04.03.2013 15:31

No Pierīgas zirga gaļu desās un citos produktos neredzēt

Autors  Mārtiņš Zviedris
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
No Pierīgas zirga gaļu desās un citos produktos neredzēt www.istockphoto.com

"Šādus gadījumus nezinām, tas bijis reti un sen," – uz jautājumu, vai esat piegādājuši zirga gaļu, atbild uzņēmumi Krimuldā un Ikšķilē.

Arī Latviju skāris skandāls, kas sākās citviet Eiropā, atklājot, ka ātrās ēdināšanas iestādēs un veikalos tirgo zirga gaļu, ko uzdod par liellopu gaļu. Marta beigās Pārtikas un veterinārais dienests paziņoja, ka zirga gaļa, kas pavaddokumentos uzrādīta kā liellopa gaļa, atklāta SIA "Forevers" produkcijā un vēl notiek uzņēmuma "Kuršu zeme" ražojumu pārbaude.

Lopkautuvju un uzpircēju, kas specializējušies nevis cūku, bet, piemēram, liellopu un, iespējams, arī zirgu transportēšanā vai kaušanā, Pierīgā ir vien pāris.

"Nedarām to, un informācijas par citiem man nav," uz jautājumu, vai viņu uzņēmums kauj arī zirgus un vai zināms, ka to darījuši amatbrāļi, lakoniski atbild Andis Segliņš, kurš vada kautuvi "Ceplīši" Lēdurgā.

"Pērn iepirkto lopiņu vidū bija pāris zirgu, bet tagad no tiem atsakāmies," teic SIA "HeinorS" dispečere Daiga Ikšķiles novadā un atteikšanās iemeslus skaidro ar ažiotāžu, kas pašlaik sacelta ap zirga gaļu. Darbiniece stāsta, ka tīnūžnieki paši ar kaušanu nenodarbojas – lopus iepērk un nodod kautuvē.

Šādu ceļu gājuši arī pērn iegādātie pāris zirgi, un viņu gaļa, iespējams, pārstrādāta pārtikā, nenoliedz uzņēmuma pārstāve. "Vai nu vairs nevar uzturēt, vai arī kļuvis vecs," viņa skaidro iemeslus, kāpēc īpašnieks mēdz izšķirties par zirga pārdošanu gaļas pārstrādātājiem, un piebilst, ka pirkt zirgus firmai agrākajos gados esot piedāvāts galvenokārt Latgalē.

Arī viņai nav informācijas par to, vai un kādā mērā uzņēmumi citur Latvijā uzpērk zirgus un izmanto to gaļu pārtikas ražošanā, taču darbiniece pieļauj – pret šādu produktu diez vai būtu kas iebilstams, ja vien to neuzdod par ko citu un gaļa nav medikamentu sagandēta.

Iepriekš:
Rītiņš: "Zirga gaļa ir garšīga!"