23.01.2014 10:56

Uzņemta filma par latviešiem, kas pārcēlušies uz Angliju

Autors  Kasjauns.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Uzņemta filma par latviešiem, kas pārcēlušies uz Angliju ekrānuzņēmums no video/kasjauns.lv

Lielbritānijas latvieši – filmu veidotāji Agris un Sarma Krūmiņi – uzņēmuši filmu "In a Tongue That's Mine", kas pēta latviešu emigrāciju Anglijā, viņu iedzīvošanos britu sabiedrībā un latviskās identitātes uzturēšanu.

Pēc II pasaules kara latvieši Lielbritānija lielā skaitā ieceļojuši divos dažādos laika posmos: pagājušā gadsimta 40. gadu beigās un pēcāk – pēc Padomju Savienības sabrukuma. Viņu ceļš uz Lielbritāniju un iedzīvošanās britu sabiedrībā nekad iepriekš nav tikusi atainota filmā.

Šī filma, koncentrējoties uz Northamptonšīras grāfisti, pēta emigrāciju piedzīvojušo cilvēku gūto garīgo traumu līdz ar pārcelšanos uz svešo zemi, viņu spēju vai nespēju iejusties britu sabiedrībā un saiknes uzturēšanu ar Latviju, īpaši kultūras tradīciju kopšanu un domas par iespējamu atgriešanos dzimtenē.

Filmas veidotājs Agris Krūmiņš Anglijas latviešu portālam www.anglobalticnews.co.uk stāsta: "Līdz šim, kaut arī Anglijas latviešu vēsture ir bijusi iesākta, šīs migrācijas un to pēcraksti nav uzņemti vienā filmā. Liekas, ka ir vajadzība piefiksēt kaut daļu no tā, kas bijis, un iezīmēt daļu, kas tagad veidojas. Filma 2011. gadā sākās kā kopdarbība ar Norhamptonas Universitāti. Tagad tā ir pārstrādāta un domāta kā dokuments par vienu paaudzi, kas izmirst, un kā ieskats jaunā paaudzē, kas veido savu kopienu.

Kaut arī filma ir par ārzemju latviešiem, tā domāta plašam skatītāju klāstam, it sevišķi tiem, kas neko par mums nezina – vienalga, vai šeit, Anglijā, vai Latvijā, vai kādos dziļos džungļos."

Pamatā filma ir dzejiskās filmu skolas produkts. Kaut tā sadalīta nodaļās, filma nenošķir abas iebraucēju paaudzes, atrodot kopsaucējus, kas vietām vieno, bet vietām norāda uz izmaiņām.

A. Krūmiņš saka, ka filmas varoņus no vecākās paaudzes nebija grūti sameklēt. Citādi bija ar jauniebraucējiem: "Gāju pa ielām ar atvērtām ausīm un uzrunāju, kad saklausīju latviešu valodu. Tā viens kontakts veda pie nākamā, lielākā daļa bija ar mieru piedalīties ar pieredzi."

Filmas pirmizrāde notika 12. janvārī Anglijas pilsētā Keteringā.

Filmas "In A Tongue That's Mine" reklāmas rullītis: