11.12.2014 09:27

Viedoklis: Kā svētku gaidīšanas laikā nepazaudēt dāvināšanas prieku

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Viedoklis: Kā svētku gaidīšanas laikā nepazaudēt dāvināšanas prieku arhīvs

Ak, skaistais svētku gaidīšanas laiks! Adventa vainagā deg otrā svecīte, kāds tuvumā loba mandarīnu, un tevi no šīs smaržas vien pārņem Ziemassvētku noskaņa.

Ēkas un kokus grezno mirdzošas spuldzīšu virtenes. It visur skan Ziemassvētku melodijas, kas liek apjaust, ka gada mierpilnie svētki ir tepat aiz stūra un pienācis laiks sarūpēt dāvanas mīļajiem.

Uzskaitot visus draugus un radus, dāvanu saraksts izvēršas garš, un tā vien šķiet, ka bez nopietnām investīcijām šeit neiztikt, kas gala rezultātā droši vien ne man vienai iecirtīs pamatīgu robu ikmēneša budžetā. Lai gan negribas izklausīties kā skopulim no pasakas par Sprīdīti, sāku pie sevis prātot: vai tiešām ir lietderīgi tās gādāt visiem? Tāpat, atceroties iepriekšējos Ziemassvētkus, mēģinu atminēties, kur gan palikušas man dāvātās dažādas padomu grāmatiņas, svečturi, krūzītes un visādi citādi nieki? Ak jā, tie iegūluši kaut kur dziļi plauktā, jo lietderīgu pielietojumu visa gada laikā tiem tā arī neatradu!

Tad nu, lai šogad izvairītos no kārtējā cukurtrauka pirkšanas tantei, jo nekas prātīgāks veikala burzmā gluži vienkārši prātā parasti neienāk, un lai saudzētu budžetu, šogad savai lielajai radu saimei ierosināju rīkot izlozi. Plāns ir tāds: mēs katrs pirms svētkiem izlozēsim to cilvēku, kuram sarūpēt dāvanu par konkrētu naudas summu, kuru nedrīkst pārsniegt. Rezultātā mēs katrs ar prieku šogad dodamies nevis saspringtā skrējienā pa tirdzniecības centru, mēģinot no piedāvājuma atlasīt piemērotāko vectētiņam, vecākiem, brālim un tantei, bet gādājam to vienu īpašo dāvaniņu, ko pasniegt tuvam sirdscilvēkam.

Pieļauju, ka, dodoties Ziemassvētku dāvanu medībās, pirmā pietura visbiežāk ir lielveikals, taču tā nebūt nav vienīgā vieta, kur atrast kaut ko interesantu. Ir vērts iegriezties arī Ziemassvētku tirdziņos, kuri jau darbojas. Tur, pretēji kņadai, ko rada iepirkšanās drudža pārņemti pircēji lielveikalos, īpašas veltes var iegādāties nesteidzīgi, graužot piparkūkas un malkojot karstvīnu.

Un ne jau vienmēr dāvanas meklējamas veikalos vai tirgū – tās var pagatavot arī pats. Paša darinātai dāvanai ir īpaša vērtība, jo darinātājs tajās ielicis savu rūpību un sirds siltumu. Turklāt tās neprasa lielu materiālu ieguldījumus – tās var pagatavot no visparastākajām lietām, kas atrodas mājās. Piemēram, var izcept gardus cepumus vai glīti iesaiņot paša gatavotu ievārījumu, uzšūdināt telefonam jaunu maciņu vai uzadīt dūrainīšus. Idejas pašdarinātām veltēm var pasmelties internetā.

Ak jā, vēl svarīga lieta, domājot par dāvināšanas prieku, ir neaizmirst pašam par sevi. Svētku gaidīšanas laikā svētīgi atrast laiku arī sev un sagādāt sev patīkamu dāvanu – brīdi labsajūtas un miera. Tāpēc, mīļie, uzdāviniet sev šajos svētkos sajūtas! Aizejiet vieni uz kādu no svētku koncertiem, dievkalpojumu vai tāpat vien pasēdiet baznīcā. Aizbrauciet uz mežu vai pastaigājiet gar jūras krastu un uzdāviniet sev lielāko dāvanu – laiku sev!