28.04.2014 18:33

Timrots: Tā ir gļēvulība, ka "Latvijas Valsts ceļi" Ādažos pieļauj pieslēgties šosejai, kur pagadās

Autors  Nozare.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Timrots: Tā ir gļēvulība, ka "Latvijas Valsts ceļi" Ādažos pieļauj pieslēgties šosejai, kur pagadās www.foto.delfi.lv/F64

Satiksmes drošības eksperts Pauls Timrots norāda, ka Ādažos pār konkrēto Tallinas šosejas posmu ir uzbūvēts pārvads un tā izbūves mērķis tieši bijis, lai pa to varētu braukt ar 90 kilometriem stundā.

Tādēļ lēmums atļaut Tallinas šosejas sākumā, posmā no Baltezera līdz pagriezienam uz Carnikavu, samazināt atļauto braukšanas ātrumu no 90 kilometriem stundā līdz 70 kilometriem stundā, ir neloģisks un parāda VAS "Latvijas Valsts ceļi" zināmu gļēvumu, biznesa portālam "Nozare.lv" skaidro P. Timrots.

"Tad jau varēja netērēt miljonus pārvadam un likt ātrumu ierobežojošo zīmi 50 kilometri stundā, un ļaut raut gan pa labi, gan pa kreisi," ironizē Timrots. Tagad pārvads esot neefektīvs un "izķēzīts", jo tagad katrs varot nogriezties no šosejas un uz šoseju, kur pagadās.

Tāpat no degvielas uzpildes stacijas "Statoil" līdz gājēju pārvadam esot izbūvēta paralēla iela, taču patlaban arī gājēju pārvads tiekot ignorēts, un kājāmgājēji pāri šosejai ejot, kur pagadās.

"Tā ir gļēvulība, ka "Latvijas Valsts ceļi" pieļauj, ka šosejai pieslēdzas, kur pagadās, ka stikla ražotne vai veikals bez zīmes pat ir pieslēdzies šosejai. Griež ārā pa labi, pa kreisi, kur vēlas uz ātrgaitas šosejas. Pat pie tīruma ir zīme ''krustojums'', un tur var aizbraukt uz kaut kādu uzartu lauku. Kā to var dabūt gatavu, es nezinu," neizpratnē ir Timrots.

Pašvaldība šajā gadījumā esot parādījusi, kā tas rūpējas pa savējiem, un tā ir pirmā zīme, ka tagad katrs pagasts, kura teritorija iet gar šoseju, liks ātruma ierobežojumu 70 kilometru stundā un "valsts apstāsies", norāda eksperts.

Satiksmes ministrijā skaidroja, ka izvērtēs situāciju, pieprasīs pilnu informāciju no "Latvijas Valsts ceļiem", un tad sniegs komentāru par lēmuma pamatotību.

Kā iepriekš skaidroja ceļu uzturētāji "Latvijas Valsts ceļi", vairākus kilometrus garajā ceļa posmā atļautais braukšanas ātrums samazināts pēc Ādažu novada domes iniciatīvas. Pašvaldība šādi vēloties uzlabot satiksmes drošību, kas esot nepieciešams, jo šajā ceļa posmā esot ievērojami palielinājies satiksmes negadījumu skaits – kopš 2007. gada vidēji gadā notiek ap 15 satiksmes negadījumu, kuros kopumā šajos gados gājuši bojā seši cilvēki.

Tāpat lēnāka satiksme esot nepieciešama, jo augusi satiksmes intensitāte – vidēji katru dienu šajā posmā pārvietojas 11 500 automašīnas – un paralēli pēdējos sešos gados par 30 % pieaudzis iedzīvotāju skaits Ādažos. Līdz ar iedzīvotāju skaita pieaugumu abās pusēs autoceļam attīstījusies individuālo dzīvojamo māju būvniecība un esot palielinājusies gājēju kustība. Lai gājēji varētu šķērsot šoseju, pirms vairākiem gadiem par to jau ticis uzbūvēts gājēju tilts.

Pašvaldība arī argumentē, ka autoceļa posmā no Gaujas ielas līdz Draudzības ielai Ādažu centra pusē uzbūvēti tirdzniecības centri "Rimi" un "Maxima", degvielas uzpildes stacijas "Neste", "Dinaz", autoservisi un citas sabiedriskās ēkas, kuru dēļ esot nepieciešams samazināt atļauto braukšanas ātrumu.

Iepriekš:
Ādažu pašvaldība skaidro, kāpēc novadā uzstādīta ātrumu ierobežojošā zīme 70 km/h
Ādažu novada dome "nobremzē" satiksmi Tallinas šosejas sākumā