05.03.2014 15:54

Ir arī trešais risinājums

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Klāt pirmais pavasara mēnesis, un daudzi sāk gatavoties dārza darbiem.

Diskusijās par Latvijas zemes pārdošanu vai nepārdošanu, cilvēki, kuri piedzīvojuši kara un pēckara laikus, runā par trešo iespēju, kad nav jāgaida ne uz likumiem, ne kvotām. Viņi iesaka vienkārši ņemt un apstādāt zemi, un tuvojas īstais brīdis sākt to darīt.

Lai nebūtu pamestu un aiz­augušu lauku, pieredzējusī garšaugu audzētāja Anna Šmite no Ķekavas novada iesaka ar radu un draugu palīdzību apzināt vecos cilvēkus, kuriem zemes darbi kļuvuši par grūtu, bet ir zināšanas, kā to darīt, un palīdzēt viņiem. Pierīgas novados, kur ļaudis pazīst cits citu, tas ir reāli paveicams. Vienojoties par savstarpēju palīdzību, tas paver iespēju ģimenēm, kuras dzīvo daudzstāvu namos, pašiem izaudzēt bioloģisku pārtiku. Vecie ļaudis var pamācīt, ko sēt un stādīt, kā audzēt, bet pretī saņemt palīdzību tajos darbos, kas viņiem nepieciešami.

Arī tad, ja nav pieredzējušu padomdevēju, ikvienam, kurš vēlas sākt kaut ko audzēt, ir iespēja interesēties par neizmantotas zemes apsaimniekošanu un darīt to, vadoties pēc pieredzējušas agronomes, kura gandrīz 20 gadus saimnieko ar bioloģiskām metodēm, Ilzes Žolas ieteikumiem "Dārza kalendārā 2014". Autore ņēmusi vērā Mēness fāzes un Mēness stāvokli attiecībā pret zodiaka zvaigznājiem un Zemi, lai noteiktu labāko laiku dārza darbiem – zemes sagatavošanai, augu sējai un stādīšanai, laistīšanai, mēslošanai, kā arī ražas novākšanai un pārstrādei. Kalendāra lietošanu atvieglo tas, ka visa informācija ir krāsainu attēlu veidā. Visas dārza darbiem piemērotās dienas iedalītas augļu, sakņu, ziedu un lapu dienās.

Bagātīgu dārzeņu, garšaugu un ziedu sēklu klāstu vietējiem dārzkopības veikaliem piedāvā vairumtirdzniecības bāze "Eva dārzam", kas atrodas Babītes novadā.

Gan morālu, gan informatīvu atbalstu ļaudīm, kuriem dārziņš ir vienīgais iztikas avots, sniedz dārzkopības entuziastu klubs "Tomāts", kura ļoti pieredzējusī vadītāja Sarma Žarčinska savu dārzu kopj Stopiņu novada Ulbrokas ciemā.

Par to, lai visu iestādīto varētu izaudzēt un nosargāt ar cilvēkam un videi draudzīgām metodēm, kopš 1993. gada rūpējas "Bioefekta" speciālisti. Viņi izstrādā un ražo bioloģiskos augu aizsardzības un mēslošanas līdzekļus.

Redzam, ka viss vajadzīgais Pierīgā ir pieejams jebkuram, vajadzīga tikai vēlme apstrādāt zemi, atpūsties svaigā gaisā un rudenī novākt pašu audzētu pārtiku.