14.12.2012 12:23

Tirgus apskats: Jūrmalas īstermiņa īres tirgū sācies jauns izaugsmes laikmets

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Jūrmalā šogad vērojama īstermiņa īres līgumu slēgšanas tendence un nākamā gada sākumā gaidāma šī īres segmenta būtiska attīstība.

 

2013. gada vasarā gaidāmās Jūrmalas īres tirgus cenu un apjoma izmaiņas ir lielā mērā atkarīgas no Jūrmalas objektu īpašnieku politikas, liecina "premium" klases nekustamo īpašumu jomā strādājošā uzņēmuma "Baltic Sotheby's International Realty" pētījums.

Šogad vairums "vasaras" īres līgumu tika noslēgti laika posmā no janvāra līdz martam. Samērā liels līgumu skaits tika noslēgts uz īsu laiku – no vienas nedēļas līdz vienam mēnesim. Saskaņā ar "Baltic Sotheby's International Realty" ekspertu rīcībā esošajiem datiem palielinājies arī īslaicīgu īres līgumu pieprasījumu skaits uz 2013. gada vasaru. Turklāt lielākā daļa īres līgumu tiks noslēgti gada pirmajā ceturksnī, vēsta biznesa portāls "Nozare.lv".

"Jūrmala joprojām ir ļoti pievilcīga, taču viss būs atkarīgs no tā, kā veidosies Jūrmalas objektu īpašnieku un potenciālo īrnieku savstarpējās attiecības. No savas puses mēs redzam, ka mājokļu īpašnieki joprojām grib daudz un uzreiz. Situāciju sarežģīja tas, ka pagājušajā vasarā kūrortu burtiski pāršalca neprofesionālu tirgus dalībnieku vilnis, kas, dzenoties pēc objektiem, piesolīja divus līdz trīs gadus senus nosacījumus. Savus solījumus viņi, protams, neizpildīja, taču atstāja jaukas atmiņas par iespējamo peļņu," biznesa portālam norāda "Baltic Sotheby's International Realty" līdzīpašniece Ilze Mazurenko.

Viņa skaidroja, ka Spānijas, Bulgārijas objektu īpašnieki jau sen ir pieskaņojušies klientu vēlmēm, piedāvājot viņiem pavadīt atvaļinājumu apartamentos uz jebkuru īrniekiem piemērotu periodu. "Nevienam nav noslēpums, ka strādāt ar vienu klientu, kurš noīrē vasarnīcu uzreiz uz trīs vasaras mēnešiem, ir daudz vieglāk nekā ar desmit klientiem uz to pašu periodu, taču jāņem vērā reālā situācija. Un tā ir tāda, ka cilvēki īrētā mājoklī vēlas pavadīt atvaļinājumu, vienu vai divas nedēļas, nevis dzīvot visu vasaru," sacīja I. Mazurenko.

Uzņēmuma pārstāve piebilda, ka, pirmkārt, 2012. gadā Jūrmalas īres tirgū ir noplakusi potenciālo īrnieku interese par "Jauno vilni". Līdzko parādījās alternatīva, Londonas Olimpiskās spēles, potenciālie īrnieki steidzās turp. "Otrkārt, pagājusī vasara bija auksta un lietaina. Visbeidzot, stājoties spēkā imigrācijas likuma grozījumiem, ilggadējie īrnieki iegādājās īpašumu, kur dzīvo paši vai kuru izīrē draugiem un paziņām. Tas savukārt ievērojami samazināja potenciālo īrnieku skaitu," sacīja I. Mazurenko.