21.11.2012 14:21

Vienīgais saules apsildītais veikals Latvijā – Salaspils "Rimi"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Vienīgais saules apsildītais veikals Latvijā – Salaspils "Rimi" www.rimi.lv

Šomēnes atklātais tirdzniecības centrs "Rimi" Salaspilī kļuvis par pirmo un šobrīd vienīgo lielveikalu Latvijā, kas savas darbības nodrošināšanai un ūdens sildīšanai izmanto saules enerģiju.

Uz lielveikala jumta 72 kvadrātmetru platībā uzstādīti saules kolektori ar kopējo jaudu 50 kW, kas nodrošinās iespēju pat par 50 % samazināt kopējās izmaksas karstā ūdens sildīšanai. Saules kolektoru sistēmu uzstādīja SIA "Zaļās vides serviss", izmantojot Latvijā ražotos saules kolektorus "SelSol", informēja SIA "Zaļās vides serviss" pārstāvis Uģis Bērziņš.

"Esam ļoti gandarīti, ka uzņēmums "Rimi" spēris tik nozīmīgu soli ilgtspējīgas enerģijas iegādes mehānisma izmantošanā, un patiesi ceram, ka šis lēmums kalpos par paraugu un būs iemesls jaunas ēras sākumam energoresursu iegādei tirdzniecības un ražošanas uzņēmumos Latvijā. Zinātnieki ir pierādījuši, ka Rīgā saules enerģijas efektivitāte ir lielāka nekā Berlīnē vai Kopenhāgenā, tāpēc būtu žēl neizmantot dabas dotās iespējas racionāli," viņš uzsver.

Tirdzniecības centra kopējā platība ir 3700 kvadrātmetru, un no saules iegūtā enerģija tiks izmantota siltā ūdens sagatavošanai vasaras periodā, bet pavasarī un rudenī – ūdens priekšpiesildīšanai, tā ievērojami samazinot tradicionālo energoresursu patēriņu.

Saules kolektorus, kas paredzēti speciāli ziemeļu apstākļiem, ražo SIA "Sun Investments". To darba mūžs ir vismaz 25 gadi. Kolektori un visas detaļas izgatavotas Latvijā.

Iepriekš:
Salaspilī sācis darboties jaunais "Rimi" hipermārkets