21.11.2012 12:12

Ražots Pierīgā: Skapītis ar zelta maliņu no Jaunmārupes

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pašlaik mēbeļu fabrikā top liels pasūtījums Francijas kosmētikas zīmolam "Lancôme". Mārupieši savām mēbelēm dod piecu gadu ražotāja garantiju – zīmoli savu stendu dizainu nomaina pat ātrāk. Kamēr ražotnē Jaunmārupē vēl top jaunākie pasūtījumi, kosmētikas milži jau sūta rasējumus nākamajiem projektiem. Pašlaik mēbeļu fabrikā top liels pasūtījums Francijas kosmētikas zīmolam "Lancôme". Mārupieši savām mēbelēm dod piecu gadu ražotāja garantiju – zīmoli savu stendu dizainu nomaina pat ātrāk. Kamēr ražotnē Jaunmārupē vēl top jaunākie pasūtījumi, kosmētikas milži jau sūta rasējumus nākamajiem projektiem. Krišjānis Grantiņš

"Jau pašā sākumā mums bija mērķis pierādīt, ka esam spējīgi Latvijā ražot ļoti labas mēbeles. Cilvēkiem tas patika," atceras Jaunmārupes ekskluzīvo mēbeļu ražotnes "Ansona mēbeļu fabrika" īpašnieks Kārlis Emsis.

"Gatavojam tikai augstas kvalitātes mēbeles – tāds uzstādījums bija jau no paša sākuma," atceras K. Emsis. Ilgāku laiku fabrikas klienti bijuši Latvijas uzņēmumi un privātie pasūtītāji, pēcāk aizsākusies sadarbība ar kosmētikas ražotājiem, tostarp visā pasaulē zināmiem zīmoliem – "L'Oréal", "Gucci", "Giorgio Armani", "Hugo Boss", "Lancôme", "Biotherm" u. c. Darba ir tik daudz, ka grūti ieplānot brīdi sarunai, tomēr K. Emsis to atrod, lai pastāstītu, kā tad mazās Latvijas uzņēmums iekarojis savu nišu un uzticību kosmētikas milžu acīs.

Ražotne no pagājušā gadsimta

Uzņēmums dibināts 1997. gadā, taču pirmsākumi meklējami vēl dažus gadus iepriekš, kad K. Emsis kopā ar studiju biedru Arni Mūrnieku sapratuši, ka viņiem ir vēlme un iespējas radīt kvalitatīvas mēbeles. "Sākotnēji bijām mana tēva Aivara Emša ventilācijas uzņēmuma paspārnē, taču ar laiku attīstījām patstāvīgu firmu."

Laikā, kad abi draugi absolvēja 17. profesionāli tehnisko vidusskolu, pēcāk studēja Latvijas Lauksaimniecības universitātes Mājturības fakultātē, Latvijā bija pārmaiņu laiks, uzņēmums dinamiski attīstījās, arī pieprasījums bijis liels. Studiju laikā K. Emsim radusies iespēja pastrādāt mēbeļu ražotnē Dānijā. "Tur guvu svarīgu atziņu – viņi tur Rietumos nebūt nav dievi, arī mēs Latvijā varam ražot ļoti labas mēbeles. Atgriezos ar mērķi taisīt pat labākas."

Sākotnēji K. Emsis un A. Mūrnieks darbojušies divatā. "Noīrējām telpas Rīgā un par pirmo sapelnīto naudu iegādājāmies labāku aprīkojumu, iekārtas." Soli pa solim katru gadu uzņēmumam pievienojušies pāris darbinieku. Pašlaik uzņēmumā strādā 18 cilvēku kolektīvs – dizaineri un konstruktori. Uzņēmumu pametis A. Mūrnieks, taču gadu gaitā darbinieki teju nav mainījušies.

Vaicāts, kā Emša un Mūrnieka ražotne ieguvusi nosaukumu "Ansona mēbeļu fabrika", uzņēmējs smaidot stāsta, ka par nosaukuma rašanos jau klīst leģendās, kaut kur pat izskanējis, ka šī esot pagājušajā gadsimta sākumā dibināta un mūsdienās atjaunota ražotne. "Lai būtu interesantāk, es visiem patiesību nemaz nestāstu. Tomēr stāsts ir šāds: nosaukums aizgūts no mana vectēva pa mātes līniju, Vernera Ansona, vārda. Tā izdevās saglabāt vectēva uzvārdu, kas līdz ar manu māti, vienīgo opapa meitu, izzustu. Opaps bija spilgta personība, viņš bija kolhoza priekšsēdētājs."

