13.06.2014 09:45

Smēķētāju "vieglās dienas" Latvijā ir beigušās

Autors  Jānis Upenieks, Saeimas deputāts
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Smēķētāju "vieglās dienas" Latvijā ir beigušās Reinis Inkēns, Saeimas kanceleja

Saeima 2. lasījumā atbalstījusi grozījumus likumā "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu", kas nosaka virkni aizliegumu un ierobežojumu smēķētājiem.

Grozījumi galvenokārt paredz aizliegumu smēķēt bērnu un grūtnieču klātbūtnē, ieviest aizliegumu pārdot cigaretes personām, kuras nav sasniegušas 21 gada vecumu, kā arī virkni citu smēķēšanas ierobežojumu.

Neapšaubāmi, ikviens no mums pats pieņem lēmumu par to, vai un kā uzlabot vai bojāt savu veselību, taču ikvienam ir jāsaprot, ka brīdī, kad smēķētājs izvēlas neatgriezeniski sagandēt savu veselību, viņš tieši tādu pašu lēmumu pieņem arī attiecībā uz saviem līdzcilvēkiem.

Sabiedrībā tik bieži tiek runāts par neiepriecinošajiem demogrāfijas rādītajiem, taču vienlaikus ikdienā mēs esam tik iecietīgi pret smēķētājiem, pat ja tas tieša veidā attiecas uz mūsu pašu kā topošo vai esošo vecāku veselību, kā arī uz mūsu nākamo vai esošo bērnu veselību. Statistika ir skarba: 12 % Latvijas jauniešu smēķē katru dienu un 27 % no tiem ir sākuši smēķēt jau pirms 10 gadu vecuma.

Tabakas izstrādājumi agri vai vēlu priekšlaikus nogalina ne tikai to lietotāju, bet diemžēl arī viņu ģimenes locekļus, līdzcilvēkus un vienkāršus garāmgājējus. Tādēļ pieeja tiem ir jābūt ne ātrāk kā, sasniedzot 21 gada vecumu, kas ir atbilstošs vecums, kurā cilvēks apzinās, vai vismaz viņam vajadzētu apzināties, kādu neatgriezenisku kaitējumu viņš smēķējot nodara sev un apkārtējiem.

Nav noslēpums, ka visizplatītākais veids, kā nepilngadīgie skolēni parasti tiek pie cigaretēm, ir ar vecāko klašu audzēkņu starpniecību. Ieviešot aizliegumu iegādāties cigaretes līdz 21 gada vecumam, šāda iespēja tiks novērsta.

Protams, šāds aizliegums nebūs universāls risinājums un ir jāmeklē arī citi risinājumi, kā jauniešus pievērst sportam un veselīgam dzīvesveidam, taču tas nenoliedzami būs papildu mehānisms kopējai Latvijas bērnu veselības veicināšanai un viņu ieinteresētībai iesaistīties sporta aktivitātēs, tā vietā, lai kopā ar draugiem vai skolas biedriem aiz stūra uzsmēķētu.

Diemžēl neviens nav neaizsargātāks par vēl nepiedzimušu bērnu, kurš nevar palūgt, lai līdzās stāvošais onkulis vai tante, pūšot dūmus sejā viņa mammai, nepakļauj viņu drošai nāvei vai veselības problēmām visas dzīves garumā, tādēļ attiecībā uz sodu par smēķēšanu grūtnieču klātbūtnē nebūtu jāmeklē kompromisi.

Līdzīga situācija ir arī ar bērniem, viņi, visticamāk, neaizrādīs gados vecākam smēķētājam vai smēķētājai, lai tie nodzēš savu cigareti, jo apdraud viņa veselību. Vēl ļaunāk – pastāv iespēja, ka viņi daudzos gadījumos vēlēsies līdzināties šim smēķētājam, kurš nekādā veidā netiek ierobežots.

Esmu gandarīts, ka kolēģi Saeimā ir ieinteresēti smēķēšanas ierobežošanā un kopīgiem spēkiem ir izdevies spert plašu pirmo soli ceļā uz vispārēju smēķēšanas aizliegumu publiskās vietās Latvijā, kam būtu jābūt kopējam mērķim, runājot par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu likuma izpratnē.