12.06.2014 16:28

Grūti vasarā bez politikas

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Nupat saņemta ziņa, ka Ādažu novada domē atkal iet karsti.

Astoņi domes deputāti ‒ seši no "Reģionu alianses", Māris Sprindžuks no ZZS saraksta un viens deputāts no "Sadarbības" – trešdien, 11. jūnijā, parakstīja un iesniedza deputātu pieprasījumu par neuzticības izteikšanu pašreizējam Ādažu novada domes priekšsēdētājam Normundam Zviedrim no "Vienotības" un viņa vietniecei Karīnai Sprūdei.

Tiesa, par to, ka Zviedra krēsls šūpojoties, novadā runāja jau sen. Ja atceramies, veiksmīgo uzņēmēju un ne tik senā pagātnē arī velosportistu domes priekšsēdētāja amatā ievēlēja pavisam nesen, kad janvāra beigās neuzticība tika izteikta bijušajam Tautas partijas biedram, tagad ZZS atbalstītajam Mārim Sprindžukam. Tagad dzird, ka "Reģionu alianse" gribētu viņu atpakaļ. Nu, kaut kā tā – kā tagad sarunu valodā pieņemts sacīt. Domei ar šo jautājumu jātiek skaidrībā līdz Jāņiem.

Bet cik nu sen, kad pēc stāšanās amatā N. Zviedris "Rīgas Apriņķa Avīzei" stāstīja par saviem plāniem strādāt novada labā un piebilda, ka to gribot arī visi pārējie deputāti. Viņš uzsvēra, ka Ādaži nav nekāda politiskā teātra skatuve un visi tie 15 deputāti, kas tagad lemj par novada likteni, tepat vietējie vien esot ‒ skolotāji, ārsti, uzņēmēji –, kas pazīst cits citu no mazām dienām.

"Lielāka nozīme par piederību kādai politiskajai partijai vai savienībai ir deputāta personībai un tam, ko par viņu domā vietējie iedzīvotāji," toreiz piebilda domes priekšsēdētājs. Nesaskaņas esot tikai par atsevišķu saimniecisko jautājumu risināšanas veidiem. Interesanti, protams, kas tie par "saimnieciskajiem jautājumiem", kas Ādažos padara tik nestabilu domes priekšsēdētāja amatu?

Ja skatāmies, kas notiek, piemēram, Rīgā vai citās pašvaldībās, tad tā ir savu cilvēku likšana kapitālsabiedrībās, pa ceļam "cērtot galvas" konkurentiem, ieinteresētība iepirkumos un nepamanāmāki darījumi. Protams, jāatceras arī tas, ka Ādaži ir vieta, kur pieaug iedzīvotāju skaits, bet novada dienaskārtību allaž centušies noteikt šeit paaudžu paaudzēs dzīvojušie ādažnieki. Taču vai ir viegli risināt "saimnieciskos jautājumus", ja starp formālo pozīciju un opozīciju ir tikai vienas balss pārsvars? Laikam jau ne.

Cita starpā atceroties M. Sprindžuka nākšanu pie varas, lūk, ko viņš teica tūdaļ pēc izlikšanas no Ādažu domes priekšsēdētāja kabineta. Pēc vēlēšanām, kurās tapa skaidrs, ka "Reģionu alianses" 20 gadu valdīšana Ādažos būs galā, uzaicināts uz sarunām, viņš, uzņēmējs ar starptautisku pieredzi, atnācis, lai satiktos ar līdz tam neredzētiem ļaudīm.

"Tās bija mazās partijas – "TB"/LNNK, "Saskaņas centrs", "Vienotība", "Sadarbība" un ZZS. "Koalīcijas līgums jau galdā, Māri, tu mums deri, būsi mērs! Mums ir balsis – dragājam!" Kā domes priekšsēdētājam M. Sprindžukam, kurš, kā pats vēlāk atzina, bez savas komandas politikā nav ko darīt, "dragāšana" beidzās, ir zināms. Kā viss izvērtīsies šoreiz, redzēsim.