21.11.2012 17:04

Foto: Salaspilī atver 11 miljonus eiro vērtu ražotni Rietumu tirgus iekarošanai

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
LIAA direktors Andris Ozols (centrā) pacilātā noskaņojumā Salaspilī pauda, ka katra jaunas ražotnes atklāšana ir kā dzimšanas diena. LIAA direktors Andris Ozols (centrā) pacilātā noskaņojumā Salaspilī pauda, ka katra jaunas ražotnes atklāšana ir kā dzimšanas diena. Krišjānis Grantiņš

Salaspilī šodien darbu sāka Austrumeiropā vienīgā automatizētā lodēto siltummaiņu ražotne, kuras ražojumi pasaulē dosies ar zīmolu "Alfa Nordic Technologies".

Siltummaiņi ir galvenā sastāvdaļa ēku apkures un karstā ūdens sagatavošanas sistēmās, siltumsūkņos, kondicionieros un citās ar sildīšanu un dzesēšanu saistītās sistēmās. Tos plaši lieto ūdens apkures sistēmās un mājsaimniecības siltā ūdens sagatavošanai. Salaspils ražotnes realizācija sākta pirms diviem gadiem, tajā ieguldīti septiņi miljoni latu jeb teju 11 miljoni eiro.

"Tiklīdz radās iespēja piesaistīt Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) līdzekļus, sākām projektu. Bez šī atbalsta būtu ļoti grūti uzņemties risku. Tāpat nozīmīgs bija arī bankas "Citadele" atbalsts," portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja uzņēmuma "Eko Air" administratīvais direktors Aivars Lavrinovičs. Pirms diviem gadiem bankas atbalstu neesot bijis gūt viegli. Salaspils par piemērotāko vietu izvēlēta, jo atrodas tuvu Rīgai un jau izsenis nes zinātnes pilsētas vārdu. Tāpat tālu nebūs jāmeklē tieši ražotnei nepieciešamie speciālisti – zinātnieki un enerģētiķi. "Bez ilgām diskusijām mums izdevās vienoties ar Salaspils novada domi, kura ātri piemeklēja vietu, kur realizēt mūsu ieceri," norāda A. Lavrinovičs. Vienīgais šķērslis, kas kavējis būvniecību, bijusi gruntētā zeme.

"Iespējams, rūpnīca būs atbalsta punkts arī citu siltumtehnikas ražotņu izveidošanai," pauda A. Lavrinovičs. Lai novērstu iespējamos defektus un nepilnības, ražotne darbojas izmēģinājuma režīmā. Ziemā plānots galvenokārt slēgt sadarbības līgumus, taču no nākamā gada sākuma ražotnes darba apjomi palielināsies. A. Lavrinovičs atklāj, ka galvenais uzņēmuma mērķtirgus ir Rietumeiropa. "Janvārī veidosim uzņēmuma pārstāvniecību Vācijā, kas nodarbosies ar eksportu uz Rietumiem." Plānots, ka uz Vāciju varētu tikt eksportēti teju 60 % saražoto siltummaiņu, uz Austrumeiropu – aptuveni 30 %. "Projekta realizācijā piedalījušies arī investori no Krievijas, tāpēc plānojam 10–15 % eksportēt uz Krieviju."

Novada pašvaldības priekšsēdētājs Raimonds Čudars ("Vienotība") rūpnīcas atklāšanā norādīja, ka "pirmais ieguvums ir jaunas darbavietas novadā, taču reāli tik tehnoloģiskā rūpnīcā to nav daudz. Otrkārt, mums ir jāgatavojas brīdim, kad mainīsies nodokļu politika, un daļu no pašvaldības ieņēmumiem veidos arī ieņēmumi no uzņēmējdarbības, kas notiek pašvaldības teritorijā".