26.11.2014 10:20

Komentārs: Ļausim siltumam riņķot

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Komentārs: Ļausim siltumam riņķot arhīvs

Nesen sagaidījām pirmo sniegu. Līdzko aiz loga riņķo sniegpārsliņas, ikvienam ir skaidrs, ka termometra stabiņš ir noslīdējis zem nulles grādu iedaļas un ziema ir klāt.

Tie, kuri vēl nav paspējuši, steidz aizlīmēt logus, ja starp to rāmjiem ir spraugas, un noblīvēt durvis. Taču ne visi aizdomājas par vēl dažām lietām, kas ir svarīgas, lai mājoklī valdītu omulīgs siltums.

Ļoti pieredzējuši mūrnieki zina stāstīt, ka tā nav nejaušība, ka namos, kas celti pirms Otrā pasaules kara, sienas un griesti ir savienoti ar plastisku liektu līniju, nevis taisnā leņķī. Tā nav ne bijušo laiku interjera modes kaprīze, ne arhitekta vēlme sarežģīt būvnieku darbu. Iemesls ir pavisam praktisks, un skaidrojums tam atrodams fizikas likumos. Siltais gaiss ceļas uz augšu, un, ja sienas ar griestiem savieno liekta līnija, tam ir vieglāk riņķot telpā, un tas vienmērīgāk izplatās.

Savukārt skursteņslauķi zina teikt, ka senie meistari apkures ierīces – krāsnis, kamīnus un plītis – mūrēja uz uguns āderu krustpunktiem, lai pastiprinātu to izdalītā siltuma efektu. Un saimnieki, izvietojot telpās mēbeles, raudzījās, lai siltuma objektu tuvumā nebūtu lielu un smagnēju mēbeļu, kas traucētu vienmērīgai siltuma apmaiņai telpā.

Modernajos mājokļos siltums nāk no radiatoriem, bet, iestājoties apkures sezonai, ne visi atceras, ka arī tie ir jāatbrīvo no visa, kas traucē siltā gaisa cirkulācijai telpā. Siltuma uzņēmumu speciālisti skaidro, ka pirmais šķērslis, pret ko atduras siltums, līdzko paceļas virs radiatoriem, ir platās palodzes, kas tos pārsedz. Apliecies ap palodzi, siltais gaiss tūdaļ sastop nākamo šķērsli – plānos un biezos aizkarus, caur kuriem tam jāmēģina izlīkumot.

Turklāt bieži vien pie loga, kur novietoti radiatori, ir arī rakstāmgalds, datora galds vai puķu plaukti, kas ir nākamais šķērslis siltuma cirkulācijai telpā. Un tad nav jābrīnās, ka tālākajos istabas stūros krājas aukstais gaiss un mitrums, kas var izraisīt pelējumu.

Lai apkures sezonā mājoklī būtu nodrošināta vienmērīga siltā gaisa cirkulācija, tai ir jāatbrīvo vieta. Tāpēc pārlaidīsim vērīgu skatu savām istabām un no radiatoriem un citiem apkures objektiem maksimāli atvilksim visas lielās mēbeles. Garos aizkarus nomainīsim pret tādiem, kas beidzas virs palodzes, un visas mēbeles, kas atrodas telpās, atbīdīsim no sienas vismaz par 15 cm, lai arī tur ir iespējama gaisa cirkulācija.