28.11.2012 10:06

SIA "Ulbroka" vadītājs: veikalos cūkgaļu var iegādāties droši

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pie plaukta veikalā nav jābažījas par iespējami inficētu gaļu, jo ikvienā oficiālā tirdzniecības vietā gaļu pārdod ar PVD svētību. Citādāk ir ar radu un paziņu piemājas kūtiņām. “Slimība cilvēkam nav bīstama, tomēr – vai kāds patiešām grib ēst slima dzīvnieka gaļu?” rezumē A. Kokts. Pie plaukta veikalā nav jābažījas par iespējami inficētu gaļu, jo ikvienā oficiālā tirdzniecības vietā gaļu pārdod ar PVD svētību. Citādāk ir ar radu un paziņu piemājas kūtiņām. “Slimība cilvēkam nav bīstama, tomēr – vai kāds patiešām grib ēst slima dzīvnieka gaļu?” rezumē A. Kokts. Raivis Bahšteins

Ziņa par cūku mēra izplatīšanos satraukusi gan pircējus, gan ražotājus. SIA "Ulbroka" vadītājs Aivars Kokts pircējus mierina, bet audzētājus aicina būt modriem.

"Cūku mēra izplatības attīstību ir grūti prognozēt, kamēr pastāv reāli inficēšanās draudi, tāpēc mēs, audzētāji, nedrīkstam šo ziņu uztvert pavirši. Visas normālas fermas to apzinās un veic stingrāku cūku kontroli." Slimības izplatību var pastiprināt pārtikas atkritumu nonākšana saskarē ar dzīvniekiem, medījumu gaļas lietošana uzturā, kā arī cūkgaļas lietošana, kas iegūta piemājas saimniecībās.

"Mājās audzētās divas vai trīs cūkas parasti nonāk uz pusdienu galda bez veterinārās pārbaudes," A. Kokts bilst, aicinādams izvairīties iegādāties šādu cūkgaļu. Fermās, kas ir Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) uzraudzībā, kontrole notiek nepārtraukti, tāpēc tirdzniecības vietā inficēta gaļa varot nonākt ne biežāk kā "vienā gadījumā no miljona". Viņš vēl piebilst, ka lielveikalos gan pašmāju cūkgaļas praktiski nav, bet kopējā tirgū tā veido vien 30 %. Pārējā ir no Lietuvas, Polijas un Vācijas ievestā produkcija.

Cūku audzētājus pasargāt no draudošajām briesmām var palīdzēt mednieki, ja tie nomedīto mežacūku gaļai pirms lietošanas veiktu izmeklējumus. Ja neatklātos cūku mēris, būtu zināms, ka šīs gaļas lietotāji ir pasargātu no parazītu slimības trihinolozes, norāda A. Kokts.

Ulbrokas cūku fermas vadītājs uzslavē Krievijas pieredzi cīņā ar par klasisko cūku mēri daudz bīstamāko Āfrikas cūku mēri. Kaimiņvalstī no Baltijas reģiona netālajos Tveras un Smoļenskas apgabalos ieviesti tādi pasākumi kā cūku vakcinācija lielfermās un meža dzīvnieku vakcinācija, īpašas vakcīnas kopā ar barību izkaisot mežacūku piebarošanas vietās.

Krievija trešdien noteikusi pagaidu aizliegumu cūkkopības produkcijas importam no Latvijas. Kā vērtē Ulbrokas cūku fermas vadītājs, Krievijas aizliegums ietekmēs vien nelielu daļu cūkkopju. Būtiskāk, lai piesardzības mērus nepieņem Lietuva un Polija, kas daudz lielākos apjomos iepērk mūsu valstī nobarotos rukšus, norāda A. Kokts.

Kā ziņots, klasiskais cūku mēris šonedēļ konstatēts trīs saimniecībās Latgalē – divas no tām atrodas Piedrujas pagastā, bet viena – Svariņu pagastā. Tās ir nelielas saimniecības, kopējais inficēto cūku skaits ir 17. Cūkas nokaus un sadedzinās šodien. Ap inficētajām saimniecībām noteikta trīs kilometrus plaša aizsardzības zona, ārpus kuras būs aizliegts pārvietot jebkurus dzīvniekus.

Jau novembra vidū Latgalē 16 mežacūkām konstatētas klasiskā cūku mēra antivielas, kuru klātesamība asinīs liecina par saskarsmi ar klasiskā cūku mēra ierosinātāju, bet klasiskā cūku mēra vīruss ir konstatēts astoņām no tām. Baltkrievija jau 23. novembrī aizliegusi cūkgaļas importu no Latvijas un Krievijas, kur savukārt atklāta Āfrikas cūku mēra izplatība. Āfrikas cūku mēris ir ļoti lipīga mājas un meža cūku infekcijas slimība, kas rada milzīgus ekonomiskos zaudējumus cūkkopības industrijai. Āfrikas cūku mēris nav ārstējams, un saslimšanas gadījumā ir jālikvidē viss ganāmpulks. Latvijā pēdējo reizi saslimšana ar klasisko cūku mēri reģistrēta 1996. gadā, bet Āfrikas cūku mēris Latvijas teritorijā nekad nav reģistrēts.