16.01.2015 11:50

Komentārs: Par atbildību un darba apjomu

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Komentārs: Par atbildību un darba apjomu www.isl.edu.lv

Vērā ņemamu likumsakarību saklausīju, tiekoties ar Daugmales pamatskolas bibliotēkas vadītāju Zinaidu Matisoni. Pēc Pedagoģijas institūta beigšanas līdz pat aiziešanai pensijā viņa mācīja bērniem ķīmiju, bioloģiju un pēdējos gados – arī dabas zinības.

Patlaban skolotāja stundas vairs nevada, bet mācību grāmatās ielūkojas un ieklausās arī skolēnu un viņu vecāku viedokļos. Tieši tāpat kā citās Pierīgas novadu skolās, pārdomas viņai izraisa plašais mācību apjoms un mājas darbi, kuru pildīšana ievelkas pat vēlās vakara stundās.

"Ja mācību slodze ir pārāk liela, zūd atbildības sajūta," saka pieredzējusī pedagoģe. Tās ir sekas, jo cik ilgi var mācīties dienu un nakti? Gribot negribot jākļūst vai nu paviršākam, vai arī daži uzdevumi jāatstāj nepaveikti. Jautājums – vai mēs gribam, ka skolu beidz bezatbildīgi cilvēki?

Skolotāja uzskata, ka to var novērst, samazinot mācību apjomu un izvirzot ļoti stingras prasības. Tam, ko bērns dara, ir jābūt glīti un kārtīgi padarītam, sākot no pirmās klases. Lai to varētu, viņam ir jādod laiks, un to var iegūt, samazinot darbu apjomu.

Mācīties būtu vieglāk un interesantāk arī tad, ja mācību līdzekļi būtu vienkāršāk un saprotamāk uzrakstīti. Bibliotekāre stāsta, ka interesanti bijis ieskatīties dažādās mācību grāmatās, kas atvestas no ārzemēm un domātas alternatīvajai skolai. "Pašķirstīju un biju pārsteigta, cik vienkārši un saprotami tās sarakstītas. Vienreiz izlasi, un viss ir skaidrs!"

Jomu, kas skolēnu interesē, viņš varēs turpināt studēt un pēc tam pētīt visu mūžu, tādēļ pietiktu, ja skola bērniem dotu pamatzināšanas un radītu interesi mācības turpināt.

Iepriekš:

Trīs svarīgas lietas, kas piemīt Ķekavas novada Goda pilsonei Zinaidai Matisonei