07.03.2014 12:50

Rīt – 8. marts

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Rīt 8. marts. Sestdiena. Pirms pārdesmit gadiem visiem bija skaidrs, ka jāsteidz pirkt puķes, jo tā ir Starptautiskā sieviešu diena.

Nav zināms, kā Starptautisko sieviešu solidaritātes dienu katrs atzīmēja ģimenes lokā, bet darba kolektīvos tulpju dalīšana kolēģēm parasti piederēja pie labas lietu kārtības. Un gan sievietes, gan vīrieši ar to rēķinājās. It sevišķi, ja svinamais datums iekrita darba dienā.

Protams, atsevišķi īpatņi burkšķēja, ka apsveikt visus patiesībā nozīmē neapsveikt nevienu, bet daudz tādu nebija. Tā bija agrāk, un skaidrs, ka tā vairs nebūs nekad. Nebūs arī svētku koncerta televīzijā – kaut vai tādēļ, ka tagad populārāki kļuvuši dažādi TV šovi.

Pārmaiņu gados 8. marts, daudz nedomājot, tika nokrustīts par komunistu izgudrojumu, un tā vietā kalendārā parādījās Mātes diena. Kaut kā pamazām tā iedzīvojas arī mūsu sabiedrībā, jo māte taču ir katram no mums. Bet nekur nav pagaisis arī 8. marts.

"Paud savas jūtas 8. martā – Starptautiskajā sieviešu dienā – un nosūti mīļu apsveikumu, pantiņu vai dzejoli savai dārgajai!" "Tikai pavasara svētkos suši ar 10 % atlaidi, ja pasūtījums izdarīts laicīgi!" Tā lasām internetā. Un vēl tur var atrast, piemēram, arī ko tādu: "Palutini savas sievietes Sieviešu dienā ar saldu dāvanu!" Tā, šķiet, ir kāda kūku cepēja reklāma, kurš acīmredzami ir sajaucis 8. martu ar Valentīna dienu. Visu mīlētāju diena ar labām atlaidēm veikalos restorānos taču bija jau februārī.

Var nojaust, ko domāja tās amerikāņu sievietes, kuras saskaņā ar iesakņojušos mītu 1857. gada 8. martā izgāja protestēt pret pārlieku smagiem darba apstākļiem, ilgo darba dienu un neatbilstoši mazu samaksu par darbu. Policija demonstrāciju esot izklīdinājusi ar šāvieniem. Bijis desmitiem upuru. Pieminot šo gadījumu, kreisās partijas visā pasaulē sāka atzīmēt Sieviešu solidaritātes dienu.

Šoreiz nepētīsim, kā pie mums Latvijā ir ar kreisajām partijām. Bet, kā secinājuši sabiedriskās domas pētnieki, zināma solidaritāte tomēr pastāv. Izrādās, 98 % sieviešu priecātos Starptautiskajā sieviešu dienā saņemt apsveikumus, ziedus vai kādas citas dāvanas, tostarp 88 % atbildējušas ar noteiktu "jā", bet 10 – "drīzāk jā". Aptaujā, kā vēsta interneta avoti, piedalījušās sievietes vecumā no 18 līdz 55 gadiem. Tātad – nekādas politikas.