30.11.2014 12:40

LED svecītes Adventa vainagam

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Sākas Advents – laiks, kad kristieši gaida Ziemassvētkus jeb Jēzus Kristus piedzimšanu, pārējie vienkārši gādās Adventes vainagus, liks tajos svecītes un centīsies domāt kaut ko labu.

Advents, tulkojumā no adventus latīņu valodā, nozīmē "atnākšana", un Senās Romas filosofs Cicerons ar šo vārdu apzīmējis karavadoņa ienākšanu pilsētā – tātad kaut kādu lielu spēku, ar kuru vismaz kādu laiku būs jārēķinās.

Ja par Adventes vainagiem, tad tos var izgatavot katrs pats, bet tas, kurš negrib vai neprot to darīt, var pameklēt tirgū vai internetā. Tur jau savlaicīgi tiek piedāvāti visdažādākie vainagi, un tie maksā, sākot no pieciem līdz pat 30 eiro, ar piegādi mājās un bez tās. Tiek sacīts, ka vainagus floristi pārsvarā darina no dabīgiem materiāliem. Vainagos var lietot parastās sveces, bet tiem, kuri vairāk iet laikam līdzi, tiek piedāvātas "ekoloģiskas un ekonomiskas", arī "nopūšamas" LED sveces.

Bet ne jau svecēs slēpjas Adventes būtība. Svarīgāks tomēr šoreiz ir tas "karavadonis" – laiks, kas tuvojas ar visādām lielāka un mazāka izmēra paredzamām un pavisam negaidītām pārmaiņām, piemēram, ikdienas dzīvē.

Kā gan, piemēram, varēs izvairīties no elektrības cenu kāpuma, kas pakāpeniski ietekmēs arī dienišķās maizes cenu? Tiesa, tam pretī tiek solīts, ka strādājošajiem pieaugs alga un neviens strādājošais mazāk par 360 eiro mēnesī vairs nevarēs saņemt.

Protams, elektrības cenas ir ļoti svarīgas, bet tieši, tuvojoties Ziemassvētkiem, atceramies vārdus no kristīgās baznīcas himnas "Gods Dievam augstībā" ("Gloria in excelsis Deo"): "Un miers virs zemes, un cilvēkiem labs prāts". Par vārdiem "Gods lai Dievam augstībā" gan iedomājamies retāk.

Bet, ja par mieru, tad ziņas par to, kas pašlaik notiek Ukrainas austrumos, nevienu neiepriecina. Tās liek domāt par to, kādi tad ir patiesie Krievijas un Rietumu spēku samēri un vai tiešām, ja nu, nedod, Dievs, kaut kas notiek, mums kāds nāks palīgā. Gandrīz ik dienu taču kāds atgādina, ka neviens nav drošs, ka līdzīgas lietas var notikt arī pie mums. NATO ģenerāļi gan apgalvo, ka mūs vienus neatstās.

No otras puses – vienvakar kādā Latvijas Televīzijas raidījumā runāja politoloģe Vita Matīsa. Viņa pieminēja latviešiem raksturīgu īpašību laikā pieslieties stiprākajam. Ja nu kādam, kam Latvijā ir teikšana, tiešām ienāk prātā, ka mums labāk skatīties Austrumu virzienā? Vai tad elektrības cenas mums būs pats svarīgākais un vai nebūs vienalga, kādas svecītes degs Adventes vainagā – parastās vai LED "nopūšamās".