10.07.2014 16:29

Baudīt pasaules līmeņa kultūru Rīgā

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Līdz šim kultūras ziņās esmu jūs aicinājusi uz kultūras pasākumiem skaistajos Pierīgas kultūras namos, bet patlaban vēlos aicināt no Pierīgas doties uz Eiropas kultūras galvaspilsētu Rīgu, kur cits citam seko koncerti, kuros varam dzirdēt visdažādāko žanru pasaules līmeņa mūziķus.

Pagājušās svētdienas vakarā izskanēja krāšņais koncerts "Dzimuši Rīgā", kurā uz modernās brīvdabas skatuves skvērā pie Nacionālās operas varējām baudīt brīnišķīgu pasaules līmeņa akadēmiskās mūzikas zvaigžņu sniegumu. Maija Kovaļevska, Inese Galante, Aleksandrs Antoņenko, Egils Siliņš, Miša Maiskis, Baiba Skride, Iveta Apkalna, Vestards Šimkus, Raimonds Pauls, Laima Jansone, kā arī Latvijas Radio koris, Valsts akadēmiskais koris "Latvija" un diriģents Māris Sirmais, kamerorķestris "Kremerata Baltica" un īpaši šim projektam izveidotais labāko mūziķu orķestris Andra Pogas vadībā izpildīja gan latviešu, gan pasaulslavenu komponistu mūziku.

8. jūlijā Rīgas Domā ar Prelūdiju tika ieskandināts Ineses Galantes festivāls "Summertime", kurā mūsu izcilās operas solistes izpildījumā dzirdējām baroka un romantisma laikmeta mūzikas pērles.

Savukārt 9. jūlijā sākās un līdz 19. jūlijam turpināsies līdz šim vērienīgākā Pasaules koru olimpiāde, kas Rīgā pulcē 27 tūkstošus dziedātāju no 460 koriem, kuri šeit ieradušies no 73 pasaules valstīm. Šajā laikā – desmit muzikāli piesātinātās dienās – notiks vairāk nekā 100 mūzikas pasākumu ne tikai Rīgas koncertzālēs, bet arī uz brīvdabas skatuvēm Rīgas ziedošajos parkos un pilsētas laukumos, kur tos varēsim klausīties bez maksas.

Modernās tehnoloģijas ļauj mums sekot līdzi šiem Eiropas un pasaules līmeņa kultūras notikumiem gan ar Latvijas Televīzijas, gan interneta portālu tiešraižu palīdzību. Taču, lai sajustu to fantastisko izpildījuma līmeni un izbaudītu atmosfēru, kas valda koncertos gan koncertzālēs, gan zem zvaigžņotajām Rīgas debesīm, izmantosim katru iespēju, ko dāvā "Rīgas – Eiropas kultūras galvaspilsētas 2014" pasākumu programma. Atliksim visu, ko varam atlikt, un kopā ar bērniem kļūsim par aculieciniekiem kultūrvēsturiskiem notikumiem ne tikai Rīgas, Latvijas un Eiropas vēsturē, bet arī savā personīgajā dzīvē!