04.11.2014 17:35

Veļu laika hronika

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Veļu laika hronika Valsts policija

Tikai nedēļa palikusi līdz Mārtiņiem. Saskaņā ar Saules kalendāru Mārtiņdiena iezīmē viduspunktu starp rudens saulgriežiem Miķeļiem un ziemas saulgriežiem Ziemassvētkiem.

Pieņemts uzskatīt, ka Mārtiņos beidzas veļu laiks un sākas ledus laiks. Senos laikos cilvēki zināja, ka tad, kad staignāji kļūst izbraucami, var gaidīt zirgos sēdošu bruņotu vīru sirojumus. Tas bija senos laikos. Mūsdienās neviens pāri staignājiem sirot vairs nebrauc, bet vismaz Pierīgā pārvietojas pa puslīdz pieņemama seguma ceļiem – pārsvarā no mājām uz darbu un otrādi.

Kā un ar ko brauc – auto vai velosipēdu –, tas jau ir katra paša un dažreiz varbūt arī ceļu policijas ziņā. Viens gan ir skaidrs, ka, tuvojoties ziemai, arvien biežāk nākas vadīt savu braucamo miglā, tumsā un lietū – apstākļos, kas stipri ierobežo redzamību un pagarina automašīnas bremzēšanas ceļu, tādēļ vairāk nākas piedomāt gan par paša, gan citu satiksmes dalībnieku drošību.

Tas bija tieši ap Miķeļiem, kad avīzē rakstījām, ka, iestājoties gada tumšajam periodam, cilvēkiem, kuriem iznāk staigāt pa tumšākām vietām un pa lielceļu malu, vajadzētu lietot atstarotājus, bet vēl labāk – atstarojošu vesti. Un patiesībā to par pienākumu uzliek arī ceļu satiksmes noteikumi.

Likteņa ironija, bet jau nākamās dienas vakarā, kad bija iznācis pieminētais "Rīgas Apriņķa Avīzes" numurs, šķiet, Daugmales pusē, kā vēstīja kriminālhronika, kādam gājējam tumsā pavisam slikti bija beigusies sadursme ar garām braucošu auto. Apkārt klīstošajiem veļiem pievienojās vēl viena līdz mājām netikuša gājēja dvēsele.

Kopumā, kā vēsta statistika, šā gada desmit mēnešos veļu valstībai pievienojušies 160 ceļu satiksmes dalībnieku jeb par 20 procentiem vairāk nekā pērn tādā pašā laikā. Pilnīgi precīzs šogad bojā gājušo kājāmgājēju jeb, kā saka policisti, mazaizsargāto satiksmes dalībnieku skaits 30. oktobrī bija 51. Priekšā ir novembris, kas parasti ir tumšāks par oktobri, un te vietā atgādināt: pagājušā gada novembris tieši satiksmes negadījumu dēļ tika nosaukts par "asiņaino".

Kā beigsies šā gada veļu laiks, varam tikai minēt. Policisti sola uzmanīt ceļmalas, vai tur neparādās tumšie gājēji, sola viņus vispirms brīdināt, bet tos, kuriem ar to nepietiks, sodīt. Sods būšot no 15 līdz pat 30 eiro. Un aplam ir domāt, ka vērts ietaupīt uz atstarotāju vai vestes rēķina, jo tumši ceļi taču ir tikai laukos. Statistika diemžēl liecina par pretējo. Vairāk nekā puse jeb 51 procents gājēju dzīvību zaudējuši tieši pilsētās, bet uz valsts autoceļiem ārpus apdzīvotām vietām tikai – 43 procenti.

Iepriekš:

Garkalnes novadā automašīna nāvējoši traumējusi gājēju