05.12.2014 17:39

Svētku gaidīšanas laikā – festivāls "Eiropas Ziemassvētki" Rīgā

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Vēl tikai šomēnes Rīga ir 2014. gada Eiropas kultūras galvaspilsēta, tāpēc izmanto iespējas, ko piedāvā festivāls "Eiropas Ziemassvētki", – pacelies pāri ikdienas steigai, uz brīdi noliec pie malas darbus un pienākumus un ļauj sevī ienākt Ziemassvētku gaidīšanas laika noskaņojumam.

Laiks pirms Ziemassvētkiem ik gadu ir mazliet atšķirīgs, tāpēc jauki, ka festivāla programmā ir visdažādāko laiku un žanru skaņdarbi – sākot no tradicionālām Ziemassvētku melodijām un beidzot ar pasaulslaveniem simfoniskās mūzikas šedevriem.

Festivāls tiks atklāts sestdien, 6. decembrī. Tā atklāšanas koncertā "Eiropas vainags" koncertzālē "Rīga" izskanēs septiņi pasaules pirmatskaņojumi kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" un diriģenta Normunda Šnē izpildījumā.

Viena no autorēm – komponiste Selga Mence – par savu muzikālo stāstu "Bērnības zeme" saka: "Ziemassvētki man ir bērnība. Pilsēta ietinusies baltā, pūkainā segā, un silti apsegtas pat lielās baļķu kaudzes pie sērkociņu fabrikas. Mamma un tētis ir jauni un skaisti. Brālis un es – satuntuļoti un katrs savās ragaviņās – ceļojam cauri pilsētai uz eglīti pie vecvecmāmiņas, kurai Ieva vārdā, tādējādi Ziemassvētku vakars ir nedaudz legalizēts. Un pāri visam bērna ticība, ka mūžam balti būsim mēs, balta būs pasaule un cilvēku dvēseles."

Līdz pat gadu mijai gandrīz ik vakaru varēsim apmeklēt kādu koncertu. Rīgas Domā izskanēs mūsu slavenās ērģelnieces Ivetas Apkalnas Ziemassvētku programma, Mazajā ģildē varēsim klausīties „Itāļu un franču baroka meistardarbus", būs romantisks mūzikas vakars ar Ingu Šļubovsku un "Ziemassvētki sveču gaismā" ar klavieru kvartetu "RIX". Spīķeru koncertzālē muzicēs trio "Art-i-shock" un izskanēs koncerts "Vīns un mūzika. Francija".

Lielajā ģildē būs iespēja dzirdēt Mendelsona oratoriju "Elija" ar mūsu pasaulslaveno basu Egilu Siliņu, Bēthovena Trešo simfoniju un Šostakoviča klavierkoncertu.

Pirmajos Ziemasvētkos jādodas uz Rīgas Domu klausīties Sergeja Jēgera "Ave Maria". Viņa unikālā kontrtenora balss izdziedās pērļainākās baroka ārijas un skaistākās lūgšanas, romantisma laika skaņražu sacerējumus.

Otrajos Ziemassvētkos, 26. decembrī, Lutera (Torņakalna) baznīcā skanēs Latvijas Radio kora un brāļu Petrausku koncerts "Vīzijas piesnigušam vakaram". Ziemassvētku laika mūzika rosinās uz brīdi doties ārpus ikdienišķā, pieskarties gaismas, mūžības, ilgu un piepildījuma dimensijām šajā īpašajā gaidīšanas laikā.

Festivāla izskaņā 29. un 30. decembrī Lutera (Torņakalna) baznīcā skanēs Johana Sebastiana Baha "Ziemassvētku oratorija" – stāsts par laiku kopš Marijas gaidībām un Bētlemes silītes līdz triju gudro apciemojumam un bēgšanai uz Ēģipti.

Festivāla programma ir tik daudzveidīga, ka ikviens atradīs sev tuvu mūziku, lai ļautos Ziemassvētku noskaņai, pēc kuras ilgojamies kopš bērnības.