1000 latu metrā

"Viss ir ļoti globalizējies, mūsdienās par ekskluzīvu mēbeli nu var saukt arī tādu, kas izgatavota vairāk nekā vienā eksemplārā – pat ja mēbeli izgatavo standarta ražošanā, bet tā ir nevainojamas kvalitātes, tā ir ekskluzīva," skaidro K. Emsis. Galvenā prasība ir perfektums: "Par mūsu ražojumiem nav un nevar būt nevienas iebildes par kvalitāti, nedrīkst atrast nevienu pieturas punktu, ko kāds varētu apspriest un šaubīties, jo galdniecībā lietoti vislabākie materiāli."

Pārsvarā mēbeļu fabrikā top virtuves un citas iebūvējamās mēbeles, kosmētikas veikalu stendi. K. Emsis netur sveci zem pūra – mēbeļu cenas nav mazas. Piemēram, izbūvējot virtuvi – izgatavojot mēbeles, ierīkojot apgaismojumu, uzstādot tehniku –, mazākās izmaksas ir 1000 latu metrā. "Mēs izdarām visu, lai klients, tāpat kā nopērkot automašīnu, varētu sēsties un braukt, nevis par kaut ko lauzītu galvu. Mūsu cenas ir līdzīgas kā dārgākajiem mēbeļu ražotājiem Vācijā." Materiāli, kas tiek lietoti iebūvējamām mēbelēm un kosmētikas stendiem, ir ļoti atšķirīgi. "Izmantojam ārzemēs augušus cēlkokus. No vietējiem kokiem – tikai bērzu un "Latvijas finiera" saplāksni." Mēbeles papildina arī jaunāko tehnoloģiju apgaismes sistēmās.

Kosmētikas stendu tapšanā tiek likti lietā dažādi sintētiskie materiāli, koks – retāk. "Piemēram, "Gucci" bija prasība stenda dizainā iekļaut rožkoku. Sadarbojoties ar pašmājas kosmētikas zīmolu "Madara", veidojām neparasta dizaina interaktīvu stendu un izmantojām bērzu, par ko saņēmām nozares kolēģu atzinību no Vācijas."

Tieši labās atsauksmes ir uzņēmuma panākumu atslēga. "Nekad neesam īpaši reklamējušies. Lielākoties par mums uzzina no labām atsauksmēm." Pats pirmais klients skaistumkopšanas jomā bijis frizieris un uzņēmējs Andrejs Siļčenko, kurš tolaik veidoja frizētavu tīklu "Maija". Sadarbība turpinās aizvien – viņš "Maijas" franšīzi izvērsis arī Ukrainā un Krievijas metropolē Maskavā, vēl mārupieši apmēbelējuši friziersalonu Sanktpēterburgas veikalā "Stockmann".

"L'Oréal" ierodas fabrikā

Pirmais lielais kosmētikas zīmols, kurš piedāvājis sadarbību, bija Francijas uzņēmums "L'Oréal". K. Emsis iepazīšanās stāstu atceras ar smaidu. "Viņu darbiniekam bija dots uzdevums atrast kādu, kurš mūsu reģionā varētu izgatavot uzņēmuma augstajām prasībām atbilstošu stendu. Firma, kura viņiem bija veidojusi izkārtni, pastāstīja par mums, taču neiedeva nedz telefona numuru, nedz adresi. "L'Oréal" pārstāvis, zinot tikai nosaukumu, pats mūs sameklēja un kādu dienu negaidīti ienāca ražotnē." Lai pārliecinātos par kvalitāti, pirmais pasūtījums bijis neliels. Prasības augstas – lielajiem, smalkajiem stendiem tiek skrupulozi izstrādāts dizains, jāveido komplicēta uzbūve.

"Nav kompromisu par kvalitāti, konstrukcijām un termiņiem. Baltijā esam vienīgie, kas ražo šādus kosmētikas stendus". Parasti stendu jāspēj uzražot piecās līdz sešās nedēļās. "Ja nevari izturēt kritērijus, vairs neesi interesants." Lielajiem pasūtītājiem ir svarīgi, lai mēbeļu izgatavotājs darbojas netālā reģionā, nevis mēbeli taisītu, piemēram, Latvijā, bet vestu uz Spāniju." Mārupiešu darbības lauks ietver arī Skandināviju. "Jau sākotnēji uzstādījums bija arvien paplašināties, bet tikai tiktāl, lai pats varu kontrolēt visus ražošanas procesus."

Lai gan uzņēmums jau sevi pierādījis kā spēcīgu konkurentu pasaules mēbeļu ražotāju tirgū, latiņa aizvien tiek turēta augstu. "Man patīk teiciens: ja tu katru dienu nodarbojies ar kādu lietu, vienu dienu pamodīsies un, iespējams, būsi viskompetentākais cilvēks pasaulē," smaidot teic Kārlis Emsis.