūsmināts gaida pastaigu, viņam veidosies laba asociācija.

LU Bioloģijas institūta Augu minerālās barošanās laboratorijas pētniece Gunta Čekstere atzīst, ka alternatīva sāls kaisīšanai ir sarežģīts jautājums. Piemēram, smilts un granīta šķembu izmantošana Latvijas apstākļos ir apstrīdams risinājums ‒ biežiem atkušņiem seko apledojumi, tādēļ pastāv problēmas ar kanalizācijas sistēmu pārslodzi.

Citviet pasaulē par efektīvāko līdzekli apledojuma novēršanai ir atzīts kalcija hlorīds, kas ledu un sniegu kausē pat 20 grādu salā. Tomēr viens no būtiskiem tā trūkumiem ir cena, kas ir teju desmit reizes augstāka nekā Latvijā lietotajam nātrija hlorīdam. Šis materiāls ir hidroskopiskāks, grūtāk uzglabājams, un tā iedarbība –10 grādu temperatūrā salīdzinājumā ar nātrija hlorīdu izbeidzas ātrāk, tāpēc pilsētās kalcija hlorīds tiek izmantots reti. Vārāmais sāls tomēr ir viens no efektīvākajiem un lētākajiem līdzekļiem apledojuma novēršanai.

Iepriekš:

Kā glābt apavus no sāls. Speciālistu padomi